Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 8.12.2008

EU ilmaisi huolestumisensa Kongon tilanteesta

Tiedote 457/2008
8.12.2008

Ulkoministeri Alexander Stubb keskusteli EU-kollegoidensa kanssa muun muassa Kongon tilanteesta. Kuva: EU:n neuvostoEuroopan unionin ulkoministerit käsittelivät muun muassa Kongon viimeaikaisia tapahtumia maanantaina, kun yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto oli koolla Brysselissä. Suomesta kokoukseen osallistuivat ulkoministeri Alexander Stubb sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Ministeri Stubbin mukaan kokouksessa käytiin periaatteellinen keskustelu, jonka pohjana oli YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin esittämä tiedustelu siitä, onko läsnäolon vahvistaminen Kongossa mahdollista.

"Kyse on pitkälti EU:n uskottavuudesta, mikäli unioni haluaa olla globaali toimija myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Jos EU:n taistelujoukkoja ei käytetä Kongossa, niin missä sitten", Stubb sanoi Brysselissä suomalaistoimittajille.

Päätöksiä asiassa ei tehty. Stubb totesi, että jäsenmaat haluavat sitoutua Kongon tyyppisiin operaatioihin YK:n kautta ja pitkälti kansalliselta pohjalta.

Ulkoministerit ilmaisivat huolestumisensa Kongon demokraattisen tasavallan tilanteesta ja humanitaarisesta kriisistä. Itä-Kongon ihmisoikeustilanne on vaikea. Suomi katsoo, että lapsisotilaiden rekrytoinnin ja naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan estämiseksi tarvitaan lisätoimia.

Kongon konfliktin osapuolia kehoitetaan noudattamaan tulitaukosopimusta sekä humanitaarisen avun perillevientiä koskevia kansainvälisiä sääntöjä. EU on valmis jatkamaan kriisin poliittisen ratkaisun etsintää yhdessä YK:n, Afrikan unionin ja alueen valtioiden kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto on vastikään päättänyt Kongon rauhaturvaoperaation (MONUC) väliaikaisesta vahvistamisesta noin 3 000 henkilöllä.

Lisätietoja: eurooppakirjeenvaihtajan sijainen Markku Lampinen, ulkoasiainministeriö, puh. 09 160 55 330.

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.12.2008

Takaisin ylös