Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 17.9.2008 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Afrikkalaiset kunniakonsulit: Suomella ei ole varaa ohittaa Afrikkaa

Namibian talous puuskuttaa uraanin voimin, pieni Madagaskar taas houkuttelee tulevaisuuden herkkusuita suklaalla. Sudanin öljy on kiistelty vientivaltti konfliktin tahrimassa maassa. Miten Suomen kunniakonsulit eteläisessä Afrikassa kasvattaisivat Suomen ja Afrikan maiden välistä kauppaa?

Joukko kunniakonsuleja Saharan eteläpuolisesta Afrikasta saapui Suomeen tutustumaan paikalliseen liiketoimintaan ja kehittämään maiden välistä kauppaa. Afrikka on merkittävä vientialue Suomelle, mutta myös tuontia pyritään lisäämään.

Suomen kunniakonsuleja Afrikassa yhdistää se, että heistä jokaisella tuntuu olevan useampi hattu päässä yhtä aikaa. Myös namibialainen Libolly Haufiku on mukana muun muassa timantti-, matkailu-, kalastus-, muoti- ja konsultointitoiminnassa. Lisäksi hän on kiireinen oppositiopoliitikko, joka odottaa innolla tulevia vaaleja.

Libolly Haufiku, Suomen kunniakonsuli Namibiasta, kuva: Mirva ViitanenLibolly Haufiku uskoo kaupan vähentävän köyhyyttä kehitysyhteistyötä kestävämmin. Kuva: Mirva Viitanen

Namibialla on pitkä historia yhteistyöstä Suomen kanssa, mutta siirtyminen kehitysavusta kauppaan ei tapahdu hetkessä. Haufiku on Suomen kunniakonsuli juuri siksi, että hän on mukana kaupan monella sektorilla. Tarvitaan Haufikun ammattitaitoa ja kontakteja, jotta Suomen ja Namibian välistä kauppaa saataisiin kasvatettua. "Uskon, että Namibian tapauksessa kaupalla vähennetään köyhyyttä kestävämmin kuin kehitysyhteistyöllä", Haufiku sanoo.

"Namibian kasvavia vientituotteita ovat viinirypäleet, taatelit sekä kalatuotteet, joiden tuonnista käydään parhaillaan neuvotteluja Suomessa. Namibialainen liha on myös korkealaatuista ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut suomalaisissa ravintoloissa", Haufiku luettelee.

Suklaa työllistää Madagaskarissa

Madagaskar ei juuri näy eikä kuulu kansainvälisillä markkinoilla. Maalla on kuitenkin uusi valttituote, suussa sulava suklaa, jonka takaa löytyy kovaksi keitetty bisnesmies, Marcel Ramanandraibe.  Hän on paitsi suklaamestari, myös Suomen kunniakonsuli Madagaskarissa.

Ramanandraiben suklaa valmistetaan kokonaisuudessaan Madagaskarilla, kaakaopavuista aina suklaapatukoiden alumiinikääreisiin asti. Miehen ylpeytenä onkin paitsi palkittu laatusuklaa, myös se, että suklaan avulla tuodaan leipä tuhansien madagaskarilaisten pöytään. Ramanandraiben suklaata viedään nyt ainakin Iso-Britanniaan ja Ranskaan.

Sudanissa on Suomen kokoinen alue metsää

Öljy-yhtiöille neuvontapalveluja tarjoava Hisham Aboulela on Suomen kunniakonsuli Sudanissa. Öljy on Sudanin ehdottomasti tärkein vientituote ja maan talous kasvaa lähinnä kiinalaisten intialaisten ja malesialaisten investointien johdolla.

Aboulela painottaa, että Sudanissa on runsaasti houkuttelevia kaupan mahdollisuuksia suomalaisille. Vaikka osassa Sudania on levottomuuksia, tämä ei tarkoita, ettei kauppaa voisi käydä. "Sudanissa on metsää Suomen pinta-alan verran ja suomalaista metsäosaamista voisi hyödyntää Sudanissa. Köyhyyttä ei saada vähenemään kaupan esteillä, vaan avaamalla uusia kaupan kanavia", hän huomauttaa.

Kunniakonsulilta vaaditaan näkemystä

Kunniakonsulit tulivat Suomeen oppimaan Suomen kaupasta, mutta samalla he vaihtavat hyviä kokemuksiaan kunniakonsulin tehtävistä. Työssä vaaditaan heidän mukaansa avuliaisuutta, mielikuvitusta ja valmiutta työntää kädet multaan maiden välisten yhteyksien edistämiseksi. Vierailijat haluavat osoittaa suomalaisille, ettei heillä ole varaa ohittaa kaupan tarjoamia mahdollisuuksia Afrikassa.

Suomen kunniakonsulit eteläisestä Afrikasta vierailulla Finprossa, kuva: Kari KarankoKunniakonsulit tutustuivat Finpron toimintaan. Kuva: Kari Karanko

Mirva Viitanen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.9.2008

Takaisin ylös