Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 25.6.2008

Pohjoismaisten ulkoministerien yhteislausuma Zimbabwen tilanteesta

Tiedote 228/2008
25.6.2008

Pohjoismaiset ulkoministerit, Suomen ulkoministeri Alexander Stubb, Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan ulkoministeri Per Stig Møller ja Islannin ulkoministeri Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, ovat antaneet tänään Zimbabwen tilanteesta yhteisen lausunnon.

Ennen kaikkea Eteläisen Afrikan kehitysyhteisölle SADC:lle suunnatussa lausunnossaan Pohjoismaiden ulkoministerit painottavat SADC:n jäsenmaiden voimakkaiden yhteisten toimenpiteiden tärkeyttä. On työskenneltävä sellaisen ratkaisun löytämiseksi, joka kunnioittaa Zimbabwen kansan tahtoa. Zimbabwen tilanne vaikuttaa myös koko eteläisen Afrikan turvallisuuteen.

Ulkoministerit yhtyvät YK:n turvallisuusneuvoston äskettäiseen lausuntoon, jossa tuomitaan Zimbabwen poliittinen väkivalta ja demokraattisten oikeuksien loukkaukset ja rajoitukset. Lausunnossa todetaan, että maan humanitaarinen tilanne on huonontunut dramaattisesti. Väkivalta ja valtiojohtoinen terrori ovat vieneet täysin tulevien vaalien uskottavuuden, kaikkia vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien periaatteita on rikottu.

Lausunnossa vaaditaan myös väkivallan lopettamista ja perustan luomista demokraattiselle, lailliselle ja uudistusmieliselle hallinnolle Zimbabwessa. Pohjoismaat ilmaisevat olevansa valmiita tukemaan tällaisen hallituksen jälleenrakennustoimia.

Lisätiedot: lähetystöneuvos Selma Honkanen, ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osasto, eteläisen Afrikan yksikkö, puh. 09 1605 6245

 

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.6.2008

Takaisin ylös