Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 25.4.2008

Länsi-Balkan ja Zimbabwen tilanne puhuttavat EU-ministereitä

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Ulkoasiainministeriö

Tiedote 123/2008
25.4.2008

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu 28. ja 29. huhtikuuta Luxemburgissa. Suomesta kokoukseen osallistuvat ulkoministeri Alexander Stubb ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Serbiassa järjestetään 11. toukokuuta parlamenttivaalit ja kunnallisvaalit. Serbia aikoo järjestää vaalit myös Kosovossa. Kosovon hallitus ja YK:n Unmik-operaatio vastustavat vaalien järjestämistä Serbian toimesta. EU haluaa lähentää suhteitaan Serbiaan. Erityisesti halutaan vahvistaa kansalaisten välisiä kontakteja muun muassa hyödyntämällä viisumijoustosopimuksia.

Bosnia-Hertsegovinan EU-lähentyminen on edistynyt, kun maan parlamentti hyväksyi äskettäin kaksi poliisiuudistukseen liittyvää lakia. Lakien hyväksyminen on keskeinen ehto EU:n ja Bosnia-Hertsegovinan vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittamiselle.

Neuvosto keskustelee lisäksi Zimbabwen vaalien jälkeisestä tilanteesta. Maaliskuussa järjestettyjen presidentinvaalien tulosta ei ole vieläkään julkaistu. Ääniä on huhtikuussa alettu laskea uudelleen osassa vaalipiirejä. EU tuomitsee presidentinvaalien tulosten julkaisematta jättämisen ja vaatii niiden välitöntä julkaisemista.

Suomi on huolestunut Zimbabwen huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta ja kasvaneesta väkivallasta, jotka heikentävät äänestäjien mahdollisuuksia ilmaista todellisen mielipiteensä. Suomi painottaa myös välittäjänä toimivan Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n sekä Afrikan Unionin työtä Zimbabween vaikuttamisessa.

Lähi-idän osalta on esillä, miten voidaan tukea marraskuussa 2007 järjestetyn Annapolisin konferenssin rauhanprosessia. Suomi tukee kvartetin - YK:n, EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän - työtä rauhanprosessissa. Länsirannan ja Gazan tilanteeseen tulisi saada pian konkreettista parannusta. Israelin lupaus vähentää tiesulkuja Länsirannalla on askel oikeaan suuntaan, mutta toimia palestiinalaisten liikkumisvapauden lisäämiseksi tulee jatkaa. Israelin jatkama siirtokuntatoiminta on tällä hetkellä rauhanprosessin suurimpia ongelmia. Suomi pitää palestiinalaisalueiden poliisikoulutukseen keskittyvän EUPOL-COPPS-operaation toimintaa tärkeänä EU:n panoksena.

Muita esillä olevia aiheita ovat muun muassa komission tiedonanto Euroopan naapuruuspolitiikan toimeenpanosta vuonna 2007, Burma-Myanmarin ja Irakin tilannekatsaukset sekä EU:n ja Pakistanin suhteiden kehittäminen.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Anne Huhtamäki, p. (09) 1605 6097 tai 040 546 0456, ulkoasiainministeriö, Eurooppa-osasto

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.4.2008

Takaisin ylös