Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 16.10.2015

Kosovo: matkustustiedote

Kosovo: Yleistilanne rauhallinen. Pohjois-Kosovossa levottomuudet mahdollisia.

Suomen suurlähetystö
Pristina

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Kosovon turvallisuustilanne on yleisesti ottaen hyvä. YK:n jäsenvaltioista yli 100 on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden.

Pohjois-Kosovon serbialueilla (Pohjois-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok ja Leposavic) levottomuudet ovat mahdollisia, ja sinne matkustavien on hyvä seurata tilannetta tiedotusvälineistä.  Suomen edustusto suosittelee Pohjois-Kosovoon matkustamista vain virka- ja muissa välttämättömissä asioissa. Ibar-joen ylittävällä sillalla Mitrovicassa on tiesulku, mutta joen voi ylittää toista reittiä. Mielenosoituksia tulee välttää kaikkialla.

Kosovon poliisi toimii kohtuullisen tehokkaasti maan eteläosissa. Kosovon poliisin toimintamahdollisuudet ovat nykyisin  paremmat myös Pohjois-Kosovossa. Kosovossa toimii myös EU:n poliisi-, tulli- ja oikeuslaitoksen kehittämisoperaatio EULEX. Naton rauhanturvaoperaation (KFOR) sotilaat liikkuvat maassa tarkkailutehtävissä.

Mahdolliseen rikollisuuteen tulee suhtautua samalla tavoin kuin muualla Balkanin ja Välimeren alueella liikuttaessa ja noudattaa tarkkaavaisuutta henkilökohtaisen omaisuuden valvonnassa.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rajamuodollisuudet ja liikenne

Kosovon rajamuodollisuudet ovat melko sujuvia; suomalaiset eivät tarvitse viisumia ja passiin lyötävä leima oikeuttaa 3 kuukauden oleskelun. Lentoyhtiöt voivat kysyä lisätietoja lähtötarkastuksessa, jos oleskelu ylittää 3 kuukautta. Omalla tai vuokratulla autolla maahan saapuessa tulee huomioida, että ”vihreä kortti” ei ole voimassa Kosovossa. Rajalla on ostettava erillinen, pakollinen kosovolainen liikennevakuutus. Autovakuutuksen voimassaolo on syytä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Jos on saapunut Kosovoon muualta kuin Serbiasta, eikä passissa ole Serbian maahantuloleimaa, rajan ylitys Kosovosta suoraan Serbiaan ei ole mahdollista, vaan maasta tulee poistua muuta kautta. Serbiasta Kosovoon saapuessa ulkomaalaisessa rekisterissä olevalla autolla ei yleensä ole ongelmia ja Belgradista voi tulla Pristinaan myös linja-autolla (hyvä tarkistaa matkaa suunniteltaessa).

Periaatteessa Kosovon rekisterikilvillä varustettua autoa voi käyttää Serbiassa ja Pohjois-Mitrovicassa vain tietyin edellytyksin.  Makedonian, Albanian ja Montenegron sekä Kosovon välillä liikenne sujuu normaalisti sekä henkilö- että linja-autolla. Skopjeen on useita bussivuoroja (2 tuntia) päivittäin ja kesäaikana turistibussit liikennöivät Albaniaan ja Montenegroon. Myös Istanbuliin on säännöllinen vuoro muutaman kerran viikossa.

Autonvuokraus on mahdollista (muun muassa Europcar, Hertz, yksityiset yritykset), mutta autot eivät aina ole olleet erityisen hyvässä kunnossa. Vuokrausta tehdessä täytyy tarkistaa auton kunto ja vakuutusten kattavuus, erityisesti suunniteltaessa matkustamista muihin maihin, esimerkiksi Bulgariaan ja Kreikkaan.

Tieverkostoa rakennetaan parhaillaan. Hidastavia tietöitä lukuun ottamatta päätiet ovat enimmäkseen melko hyvässä kunnossa, mutta liikenne on osittain arvaamatonta – liikennepoliisi kuitenkin valvoo ja myös sakottaa, erityisesti ylinopeuksista. Pimeällä liikuttaessa erityisenä vaarana ovat jalankulkijat ja ilman valoja liikkuvat hitaat ajoneuvot, lähinnä erilaiset traktorit. Lumi ja liukkaus yllättävät joka talvi ja koska useimmat autoilijat käyttävät kesärenkaita läpi vuoden, onnettomuusriski on silloin korkea.

Luonnonolot

Kosovossa on mannerilmasto: kevät tulee aikaisin, heinä-elokuussa on hyvin lämmintä, syksy on leuto ja pitkä ja talvet voivat olla hyvin kylmiä. Lumen määrä vaihtelee. Talvikuukausina on usein sakea sumu, joka haittaa lentoliikennettä. Maanjäristykset ovat mahdollisia.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. 

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen "Matkailijan terveysoppaasta"  (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=2317 ) löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Matkailijan on aina hyvä selvittää ennakkoon matkakohteensa tartuntatautitilanne. Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Yleinen hätänumero Kosovossa on 112 tai 94, mutta avun saaminen on epävarmaa erityisesti Pristinan ulkopuolella. Hätätilanteessa voi hakeutua lähimpään sairaalaan, mutta terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee. Yksityisiä klinikoita on paljon. Vakavissa tapauksissa myös paikalliset asukkaat tukeutuvat naapurimaiden palveluihin.

Keväisin ja kesäisin luonnossa liikkuvien on syytä muistaa, että punkkeja esiintyy runsaasti; etenkin pitempään oleskeleville puutiaisaivotulehdusrokote on erittäin suositeltava.

Hyvä tietää

Kattava matkavakuutus on tarpeellinen. Vakuutuksen ehtojen tarkistamista suositellaan ennen matkalle lähtöä.

Liikuntaesteisille matkailijoille Kosovo on haasteellinen ympäristö.

Kosovon pääuskonto on islam, mutta muslimikulttuuriin liittyviä erityisiä käyttäytymissääntöjä ei ole.

Matkapuhelin- ja GPRS verkko laajenee nopeasti. Maakoodit hämmentävät, koska käytössä on edelleen joko Monacon +377 tai Slovenian +386 ja kiinteässä puhelinverkossa Serbian +381 ja Slovenian +386  koodit. Paikallisen SIM-kortin hankinta on helppoa ja halpaa ja hotelleissa on langattomat verkot ja/tai kiinteä liittymä.

Sähkön ja veden jakelua säännöstellään, mutta hotelleissa on varajärjestelmät.

Rahayksikkönä käytetään euroa ja serbialueilla etenkin Kosovon pohjoisosissa Serbian dinaaria. Luottokortit ovat käytössä; käteistä tarvitaan esimerkiksi takseissa, kahviloissa, pikkukaupoissa ja yleisesti maaseudulla.

Yhteystiedot:

Suomen suurlähetystö Pristina

Embassy of Finland
Perandori Justinian katu, 19
Pejton
10 000 Pristina
Kosovo

Puh: +386 43 723 723, viisumiasiat klo 9.00–10.00 maanantai-torstai (englanti, albania, serbia, suomi)
Puh: +386 43 737 000
Fax: +386 43 732 863
Sähköposti: sanomat.pri@formin.fi
Verkkosivut: www.finlandkosovo.org
Facebook:  https://www.facebook.com/FinnishEmbassyPristina

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Aikaero: -1 h

Lisätietoa Kosovosta:  Kosovon maatiedosto

Tämä dokumentti

Päivitetty 16.10.2015

Takaisin ylös