Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 7.3.2008

Suomi tunnusti Kosovon tasavallan

Tiedote 80/2008
7.3.2008

Suomen tasavallan presidentti on tänään 7. maaliskuuta valtioneuvoston esittelystä päättänyt tunnustaa Kosovon tasavallan itsenäisenä ja suvereenina valtiona ja päättänyt Suomen valmiudesta solmia diplomaattisuhteet Kosovon tasavallan kanssa. Ulkoministeri Ilkka Kanerva on ilmoittanut päätöksestä tänään kirjallisesti Kosovon presidentille Fatmir Sejdiulle ja pääministeri Hashim Thaçille.

Kosovo julistautui itsenäiseksi 17. helmikuuta ja esitti samana päivänä myös Suomelle pyynnön tunnustaa Kosovo. Suomi ilmoitti aikomuksestaan tunnustaa Kosovon itsenäisyys heti sen jälkeen, kun EU:n ulkoministerit olivat 18. helmikuuta sopineet yhteisestä kannasta, joka mahdollistaa EU:n jäsenmaiden suhteiden kehittämisen Kosovon kanssa kansallisten menettelyiden ja kansainvälisen oikeuden pohjalta.

Ulkoministeri Kanerva korosti kirjeessään Kosovon sitoutumista YK:n erityisedustajan Martti Ahtisaaren Kosovon asemaa koskevan suunnitelman kokonaisvaltaiseen toimeenpanoon. Suomi myös korosti demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja Kosovon kaikkien yhteisöjen oikeuksien kunnioitusta sekä hyvien naapuruussuhteiden merkitystä.

Erityisedustaja Ahtisaaren suunnitelman mukaisesti kansainvälisen yhteisön läsnäolo Kosovossa säilyy tulevaisuudessakin EU:n ottaessa jatkossa merkittävän roolin Kosovossa. EU on päättänyt käynnistää Kosovossa historiansa tähän asti suurimman siviilikriisinhallintaoperaation. Laaja-alainen oikeusvaltio-operaatio Eulex Kosovo käynnistyy 15. kesäkuuta, ja siinä toimii noin 2000 kansainvälistä asiantuntijaa.

Suomi on valmis osallistumaan merkittävällä panoksella Kosovon tukemiseen. Suomen panos Eulex-operaatioon on yli 80 eri alan asiantuntijaa. Kfor-rauhanturvaoperaation vastuualueellaan Suomi ottaa johtovaltioroolin ja nostaa rauhanturvaajiensa lukumäärän 450:een kesällä 2008. Lisäksi lähivuosien aikana Suomi tukee Kosovon kehitystä 15 miljoonalla eurolla.

Lisätietoja: Länsi-Balkanin yksikön päällikkö Juha Ottman, puh 09 1605 5784, 040 865 2297, ja ulkoministerin lehdistöavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200

Rauhan symboli kukkii Kosovon tunnustamisen kynnyksellä

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.3.2008

Takaisin ylös