Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Edustustojen raportit, 29.2.2008 | Suomen suurlähetystö, Luxemburg

Luxemburgin vuosikasvu ylitti arviot prosentilla

Ennakkotietojen mukaan Luxemburgin kokonaistalouskasvu oli viime vuonna viisi prosenttia. Hallitus oli aiemmin ennakoinut kasvuksi nelisen prosenttia. Budjettitavoitteet täyttyivät ja tulopuolta kasvatti erityisesti arvonlisäverotulojen poikkeuksellinen kasvu. Myös yhteisöverotulot ja uusien työpaikkojen synnyttämät verotulot kasvattivat valtion kassaa voimakkaasti.

Talous- ja budjettiministeri Luc Frieden kommentoi hiljattain Luxemburgin talouden viime vuoden kehitystä Le Quotidien -lehdessä. Hallitus oli arvioinut viime vuoden kasvuksi neljää prosenttia, mutta vielä julkaisemattomien tilastojen mukaan kasvuksi näyttää tulevan viisi prosenttia.

Samojen tilastojen mukaan myös valtion budjettitavoitteet täyttyivät, ja budjetin tulopuoli kasvoi 2,5 prosenttia. Luvut kertovat ministerin mielestä Luxemburgin kansantalouden terveestä tilasta. Vuosien 2004 ja 2005 vaikeuksien jälkeen Luxemburgilla on esittää positiivisia lukuja jo kahtena peräkkäisenä vuotena.

Rahoitussektori talousveturina

Talouden veturina vuonna 2007 toimi edelleen rahoitussektori. Luxemburg säilytti edellisvuoden tapaan myös budjettitasapainon (+0,7%). Tulopuolella huomioitavaa oli verotulojen suuri kasvu. Yhtei-söverotulot kasvoivat 82 miljoonalla eurolla ja uusien työpaikkojen synty tuotti verotuloja 87 miljoonaa euroa. Myös arvonlisäverotulot kasvoivat vuonna 2007 poikkeuksellisen paljon, 315 miljoonaa euroa. Budjettitavoitteiden täyttymisessä auttoi myös tiukka budjettikuri ja säästötoimenpiteet.

Hyvistä uutisista huolimatta ministeri Frieden haluaa korostaa varovaisuutta ja budjettikuria myös jatkossa. Euroopan komissio on laskenut kasvuennustettaan Luxemburgin naapurimaille, joista maan talous on vahvasti riippuvainen. Lisäksi on otettava huomioon rahoitusmarkkinoiden turbulenssi ja raakaöljyn hinta.

Päivitetty 28.2.2008

Takaisin ylös