Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 4.1.2008

Pohjoismaat pahoittelevat Sri Lankan hallituksen päätöstä vetäytyä vuoden 2002 tulitaukosopimuksesta

Tiedote 5/2008
4.1.2008

Pohjoismaiden ulkoministerit ovat antaneet tänään seuraavan yhteislausunnon Sri Lankan hallituksen päätöksestä vetäytyä vuoden 2002 tulitaukosopimuksesta:

Sri Lankan hallitus on virallisesti ilmoittanut Norjalle 2. tammikuuta tekemästään päätöksestä irtisanoa tulitaukosopimus 16. tammikuuta alkaen. Sri Lankan tarkkailumission mandaatti pohjautuu tulitaukosopimukseen, minkä vuoksi Sri Lankan hallitus odottaa tarkkailumission lopettavan toimintansa samasta päivämäärästä alkaen.

Sri Lankan hallituksen päätös tulee ajankohtana, jolloin hallituksen ja tamkilitiikerien eli LTTE:n, Liberation Tigers of Tamil Eelam, välillä on käynnissä useita yhteenottoja ja maa on ajautunut sodankaltaiseen tilanteeseen. Yhteenottojen seurauksena tapahtuu useita ihmisoikeusloukkauksia ja siviilit joutuvat siirtymään asuinsijoiltaan.

Pohjoismaat ovat syvästi huolissaan Sri Lankan heikkenevästä tilanteesta, joka on nyt johtanut siihen pisteeseen, että toinen osapuoli on irtisanoutunut tulitaukosopimuksesta.

Sri Lankan hallitus ja tamilitiikerit solmivat tulitaukosopimuksen helmikuussa 2002, ja se kesti lähes kuusi vuotta. Tulitaukosopimus palveli perustana rauhanprosessille sekä kansainvälisille pyrkimyksille avustaa Sri Lankaa sen yrityksessä lopettaa maan pitkä konfliktintäyteinen historia. Osapuolten pyynnöstä Pohjoismaat perustivat siviilimission, joka tarkkaili tulitaukosopimuksen noudattamista sekä väkivaltaisuuksien lopettamisen että normaalitilanteen palauttamisen osalta.

Tulitaukosopimuksella oli lukuisia myönteisiä seurauksia. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana konfliktin uhrien lukumäärä putosi lähes nollaan, mikä tarkoitti mahdollisesti jopa 10 000 hengen säästymistä. Tulitaukosopimus takasi suuremman liikkumisvapauden kaikille srilankalaisille ja avasi mahdollisuuksia taloudelliselle kehitykselle. Lisäksi se paransi ihmisoikeustilannetta ja siviilien suojelua. Viimeisen kahden vuoden aikana sopimusloukkaukset ovat kuitenkin olleet runsaslukuisia ja yhä vakavampia.

Pohjoismaat ovat huolestuneita siitä, että väkivalta ja inhimillinen kärsimys lisääntyy entisestään. Sri Lankan tarkkailumission vetäytyminen merkitsee siviilien suojelun kannalta merkittävän sekä uhrien että heidän omaistensa äänitorvena toimineen mekanismin lopettamista.

Pohjoismaat uskovat, että ainoastan poliittinen ratkaisu, joka huomioi maan kaikkien etnisten ryhmien tarpeet, voi tuoda maahan kestävän rauhan. Tulitaukosopimuksen irtisanominen vaikeuttaa entisestään palaamista neuvottelupöytään.

Pohjoismaat ovat sekä kiitollisia että ylpeitä Sri Lankan tarkkailumission kansainvälisten ja paikallisten tarkkailijoiden ja henkilökunnan pyrkimyksistä ja panoksista hyvin vaativissa olosuhteissa.

Jonas Gahr Støre, ulkoasiainministeri, Norja
Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, ulkoasiain- ja ulkomaankauppaministeri, Islanti
Per Stig Möller, ulkoasiainministeri, Tanska
Carl Bildt, ulkoasiainministeri, Ruotsi
Ilkka Kanerva, ulkoasiainministeri, Suomi

Lisätietoja: Heli Lehto, Aasian ja Oseanian yksikkö, puh. 09 1605 6369

Tämä dokumentti

Päivitetty 4.1.2008

Takaisin ylös