Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 25.9.2014

Suriname: matkustustiedote

Suriname: Suhteellisen kehittymätön matkailumaa. Rikollisuus monissa muodoissaan yleistä. Varovaisuus tarpeen. Sadekaudella tulvariski.

Suomen suurlähetystö
Brasilia

Surinamella on rajakiistat Guyanan ja Ranskan Guayanan kanssa. Matkustajia kehotetaan huomioimaan tämä valtioiden raja-alueilla liikuttaessa. Merirosvoutta esiintyy rannikon tuntumassa jonkin verran. Terrorismin uhka on alhainen.

Massakokoontumisia ja mielenosoituksia tulee välttää. Korut ja muut arvoesineet on syytä pitää piilossa. Passista ja muista tärkeistä asiakirjoista on hyvä ottaa kopiot, jotka on pidettävä alkuperäisistä erillään.

Ulkoministeriö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen ennen matkaa. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Aseellisia ryöstöjä, väkivaltaa ja murtovarkauksia esiintyy yleisesti pääkaupunki Paramaribossa sekä sen ympäristössä. Matkustajia kehotetaan välttämään erityisesti Paramaribon Palmentuin kaupunginosaa, jossa rikollisuus yleistä ja poliisivalvonta puutteellista. Erityinen valppaus on tarpeen illalla ja yöllä, pimeällä yksin liikkumista tulee välttää. Taskuvarkaudet ovat yleisiä.

Paramaribossa esiintyy ajoittain autoryöstöjä ja auton ovet tulee pitää lukittuina sekä ikkunat suljettuina liikuttaessa. Minibussien käyttöä ei suositella ryöstöuhan ja löyhän ajokurin vuoksi. Sisämaahan matkustavia kehotetaan osallistumaan vain ohjatuille retkille.

Luonnonolot

Surinamessa esiintyy sadekaudella rankkasateita, jotka voivat aiheuttaa tulvia ja mutavyöryjä. Tiet ovat usein huonokuntoisia pääkaupungissakin heikon ylläpidon vuoksi, ja erityisesti sadekaudella niihin ilmestyy suuria kuoppia. Paikallinen ajokulttuuri on arvaamatonta ja autojen turvavarustus puutteellista. Auton vuokraamiseen tarvitaan kansainvälinen ajokortti.

Terveydenhoito

Terveydenhoito ei ole länsimaista tasoa ja Paramaribossa on vain yksi julkinen ensiapuvastaanotto. Maahan matkustaville suositellaan kattavaa matkavakuutusta.

Denguekuumetta esiintyy yleisesti Surinamessa. Tautia vastaan ei ole rokotetta ja paras tapa suojautua siltä on yrittää välttää hyttysen pistokset asianmukaisen pukeutumisen sekä hyttyskarkotteiden avulla. Matkustajat, jotka saapuvat Guyanasta, Ranskan Guyanasta tai Brasiliasta, ovat velvollisia esittämään rokotuskorttinsa keltakuumetta vastaan. Malariaa esiintyy erityisesti sisämaassa ja estolääkitys on suositeltavaa. Hiv/aidsia esiintyy yleisesti.

Matkustajia kehotetaan tutustumaan Maailman terveysjärjestön (WHO) rokotus- ja lääkintäsuosituksiin ennen matkalle lähtöä: www.who.int.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi.

Hyvä tietää

1. huhtikuuta 2013 alkaen suomalaiset turistit voivat matkustaa ilman viisumia, mutta tarvitsevat Tourist Cardin, jonka saa Paramaribon tai Amsterdamin lentokentiltä. Tarkempia tietoja: Surinamen Amsterdamin-suurlähetystön verkkosivut.

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Suriname on merkittävä ihmiskaupan kauttakulkumaa. Huumeiden hallussapito ja salakuljetus on vakava rikos, josta voi seurata pitkä vankeustuomio tai suuri sakko. Matkustajia kehotetaan tarkkaavaisuuteen lentokentillä, jottei matkatavaroihin päästä laittamaan heille kuulumattomia tavaroita. Aseiden hallussapito on laitonta.

Maan sisäisillä lennoilla on ollut kolme onnettomuutta viimeisen kahden vuoden aikana. Kansallinen lentoyhtiö Suriname Airways lentää myös muutamaan kansainväliseen kohteeseen, mutta lentojen peruutuksiin on syytä varautua.

Matkustaja on velvollinen maksamaan maastapoistumisveron, joka maksetaan euroissa tai Yhdysvaltain dollareissa. Matkatoimiston kautta ostetuissa lipuissa vero yleensä sisältyy lipun hintaan.

Yleinen hätänumero on 115.

Surinamessa puhutaan yleisesti englantia.

Luottokorttien käyttö hotellien ulkopuolella on harvinaista ja vain yhden pankin nykyisin Royal Bank of Canada (aikaisemmin Royal Bank of Trinidad and Tobago (RBTT) automaateista voi nostaa rahaa kansainvälisellä luottokortilla. Rahanvaihto onnistuu hotelleissa, pankeissa ja vaihtopisteissä. Paramaribon lentoasemalla on kaksi luottokorttiautomaattia ja setelinvaihtoautomaatti (euroista Surinamen dollareiksi). Valuutanvaihtoa muilla tahoilla ei suositella sen laittomuuden ja vaarallisuuden vuoksi.

Taksi on helpointa tilata hotellin vastaanotosta.

Puhelinverkko voi ajoittain olla pois käytöstä sadekaudella.

Yhteystiedot:

Suomen suurlähetystö
Embaixada da Finlândia
SES - Avenida das Nações, Qd 807, Lt 27
70417-900 Brasília D.F.
Brasil
Puh. +55 61 3443 7151
Fax +55 61 3443 3315
Sähköposti: sanomat.bra@formin.fi
Verkkosivut: www.finlandia.org.br
Facebook:  https://www.facebook.com/embaixadafinlandia
Twitter:  http://twitter.com/embfinlandia

Aikaero Suomeen: -5 h (Suriname); -4 h (Brasilia)

Hätätapauksissa ulkoasiainministeriön päivystysnumero +358 9 160 55551

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.9.2014

Takaisin ylös