Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Lehdistötiedotteet, 11.9.2007

Mauritiuksen valtiovarain- ja varapääministeri vierailee Suomessa

Tiedote 177/2007
11.9.2007

Mauritiuksen valtiovarain- ja varapääministeri Ramakrishna Sithanen vierailee Suomessa 12.-14. syyskuuta. Vierailun aikana keskiviikkona 12. syyskuuta allekirjoitetaan Suomen ja Mauritiuksen välinen investointisuojasopimus.

Ministeri Sithanenin Suomen-ohjelmaan kuuluu ministeritapaamisten lisäksi käyntejä useissa suomalaisyrityksissä ja tutkimuslaitoksissa.

Mauritius on Afrikan harvoja menestystarinoita. Runsaan miljoonan asukkaan valtion poliittiset olot ovat vakaat, ja talous on kasvanut viime vuodet suhteellisen vakaata 5-6 prosentin vuosivauhtia. Investointisopimuksella pyritään luomaan afrikkalaisittain erinomainen liiketoimintaympäristö suomalaisille yrityksille ja sijoittajille, jotta ne voisivat mahdollisimman laajasti hyödyntää Mauritiuksen avointa investointi-ilmapiiriä ja kehittynyttä rahoitussektoria sekä alueen laajenevaa vapaakauppaa. Maassa on lisäksi hyvin edullinen yritysverotus.

Mauritiuksen talouden peruspilareita ovat sokeri, tekstiiliteollisuus, turismi sekä palvelut, mukaan lukien rahoituspalvelut. Mauritiuksen kehitys on perustunut  suosituimmuussopimusten ansiosta korkeisiin sokerin vientituloihin. Maailmankaupan vapauttaminen aiheuttaa Mauritiukselle suuria haasteita. Hallitus on sitoutunut talouselämän uudistuksiin, joilla pyritään edistämään maan kilpailuasemaa maailmantaloudessa ja uudistamaan sokerintuotantosektoria. EU on luvannut taloudellista apua kyseisille uudistuksille.

Mauritius on vastannut taloutensa kohtaamiin haasteisiin monipuolistamalla talouden rakennetta ja kehittämällä muun muassa informaatio- ja telekommunikaatioalaa. Mauritius on ollut kiinnostunut yhteistyöstä Suomen kanssa informaatio- ja telekommunikaatioalansa kehittämiseksi, ja maiden välillä on ollut alan tiimoilta vierailuvaihtoa. Suomi on telekommunikaatioalan menestyksen myötä noussut Mauritiuksen merkittävien tuontimaiden joukkoon. Mauritiuksella on monia liiketoimintamahdollisuuksia myös muille suomalaisille yrityksille.

Mauritius on toiminut aktiivisesti Intian valtameren alueen taloudellisen yhteistyön kehittämisessä. Maan tavoitteena on hyödyntää maantieteellisesti strategista asemaansa Intian, Australian ja Etelä-Afrikan muodostamassa kauppakolmiossa. Maa investoi merkittävästi satamakapasiteetin kehittämiseen ja havittelee asemaa Aasian ja Afrikan välisen kaupan eräänlaisena tukkupisteenä.

Mauritiuksen tärkeimmät vientimaat ovat Iso-Britannia, Ranska, Arabiemiraatit, Yhdysvallat ja Madagaskar. Tärkeimmät tuontimaat ovat Ranska, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka, Saksa ja Suomi.

Lisätietoja: kaupallinen neuvos Kimmo Sinivuori, puh. 09 1605 6167, ja projektiavustaja Petri Wanner, puh. 09 1605 6244, etunimi.sukunimi@formin.fi

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.9.2007

Takaisin ylös