Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 23.10.2015

Suomen somalit vievät terveysosaamista entiseen kotimaahansa

Suomen somaleihin kuuluvat lääkärit ja sairaanhoitajat ovat vuodesta 2008 lähtien rakentaneet terveyspalveluja Somaliaan. Myös aloite ohjelmaan tuli Suomen somaliyhteisöltä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Pohjois-Somaliassa toteuttama hanke on seitsemässä vuodessa parantanut merkittävästi Somalimaan ja Puntmaan terveydenhuoltoa.

Somalian terveyshanke1
Anestesian erityissairaanhoitaja kouluttaa paikallista hoitajaa Hargeisan sairaalassa. Koulutetun henkilöstön myötä sairaalan maine ja ihmisten luottamus sairaalan tarjoamiin palveluihin on parantunut selvästi. Kuva: IOM/Mohamed Mohamoud 2015.

Tähän mennessä on koulutettu yli 700 terveysalan työntekijää. Hankkeen asiantuntijoiden avulla Hargeisan sairaalaan on perustettu dialyysiä- ja tehohoitoa antavat osastot sekä hammashoitola. Ne ovat alansa ensimmäiset julkisen sektorin palvelut Somaliassa.

Synnytykset ovat turvallisempia ja äidit jäävät entistä useammin henkiin. Keskosten paremman hoidon myötä vastasyntyneiden keskosten kuolleisuusluvut ovat Hargeisan keskussairaalassa pudonneet 24:sta prosentista viiteen prosenttiin.

Paremmilla julkisen terveydenhuollon palveluilla vaikutetaan myös maastamuuton syihin. Somaliasta tulee Suomeen toiseksi eniten pakolaisia.

Ohjelma laajenee

Nyt Suomen tukemaa koulutusohjelmaa ollaan laajentamassa myös Etelä-Somaliaan. Neljän vuoden jatko-ohjelma käynnistettiin syyskuun lopussa Mogadishussa. Pääasiallisina kouluttajina toimivat Suomen somali-diasporan terveysammattilaiset.

Somalian terveyshanke2
Suomalainen sairaanhoitaja Ifrah Omar ja Verde Jamel 18 päivää vanhan, keskosena syntyneen poikavauvansa kanssa. Kuva: IOM/Mirkka Henttonen 2015.

Suomen tuki Somalialle oli vuonna 2014 kaikkiaan noin 21 miljoonaa euroa. Tuki jakautui kahdenväliseen tukeen, humanitaariseen apuun ja kansalaisjärjestötukeen.

 Suomi tukee Somaliassa jälleenrakennusta ja peruspalveluiden ja terveydenhuollon kehittämistä sekä antaa humanitaarista apua.

Suurin osa tuesta kohdistui terveyssektorin kehittämiseen. YK:n toteuttama terveyssektorin yhteisohjelma parantaa etenkin äiti- ja lapsiterveyspalveluita sekä yleisiä terveyspalvelujärjestelmiä.

Tarjoamalla parempia peruspalveluja voidaan osaltaan ehkäistä humanitaarista hätää ja ihmisten tarvetta lähteä pakolaisiksi.

Outi Einola-Head

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

Takaisin ylös