Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Mediakatsaukset, 23.12.2004

Ulkomaiden median reaktioita Pisa-tutkimukseen

Suomen opetusjärjestelmä näyttävästi esillä Espanjan lehdissä

Espanjan sijoittuminen listan häntäpäähän, vireillä oleva opetusjärjestelmän uudistus sekä kouluproblematiikan akuutti ajankohtaisuus julkisessa keskustelussa ovat nostattaneet PISA 2003 tutkimuksen tulokset yksityiskohtaisen tarkastelun kohteeksi kaikissa tiedotusvälineissä.
Suomen opetusjärjestelmä sai huomioo Espanjan lehdissä

Suomi koulutuksen mallimaa; todisti Pisa tutkimus

Belgialaisessa mediassa keskusteltiin Pisa 2003-tutkimuksesta, joka paljasti Belgian koululaitoksen heikkouksia ja samalla Flanderin ja Vallonian koulujen välisiä merkittäviä eroja. Suomea pidetään koulutuksen mallimaana. Suomen lisäydinvoimalan rakentaminen herättää edelleen kiinnostusta ja Belgiassa pohditaan mm. ydinjätteen sijoituspaikkojen turvallisuutta. Pianisti Olli Mustonen esiintyi Belgian kansallisorkesterin solistina ja sai huomiota musiikin ihmelapsena, joka sävelsi siinä iässä, "missä muut vielä leikkivät legoilla".
Suomi belgialaisessa mediassa joulukuussa 2004

PISA -tutkimuksen tulokset puhututtavat Luxemburgin lehdistöä

Luxemburgin lehdistö on käsitellyt laajasti 7.12.2004 julkaistun OECD-maiden nuorten osaamisvertailun ns. PISA 2003 -tutkimuksen tuloksia.
Suurta mielenkiintoa selvittää osaltaan se, että edellisessä vuonna 2000 tehdyssä tutkimuksessa Luxemburg sijoittui kolmanneksi viimeiseksi lukutaitomittauksen osalta. Nyt maa pystyi parantamaan tätä katastrofaaliseksikin luokiteltua tulostaan sijoittumalla 23:nneksi, mutta jää edelleenkin OECD-maiden keskitason alapuolelle.
PISA -tutkimuksen tulokset puhututtavat Luxemburgin lehdistöä

Suomen PISA-menestys ei enää yllättänyt Saksan mediaa

Suomen PISA-menestys huomioitiin taas laajasti Saksan mediassa. Tällä kertaa kommenteissa on ollut kriittisiäkin sävyjä ja Suomi on joutunut osaksi poliittista kädenvääntöä Saksan koulutusjärjestelmästä.

Suomen PISA-menestys ei enää yllättänyt Saksan mediaa


Koulutus otsikoissa Norjassa Pisa-tutkimuksen myötä

Suomalaiset olivat Pisa (Program for International Student Assessment) tutkimuksen mukaan maailman kärkeä, mitä tulee peruskoululaisten taitoihin. Dagens Næringsliv kirjoittaa 8.12. julkaisussaan 15-vuotiaisiin koululaisiin kohdistuneesta tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin maanantaina. Kaiken kaikkiaan Pisa-tutkimuksen tulokset ja Suomen erinomainen menestys on herättänyt kovasti huomiota Norjassa.
Koulutus otsikoissa Norjassa Pisa-tutkimuksen myötä

Ruotsi huolissaan keskitason tuloksesta Pisa-tutkimuksessa

Pisa-tutkimuksen tulokset saivat Ruotsin huolestumaan koululaitoksensa tilasta. Mediassa on selvitetty usealla eri taholla, mitä juuri virkaan astuneen opetusministeri Ibrahim Baylanin tulisi tehdä koululaitoksen parantamiseksi pikaisesti. Suomen sijoitus on ollut näkyvästi esillä ruotsalaismediassa ja Baylania onkin kehoitettu ottamaan Suomesta mallia.
Ruotsi huolissaan keskitason tuloksesta Pisa-tutkimuksessa

Le Monde: Suomen erinomainen koulujärjestelmä ja Ranskan kiistelty koulu-uudistus

Suomalainen koulujärjestelmä on herättänyt viime aikoina Ranskassa paljon ihailua. PISA-tutkimusten lisäksi tiedotusvälineiden huomiota Suomen koulujärjestelmään on lisännyt Ranskan oma, opetusministerin jo esittelemä koulu-uudistus, jossa aiotaan palata perustietojen kuten lukemisen ja kirjoittamisen perusteellisempaan opettamiseen sekä vanhoihin metodeihin. Erityisesti luokallejääminen on puhuttanut ranskalaisia.
Le Monde:Suomalainen koulujärjestelmä on herättänyt Ranskassa ihailua


Katsaus Japanin median Pisa-kirjoituksiin

Suomen menestyminen OECD:n tuoreimmassa Pisa-tutkimuksessa herätti laajaa huomiota Japanin tiedotusvälineissä. Lehtiartikkeleissa etsittiin syitä sille, miten väestöltään pieni pohjoinen maa voi pärjätä niin hyvin opetuksen saralla. Ratkaisuksi löydettiin erityisesti opettajien korkea koulutustaso. Suomen koulutusjärjestelmän salaisuudet ovat kiinnostaneet Japanissa jo usean vuoden ajan. Viime vuosina Suomeen on käynyt tutustumassa useita toimittajia ja opetusalan viranomaisia, niinikään suurlähetystöön tulee aiheesta paljon kyselyitä.Suomen menestyminen Pisa-tutkimuksessa herätti huomiota Japanin tiedotusvälineissä

Teinien huonot matematiikantaidot ovat taloudellisen aikapommi Yhdysvalloille

OECD:n PISA-tutkimus uutisoitiin myös Yhdysvalloissa. Laajimman tulkinnan teki Wall Street Journal,jonka kirjoituksessa amerikkalaisteinien vaatimattomat matematiikankyvyt maalailtiin uhkaksi teknologiselle kilpailukyvylle. Huippusuorittajien määrä on ohut verrattuna useimpiin verrokkimaihin. WSJ:n mukaan näyttää myös siltä, että amerikkalaiskouluissa on suuri määrä oppilaita, jotka hädin tuskin osaavat matematiikkaa, mikä heikentää tulevaisuuden työvoiman keskimääräistä laatua.
Teinien huonot matematiikantaidot ovat taloudellisen aikapommi Yhdysvalloille

OECDn PISA 2003 tutkimus; Kanadan reaktioita

Kanada on edelleen johtopaikoilla PISA-tutkimuksessa, vaikka sijoitus on pudonnut muutaman pykälän alaspäin vuoden 2000 tasosta.
PISA-tutkimusta on käsitelty näkyvästi tiedotusvälineissä.
Kanadan aikaisempaa vähän huonommalle sijoittumiselle on etsitty syitä samoin kuin syitä Suomen sijoittumiselle johtavaksi maaksi nuorten osaamisessa. USA:n heikohkoa menestystä tutkimuksessa myös käsiteltiin.
OECDn PISA 2003 tutkimus; Kanadan reaktioita


Espanjan lehdistön näkemyksiä OECD:n PISA 2003 -tutkimuksen tuloksista

Espanjan valtalehdet ilmaisevat yksimieliseen sävyyn, että sijoittumi-nen opetusjärjestelmiä vertailevan tutkimuksen häntäpäähän ei ole
yllätys kenellekään: ei opettajille, ei vanhemmille eikä poliitikoille. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että edellisen Pisa-tutkimuksen esille tuomiin epäkohtiin ei olla tehty minkäänlaisia parannuksia. Päin vastoin; espanjalaisten koululaisten lukutottumukset ovat entisestään heikentyneet. Opetusviranomaisten ilmeisen alistuva asenne tutkimustuloksiin on sekin hälyttävää. Varsinkin jos Espanjaa verrataan Puolaan tai Irlantiin, jossa onnistuneet opetusalan uudistukset ovat lyhyessä ajassa tuottaneet menestyksellisiä tuloksia.Espanjan lehdistön näkemyksiä OECD:n PISA 2003 -tutkimuksen tuloksista

Itävalta; Suomen PISA-tulokset viikon ajan etusivuilla

Suomen hyvä PISA-menestys on saanut poikkeuksellisen paljon julkisuutta Itävallassa. Suomi on joutunut osaksi poliittista kädenvääntöä Itävallan koulujärjestelmän suunnasta.OECD:n uusin PISA-tutkimus ei liene saanut missään yhtä paljon julkisuutta kuin Itävallassa, jossa koululaisten osaamistason heikkeneminen on nostattanut varsinaisen keskustelumyrskyn
Itävalta; Suomen PISA-tulokset viikon ajan etusivuilla


Portugalilaisnuoret tuoreen Pisa-tutkimuksen viimeisillä sijoilla; Suomalaisten kärkisijoitukset noteerattiin paikallisessa mediassa

Vuotta 2003 koskevat Pisa-tutkimuksen tulokset kohauttivat Portugalin paljon kritisoitua koululaitosta. Tutkimukseen osallistuneiden nuorten sijoitukset etenkin matematiikassa olivat OECD maiden heikoimpia. Paikalliset päivälehdet ja muut tiedotusvälineet huomioivat suomalaisnuorten menestyksen tutkimuksen kärkisijalla.Portugalilaisnuoret Pisa-tutkimuksen viimeisillä sijoilla; Suomalaisten kärkisijoitukset paikallisessa mediassa

Suomalaisten koulumenestystä uutisoitu kohtuullisesti venäläisissä tiedotusvälineissä

OECD:n tuoreimman Pisa-tutkimuksen osoittama suomalaisnuorten koulumenestys on saanut julkisuutta Venäjällä kohtuullisesti. Jo ennen tutkimuksen varsinaista julkistamista arvostettu viikkoaikakausilehti Ekspert (levikki n. 78000) julkaisi jutun 29.11.2004 ilmestyneessä numerossaan otsikolla "Suomalaiset ovat viisaimpia". Jutussa ei mainita Pisa-tutkimusta nimeltä, mutta viitataan tuoreeseen OECD:n selvitykseen. Samassa yhteydessä muistutetaan myös Davosin talousfoorumin listauksesta, jonka mukaan Suomi on maailman kilpailukykyisin maa.
Suomalaisten koulumenestystä uutisoitu kohtuullisesti venäläisissä tiedotusvälineissä


Suomalaisten koululaisten menestys PISA-tutkimuksessa näkyvästi esillä Tanskassa

Suomalaisten koululaisten menestys kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa on saanut runsaasti julkisuutta Tanskan johtavissa tiedotusvälineissä. Television molempien pääkanavien uutistoimitukset olivat lähettäneet toimittajansa Helsinkiin tekemään Suomen koulujärjestelmää esittelevät reportaasit. Opetusministeri Ulla Tørnaes on aktiivisesti osallistunut PISA-tutkimuksesta virinneeseen keskusteluun toteamalla, että Suomesta voi oppia paljon.Suomalaisten koululaisten menestys PISA-tutkimuksessa näkyvästi esillä Tanskassa

Päivitetty 23.12.2004

Takaisin ylös