Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Mediakatsaukset, 14.7.2003

Wall Street Journal eukonkannosta

The Wall Street Journal, keskiviikkona 2. heinäkuuta 2003 Roger Thurow Wall Street Journal julkaisi artikkelin suomalaisten ja virolaisten kilpailutilanteesta eukonkannossa. Roger Thurow kirjoittaa humoristisesti eukonkannon historiasta sekä nykypäivän tilanteesta. Lehti julkaisee harvemmin pitkiä ja humoristisia tekstejä etusivullaan, mutta tämän artikkelin huomioarvo on ollut suuri.


Eukonkannon salaisuus ei ole avioliitossa; Virolaiset rynnivät suomalaisten edelle tässä oudossa urheilulajissa

"Paras tapa, miten mies kantaa naista, on roikottamalla häntä selässään, reidet puristaen hänen niskaansa ja kädet ylävartalon ympärillä", kertoo maailmanmestari."Sillä tavalla käsille jää lisää tilaa tasapainottamaan matkaa. Liikkuvaa painoa ei ole niin paljon", kertoo Margo Uusorg. Hän on juuri kantanut Egle Sollia, jonka saparot läiskivät hänen selkäänsä hänen juostessaan soikean muotoisen radan läpi. Rata on 254 metriä pitkä ja pitää sisällään noin metrin syvyisen vesiesteen sekä kaksi tukkiestettä.

Vain noin minuutissa he voittivat Viron mestaruuden ja selviytyivät viikonloppuna järjestettäviin eukonkannon maailmanmestaruuskisoihin Sonkajärvellä. Uusorg on jo ennakkosuosikki voittamaan maailmanmestaruuden kolmatta kertaa. "Kun kannat näin päin, se on paljon helpompaa", hän sanoo. Soll, joka on tällä kertaa oikein päin, on riemuissaan tapahtuneesta sekä voitosta. "Ei se niin paha asento ole, mutta ei sieltä mitään kyllä näe", Soll kertoo.

Virolaiset miehet ilmestyivät tähän Vaike-Maarjan maalaiskylään kantamaan vaimojaan ylösalaisin noin viisi vuotta sitten, ja sen jälkeen tämä urheilulaji muuttui lopullisesti. Yhtäkkiä 'selkä-repussakanto', 'palomieskanto' sekä 'hartioiden-ympärille-kääriytyminen-kanto' olivat menneen talven lumia. 'Virolainen kanto', niinkuin se nimettiin, oli muotia. Siitä lähtien virolaiset ovat voittaneet maailmanmestaruuden viisi kertaa peräkkäin. (Itseasiassa "vaimonkanto" on harhaan johtava nimitys, sillä freestyle-kilpailussa säännöt antavat luvan miehen kantaa ketä tahansa naista joka on yli 17-vuotias, oli tämä hänen vaimonsa tai ei.)

Virolaisten valta-asema ei ole suomalaisten mieleen, jotka ovat harrastaneet eukonkantoa 1800-luvulta asti. Tällöin ryöstelevät rikollisjoukot kantoivat naapurikylien tyttöjä takaisin omiin kyliinsä. Tarun mukaan pahamaineinen maantierosvo nimeltään Rosvo- Ronkainen värväsi vain miehiä, jotka ensin todistivat kykynsä kantamalla painavaa lastia selässään vaikean radan läpi.

Nyt naapurimaa Viro nauttii voiton hedelmistä ja kylmän Baltian meren kilpailu käy vain hurjaluonteisemmaksi. Joka vuosi suomalaiset sanomalehdet otsikoivat: "Jälleen kerran suomalainen mies ei voittanut", sanoo Taisto Miettinen. Hän tietää kenestä puhutaan, sillä Miettinen on tullut toiselle sijalle jo kahden vuoden ajan.

"Suomalaiset eukonkantajat ovat kuin The Boston Red Sox (Baseball-joukkue)", sanoo Michael Toohey, talonmaalaaja Mainen osavaltiosta, joka tuli kuudennelle sijalle maailmanmestaruuskilpailuissa viime vuonna. Ennen sitä hän voitti Pohjois-Amerikan vaimonkannon mestaruuskilpailun Sunday Riverissä, Mainessa. "Ihmiset ovat heidän puolellaan, mutta tavallaan jo tietävät, etteivät he voita." Hän tiesi mahdollisuutensa voittaa hyvin huonoiksi, kun hän näki virolaisten kanssakilpailijoidensa lämmittelevän kilpailupäivänä aamuvarhain. "Näin sen ja ajattelin, vau - he ovat tosissaan."

Toisaalta suomalaiset haluavat ilmeisesti vain pitää hauskaa. Yksi heidän maailmanmestaruuskilpailun säännöistään, kuten esimerkiksi 15 sekunnin rangaistus vaimon pudottamisesta vaatiikin, että "kaikkien kilpailijoiden on pidettävä hauskaa". Edellisissä kilpailuissa suomalaiset ovat palkinneet voittajat runsaasti: vaimon painon verran olutta. Virolaiset palkitsivat voittajat omissa mestaruuskilpailuissaan samalla tyylillä, tosin oluen sijaan voittaja sai mineraalivettä. "Me otamme monet asiat liian vakavasti", myöntää Indrek Keskyla, Vaike-Maarjan pormestari ja syyttää kommunisteja, jotka ennen hallitsivat tätä Baltian maata. "Neuvostoliiton aikoina meidän piti olla vakavia, harmaita ihmisiä". Kommunistisäännön aikana kylästä tuli parhaiten toimiva maatalouskylä Virossa. Nyt se tuottaa parhaita vaimonkantajia.

Vaikka kantotyyli on kohtuullisen henkilökohtainen, radan varrella ei silti näy mustasukkaisia vaimoja tai vihaisia kumppaneita. "Olen onnellinen, että hän voitti", sanoo Kaia Laas, Uusorgin tyttöystävä. "Hän kantoi muita naisia jo kun tapasin hänet, joten en voi valittaa. Lisäksi, sanoo Uusorg, hän on liian painava - ei, tuo kuulostaa pahalta." Hän ei ole lihava, vaan vain liian painava kilpailuun." Hänen tyttöystävänsä on melkein 180 senttimetriä pitkä ja painaa noin 58 kiloa. Soll, hänen kannettava parinsa on vain noin 150 senttimetriä pitkä ja painaa vain 49 kiloa.

Tämä johdattaakin meidät kaikista kriittisimpään asiaan eukonkannossa, nimittäin painoon. Niin kuin virolaisten uusi tyyli ei jo ärsyttäisi suomalaisia tarpeeksi; virolaiset ovat alkaneet saapua Sonka-järvelle kevyempien ja kevyempien naisten kanssa. Sonkajärven järjestäjät, yrittäen hidastaa virolaisten tahtia, määräsivät painorajan vuonna 2002, mutta eivät mielivaltaisesti. Naisen on painettava vähintään 49 kiloa. "Tämä oli Armi Kuuselan paino, kun hänet kruunattiin Miss Universumiksi yli 50 vuotta sitten", selittävät järjestävät.

Mutta vaikka Uusorg nyt kantaakin painavampaa Sollia, joka käyttää lisäpainoja tuodakseen painonsa sääntöjen mukaiselle rajalle, Uusorg näyttää olevan voittamaton. Hän on pitkä, lihaksikas ja säännöllinen juoksija. Voitettuaan Viron mestaruuden viime kuussa ajalla minuutti ja 34/100 sekunninosaa,hän sanoi: "Tuo oli aikas helppoa."

Suomenlahden toisella puolella Helsingissä Miettinen, 38-vuotias, sekä juuri hoitamassa kipeää selkäänsä, irvistää kuullessaan tämän uutisen. Uusorgin uusi aika on parempi kuin hänen paras aikansa. Jo kuuden vuoden ajan hän on yrittänyt saada virolaisia kiinni. Kun virolaiset esittelivät uuden tyylinsä, hän otti sen käyttöön seuraavana vuonna. Hän paransi tulostaan viidenneltä sijalta kolmannelle. Kun virolaiset tulivat kevyempien naisten kanssa, hän etsi kevyemmän naisen, joka painoi vain 36 kiloa. Hän paransi tulostaan toiselle sijalle.

Uuden painorajan tultua voimaan, hän on etsinyt jälleen uutta kilpakumppania. Aikaisemmin tänä vuonna hän mittaili työtoveriaan Finnverasta. "Mikä sinun painosi on", hän kysyi. "Noin 48 kiloa", sanoi Eija Stenberg. Miettinen sitten pyysi häntä "eukokseen". Stenberg mietti yön yli ja suostui eukonkantokilpailuun.

Päivitetty 14.7.2003

Takaisin ylös