Guatemala: pakotteet

Viimeisin muutos

Neuvoston 2.2.2024 voimaan tulleella päätöksellä (YUTP) 2024/457 viisi henkilöä päätöksen (YUTP) 2024/254 liitteessä olevaan luetteloon. Neuvoston 2.2.2024 voimaan tulleella täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2024/455 lisätään viisi henkilöä asetuksen (EU) 2024/287 liitteeseen I.

Rajoittavien toimenpiteiden kohteena oleville luonnollisille henkilöille, oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille kuuluvat taikka näiden omistuksessa, hallussa tai määräysvallassa olevat varat ja taloudelliset resurssit on jäädytettävä, minkä lisäksi on kiellettyä asettaa mitään varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti näiden saataville tai hyödynnettäviksi. Nämä kiellot perustuvat asetuksen (EU) 2024/287 2 artiklaan. Lisäksi pakotteiden kohteena olevien henkilöiden maahantulo ja kauttakulku EU:ssa tulee estää.

Neuvoston päätös (YUTP) 2024/457(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/455(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Euroopan Unionin neuvosto on 16.1.2024 voimaan tulleella päätöksellään (YUTP) 2024/254 vahvistanut puitteet uudelle pakotejärjestelmälle, joka koskee Nigerin tilanteen johdosta määrättäviä rajoittavia toimenpiteitä. Kyseinen pakotejärjestelmä perustettiin samana päivänä eli 16.1.2024 voimaan tulleella neuvoston asetuksella (EU) 2024/287.

Edellä mainitussa päätöksessä ja asetuksessa säädetään varojen ja taloudellisten resurssien jäädyttämisestä sekä kiellosta asettaa varoja ja taloudellisia resursseja tiettyjen sellaisten luonnollisten henkilöiden, oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten saataville, jotka ovat vastuussa demokratiaa, oikeusvaltiota tai rauhanomaista vallansiirtoa heikentävistä toimista Guatemalassa, mukaan lukien julkisia varoja koskevien vakavien taloudellisten väärinkäytösten vuoksi ja pääoman luvattoman viennin vuoksi, sekä niitä lähellä olevia luonnollisia henkilöitä, oikeushenkilöitä, yhteisöjä tai elimiä vastaan. Kyseisten rajoittavien toimenpiteiden kohteena olevat luonnolliset henkilöt, oikeushenkilöt, yhteisöt ja elimet luetellaan kyseisen asetuksen ja päätöksen liitteessä. Lisäksi edellä mainitussa päätöksessä asetetaan pakotteiden kohteena oleville henkilöille maahantulo- ja kauttakulkukielto EU:n alueelle.

Neuvoston päätös (YUTP) 2024/254(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Neuvoston asetus (EU) 2024/287(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tausta

EU on perustanut vuonna 2024 uuden pakotejärjestelmän koskien Guatemalan tilanteen johdosta määrättäviä rajoittavia toimenpiteitä. Tämä pakotejärjestelmä perustuu neuvoston päätökseen (YUTP) 2024/254(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja asetukseen (EU) 2024/287(Linkki toiselle web-sivustolle.) (sekä niihin myöhemmin tehtyihin muutoksiin).

Lue pakotesäädösten hakuohje ennen kuin avaat linkit säädöksiin.

Sisältö pääpiirteittäin

Varojen ja taloudellisten resurssien jäädyttäminen ja luovutuskielto

  • pakotteiden kohteena oleville henkilöille ja yhteisöille kuuluvat varat ja taloudelliset resurssit on jäädytettävä, minkä lisäksi on kiellettyä asettaa mitään varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti näiden saataville tai hyödynnettäviksi

Matkustuskielto

  • pakotteiden kohteena olevien henkilöiden maahantulo ja kauttakulku EU:ssa tulee estää