Yli 15 000 tansanialaisen naisen, nuoren ja vammaisen ihmisen toimeentulo on vahvistunut ammattikoulutuksen avulla

Tansanialaiset ovat saaneet ammattioppia yrittäjyydessä, maanviljelyssä ja mehiläishoidossa. Tuloja on syntynyt hedelmänviljelyllä ja valmistamalla muun muassa kookosöljyä.

Kuvan etualalla nainen istuu pöydän ääressä ja ompelee ompelukoneella värikästä kangasta.
Kuva: Hannes Honkanen / Suomen Lähetysseura

Kouluttautuminen suojaa kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai koronapandemian aiheuttamia yllättäviä sokkeja vastaan. 

Suomen Lähetysseuran hankkeessa koulutusta saaneet ovat myös perustaneet ryhmiä, joissa he ovat hankkineet yhdessä tuloja ja jalostaneet tuotteitaan. 

Tausta

Noin joka kolmas tansanialainen elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella. Sitäkin useampi on vaarassa vajota köyhyyteen yllättävissä šokeissa, kuten koronapandemiassa. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen seuraukset heikentävät ihmisten toimeentuloa monilla alueilla, kun maanviljely ja vedensaanti vaikeutuvat.  

Heikoimmassa asemassa ovat naiset, nuoret ja vammaiset ihmiset. Etenkin maaseudulla vammaisilla ihmisillä on harvoin mahdollisuutta kouluttautua, ja heidät saatetaan eristää muusta yhteisöstä. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomen Lähetysseura toteuttaa hankkeensa yhteistyössä Tanganyika Christian Refugee Servicen ja Tansanian evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Lähetysseura toteuttaa hankkeitaan Kishapun, Kilwan, Morogoron ja Usambaran alueilla. 

Ulkoministeriö on tukenut hankkeita 1 892 402 eurolla vuosina 2018–2020 ja 830 033 eurolla vuonna 2021.