Vastuuvelvollisuus toteutuu kansainvälisessä yhteisössä

Suomi tukee vakaviin kansainvälisiin rikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden ihmisten saattamista vastuuseen teoistaan.

Suomen tukeman Justice Rapid Response JRR -yhteistyön avulla vahvistetaan kansainvälisen yhteisön mahdollisuuksia saattaa kaikkein vakavimpiin kansainvälisiin rikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet tahot oikeuden eteen.  

JRR on Suomen rahoittamana tarjonnut asiantuntija-apua seksuaaliväkivaltarikosten tutkintaan esimerkiksi Syyriassa, Myanmarissa, Gambiassa, Guatemalassa ja Boliviassa. Boliviassa JRR:n tuki itsenäiselle väkivaltaisuuksia ja ihmisoikeusloukkauksia tutkineelle asiantuntijaryhmälle johti osaltaan siihen, että maan presidentti esitti uhreille anteeksipyynnön ja lupasi ryhtyä toimiin asiantuntijaryhmän suositusten noudattamiseksi.

Tausta

Maailman demokratiakehitys on ollut laskusuuntaista jo pitkän aikaa, ja koronapandemia on heikentänyt tilannetta entisestään. Enää vain kolmekymmentä prosenttia maailman väestöstä elää demokraattisessa maassa.    

Vuonna 2021 sotia tai aseellisia konflikteja oli käynnissä 46 maassa, mikä rapautti demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä ympäri maailman. Tätä kehityssuuntaa voidaan ehkäistä muun muassa rauhanrakennustyöllä ja rankaisemattomuuden vastaisilla toimilla.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomi edistää laaja-alaisesti perus- ja ihmisoikeuksien, demokratian sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutumista olennaisena osana ulkopolitiikkaa. 

Suomi on rahoittanut JRR:n toimintaa ja kuulunut sen johtokuntaan alusta alkaen. Suomi on myöntänyt sille 1,2 miljoonaa euroa kehitysyhteistyötukea vuosille 2021–2024. Lisäksi Suomi antaa JRR:lle korvamerkitsemätöntä yleistukea.