Vastuullista kalankasvatusta ja työpaikkoja Sambiaan

Suomen avulla Yalelo-yritys on laajentanut toimintaansa niin, että se työllistää jo tuhat ihmistä eri puolilla Sambiaa.

Sambialainen Yalelo on vastuullisen kalankasvatuksen edelläkävijä ja yksi suurimmista kalankasvattajista Afrikassa. Suomalaisen kehitysrahoittajan Finnfundin avulla yhtiö on pystynyt laajentamaan ja kehittämään toimintaansa.  

Yhtiö on myös sitoutunut parantamaan työpaikkojen laatua. Finnfundin tuella ja suomalaisen WorkAheadin teknologiaa hyödyntäen se on esimerkiksi toteuttanut kyselyjä, joiden kautta työntekijät ovat voineet antaa nimetöntä palautetta ja kertoa kehitysideoitaan. Samalla on kerätty tärkeää tietoa työpaikkojen merkityksestä työntekijöiden ja heidän perheidensä elintasolle.

Tausta

Kehittyvien maiden yksityinen sektori on avainasemassa uusien työpaikkojen, elinkeinojen ja toimeentulon luomisessa sekä köyhien ihmisten tarpeisiin suunnattujen tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä. Vahva, vastuullinen ja innovatiivinen yksityissektori tukee kestävää talouskehitystä ja yhteiskunnan vakautta.  

Sambian kalatalouden ja vesiviljelyalan tukemisella monipuolistetaan arvoketjuja, luodaan työpaikkoja ja lisätään kestävästi tuotetun eläinproteiinin tarjontaa. Yalelon tapauksessa tuella on vaikutusta myös sukupuolten tasa-arvoon maassa.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Kehittyvien maiden talouden ja työn tukeminen on yksi Suomen kehityspolitiikan painopisteistä. Suomi tukee työllisyyttä eri yhteistyömuotojen kautta.