Ukrainan maatalous ja lentoliikenne hyötyvät paremmista säävaroituksista

Uudenlaiset sääpalvelut auttavat yhteiskuntaa varatumaan vaarallisiin sääilmiöihin.

Verkhovynan kaupunki läntisessä Ukrainassa. Kuva: Maria Savenko / Flickr Commons CC BY-SA 2.0 DEED

Ukrainan maa-alueiden säävaroitukset kytkettiin eurooppalaiseen MeteoAlarm-tiedonvaihtojärjestelmään tammikuussa 2024. Yhteiseurooppalainen tiedonvaihto vähentää Ukrainaan kohdistuvien vaarallisten sääilmiöiden aiheuttamia tuhoja ja vaaratilanteita.

Uusi järjestelmä hyödyttää kansalaisia, mutta myös esimerkiksi viranomaisia, pelastustoimen työntekijöitä, maataloutta ja lentoliikennettä.

Järjestelmän on rakentanut Ukrainan hydrometeorologian keskus UHMC yhteistyössä Suomen ilmatieteen laitoksen kanssa.

Tausta

Venäjän vuonna 2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on tuhonnut suuren osa Ukrainan säähavaintokapasiteetista. Samalla Ukrainan valmiudet tuottaa laadukkaita sää- ja varhaisvaroituspalveluja ovat heikentyneet. Luotettavia sääpalveluita tarvitaan erilaisissa turvaamis- ja pelastustehtävissä, mutta myös esimerkiksi maataloudessa ja lentoliikenteessä.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomen ilmatieteen laitoksen ja Ukrainan hydrometeorologian keskuksen UHMC:n hanke on käynnistynyt vuoden 2022 alussa ja sen rahoitus on 2 miljoonaa euroa vuosina 2022-2025. Yhteistyön keskeisiä tavoitteita ovat sääpalvelun tuotantomenetelmien nykyaikaistaminen sekä sää- ja ennakkovaroitustiedon vaihtaminen eurooppalaisten sisarlaitosten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.