Puhdas vesi ja esteetön käymälä helpottavat vammaisten pakolaisten arkea

Rampit ja kaiteet pakolaisleirin vesipisteillä ja käymälöissä muistuttavat vammaisten ihmisten olemassaolosta ja oikeuksista. Heidän osallistumisensa vesi- ja sanitaatioratkaisujen suunnitteluun vähentää myös syrjintää.

Vammaisinklusiivinen vesi- ja sanitaatioprojekti Kyangwalin pakolaisalueella Ugandassa


Vammaisinklusiivinen vesi- ja sanitaatioprojekti Adjumanin pakolaisalueella Ugandassa


Vammaisinklusiivinen vesi- ja sanitaatioprojekti Hassanshamin pakolaisleirillä Irakissa

 

Vuoden 2014 jälkeen 350 000 pakolaista ja paikallisyhteisöjen jäsentä on hyötynyt Suomen World Visionin vesi- ja sanitaatiohankkeista Keniassa, Ugandassa, Ruandassa, Burundissa ja Irakissa. Heistä 17 000 on ollut eri tavoin vammaisia ihmisiä. 

Hankkeet ovat vähentäneet vammaisten pakolaisten apuriippuvuutta sekä luoneet käytännöllisiä toimintamalleja, joita on toteutettu myös paikallishallintojen ja järjestöjen avustustyössä. 

Tausta

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että jopa 15 prosenttia maailman väestöstä on eri tavoin vammaisia ihmisiä. Kriiseissä ja katastrofeissa he ovat usein kaikkein heikoimmassa asemassa. Heitä eikä heidän tarpeitaan huomata, joten he jäävät ilman apua ja suojelua. Sama toistuu paikoissa, joihin ihmiset pakenevat tai muuten sijoittuvat. 


Vammaisten pakolaisten arkea vaikeuttaa se, että vesipisteet ovat usein etäällä ja hankalia käyttää. Käymälätilat ovat myös esteellisiä ja niistä puuttuvat asiointia helpottavat välineet, kuten kaiteet. Siksi käymälässä asiointi on epähygieenistä ja terveydelle vaarallista. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Suomen World Vision on toteuttanut vammaisinklusiivisia vesi- ja sanitaatiohankkeita vuodesta 2014 ulkoministeriön humanitaarisen avun rahoituksella.