Tansanian metsäohjelmien ulkoinen evaluointi ja arviointi - Raportti vuoden 2023 hankearvioinneista: PFP2, FORVAC ja TOSP

Tansanian metsähankkeiden seuranta ja evaluointihanke (External Review and Evaluation of forestry programmes in Tanzania, ERET) on kolmen vuoden (2020-2023) toimeksianto, jonka tarkoitus on Tansanian kolmen metsähankkeen ulkoinen seuranta, arviointi ja evaluointi. Hankkeet ovat: Yksityismetsätalousohjelman toinen vaihe (Participatory Plantation Forestry Programme phase 2, PFP2), Metsätalous ja arvoketjujen kehittämishanke (Forestry and Value Chain Development Programme FORVAC) sekä Sopimusmetsityksen tukiohjelma (Tree Outgrowers Support Programme , TOSP). Ulkoinen arviointi edistää jatkuvaa oppimista hankkeiden sisällä ja välillä ja on osa riskienhallintaa. Hankkeista tehdään vuosittaiset arviot, ja lisäksi FORVAC ja PFP2 -hankkeista tehdään välievaluoinnit.

PFP2-hankkeen osalta vuoden 2023 ERET-raportti totesi, että hanke on vuoden aikana saavuttanut hyviä tuloksia ja merkittävää kehitystä. Esimerkiksi hyvien metsänhoidollisten käytänteiden vakiintumisesta on lupaavia merkkejä. Lisäksi toimeenpanon ja teknisen tuen laadun todettiin olevan hyvällä tasolla, mutta joidenkin tavoiteltujen tulosten kestävyys on vielä kyseenalainen.

FORVAC-hankkeen raportti totesi menestyneen parhaiten yhteisömetsätalouden (Community Based Forest Management) tukemisessa sekä puutavaran tuottamisessa, kun taas arvoketjujen ja mikro-yritysten tukemisessa on heikompia tuloksia. Jotkin yhteisöt ovat onnistuneet saamaan merkittäviä tuloja puutavarakaupasta, ja tulot on käytetty yhteisöhankkeisiin sekä metsähallinnon maksuihin, mikä lisää merkittävästi toimien kestävyyttä.  Yhteisöissä, joilla on vähemmän metsäresursseja tai mahdollisuuksia kaupankäyntiin, kestävyys on vaikeampi saavuttaa.

TOSP-hanke on raportin mukaan loogisesti rakennettu ohjelma, joka rakentuu opeille aikaisemmasta yhteistyöstä. Hanke on kuitenkin päättymässä, ja joitakin kysymyksiä kestävyyteen liittyen on vielä avoinna, esimerkiksi liittyen taimitarhojen hallintajärjestelmiin.

Evaluointiraportti: Raportti vuoden 2023 hankearvioinneista: PFP2, FORVAC ja TOSP