Yhdysvalloissa kohtaavat tekoälyn rahoitusmarkkinat ja sovellusalat

Yhdysvaltojen keskuspankki on arvioinut tekoälyn käytön nostavan maan pitkän aikavälin tuottavuuden kasvuvauhdin 1,8—3,3 prosenttiin. Arvion mukaan tekoäly siis jopa kolminkertaistaa viimeisen 15 vuoden keskimääräisen tuottavuuden kasvun.

Kuva: Growtika / Unsplash

Yhdysvalloissa kasvavia tekoälyn teollisuudenaloja ovat yritysohjelmistot, terveysteknologia, liikkuminen, pankki-, vakuutus- ja rahoituspalvelut (fintech) sekä robotiikka

Yhdysvallat tarjoaa markkina-alueena vahvan pohjan kasvattaa tekoälyyn keskittyvää yritystoimintaa. Markkinoilla pärjäävät parhaiten yritykset, joiden jotka kykenevät skaalaamaan omaa toimintaansa. Toimintaa tukee myös ketterään yhteiskehittämiseen mukautuva yrityskulttuuri. Globaalin tekoälyindeksin mukaan Yhdysvalloilla on paras kapasiteetti hyödyntää tekoälyä. Maan arvioidaan tarjoavan parhaat edellytykset osaamisen, infrastruktuurin, tutkimuksen ja kehittämisen sekä kaupallistamisen alueilla.

Yhdysvalloilla on myös johtava asema, yli 80% markkinaosuus, globaalissa alustataloudessa. Markkinaosuutta kannattaa hyödyntää, sillä tulevaisuudessa maailmantalouden kehitystä ohjaavat yhä suuremmin alustatalouteen pohjautuvat tekoälyjärjestelmät.

Yhdysvallat on vuodesta toiseen kyennyt säilyttämään vakaan aseman yksityisen pääoman rahoituskohteena

Tammikuun 2024 arvion mukaan maailmassa on noin 70 000 tekoälyalan yritystä, joista neljänneksen kotipaikka on Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on kaksinkertaistanut tekoälyalan yritystensä määrän viimeisen seitsemän vuoden aikana, eikä vauhdin uskota hiipuvan.

Markkinavetoinen toimintaympäristö tukee yksityisen rahoituksen suurten pääomavirtojen kohdentumista Yhdysvaltoihin. Vuonna 2023 Yhdysvaltalaiset yritykset kotiuttivat 70% maailmanlaajuisesta tekoälyyn kohdentuvasta yksityisestä pääomasta, mikä on 15% kasvu edellisvuoteen verrattuna.

Yhdysvaltojen merkittävimmät tekoälykeskittymät vuonna 2023:

  • San Franciscon lahden ympäristö (Bay Area)
  • New Yorkin metropolialue
  • Suur-Bostonin alue (Greater Boston)
  • Los Anglesin suuralue
  • Austinin alue

Suurista tekoälykeskittymistä huolimatta, maan tekoälyn kokonaiskäyttöönottoaste on toistaiseksi vielä alhainen, mikä osaltaan tarjoaa markkinarakoja suomalaisille yrityksille laajentaa yritystoimintaansa. Yhdysvaltojen markkinoille siirtyminen ei edellytä valmiita tuotteita, vaan maassa on voimakas yhteiskehittämisen kulttuuri.

Teemme aktiivisesti yhteistyötä Yhdysvaltalaisten kumppaniemme, kuten tiede- ja tutkimuslaitosten ja tänne sijoittuvien suomalaisten yritystemme kanssa. Jos olet kiinnostunut Yhdysvaltojen markkinoista ja edellä mainitut alat ovat sopivia yrityksellesi, niin ota yhteyttä. Tarjoamme maa- ja markkinatietoa Yhdysvalloista, verkostoitumista sekä Team Finland -vienninedistämismatkoja.

Teksti ja lisätietoja:

Sofia Tuovinen, Team Finland Knowledge –harjoittelija, Suomen suurlähetystö, Washington D.C. 

 

Samuli Kaijomaa, erityisasiantuntija, teknologia, Suomen suurlähetystö, Washington D.C. 

 

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@gov.fi