Thaimaan uusi hallitus panostaa ulkomaankauppaan ja investointeihin

Thaimaan uuden hallituksen kärkiprioriteetti on ulkomaisten investointien ja kaupan edistäminen. Thaimaassa on tarpeita ja kysyntää digitalisaation, terveysteknologian, kiertotalouden, teollisuuden vähäpäästöisten ratkaisujen, sekä uusiutuvan ja vihreän energian aloilla. Maassa on myös paljon kiinnostusta suomalaisen opetusjärjestelmän malleihin ja ratkaisuihin. Thaimaan uuden hallituksen tärkeä prioriteetti on kaupallisten ja investointisuhteiden vauhdittaminen. Vapaakauppaneuvottelut EU:n kanssa käynnistyivät syyskuussa.

Thaimaa on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous ja merkittävä sillanpääasema myös suomalaisyrityksille. Maassa toimii n. 50 suomalaisyritystä ja edustajan kautta lähes parisataa.

Thaimaan uusi hallitus aloitti syyskuussa 2023 ja keskeisenä prioriteettina on talouden kehittäminen ulkomaisten investointien ja ulkomaankaupan avulla. Thaimaa kärsi koronaan liittyvistä matkustusrajoituksista alueen muita maita enemmän suuren turismisektorinsa takia. Turismi tuotti ennen koronaa jopa 12-20% maan BKT:sta. Turistit ovat palanneet covidin jälkeen hiljalleen, mutta matkailijamäärät eivät vielä ole saavuttaneet covidia edeltäviä huippuvuosia. Finnair lentää ympärivuoden säännöllisesti Helsingistä Bangkokiin ja Phuketin lomakohteeseen talvisesongilla.

Vuoden 2023 talouskasvu jää hiukan tavoitteesta ja on Thaimaan keskuspankin ennusteen mukaan 2,4% ja vuonna 2024 3,2%.  Syynä tähän on turismin odotettua hitaampi kehitys ja osin vientimarkkinoiden kuten Kiina, USA ja Eurooppa odotettua vaisumpi talouskehitys. Vuonna 2023 inflaatio on pysynyt maltillisena ollen n. 1,3% luokkaa. Keskuspankkikorko on vuoden lopulla 2,5%.   

Talouden vetureita toimivat turismin lisäksi kotimaisen kysynnän kasvu, sekä vientiteollisuus kuten auto-, elektroniikka- ja elintarvikevienti. Thaimaa kuuluu paitsi Kaakkois-Aasian maiden järjestön (ASEAN) vapaa-kauppa alueeseen, myös RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) vapaa-kauppa-alueeseen, jossa mukana 10 Kaakkois-Aasian maan lisäksi Kiina, Korea, Japani, Uusi-Seelanti ja Australia. Vapaakauppaneuvottelut EU:n kanssa käynnistyivät syyskuussa 2023 ja tulevat valmistuessaan avaamaan kokonaan uusia näkymiä suomalaisellekin vientiteollisuudelle.     

Thaimaa tavoittelee ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja nettonollaa 2065 mennessä. Useat thaimaalaisyritykset ovat sitoutuneita näihin tai tiukempiin ilmastotavoitteisiin. Kansallisen “Bio-, Circular and Green Economy - BCG”-strategian avulla edistetään vihreää teollisuuden ja tuotannon siirtymää. Itäisen talousalueen (Eastern Economic Corridor) kehittäminen satamineen, lentokenttineen ja luotijunayhteyksineen, on merkittävä mahdollisuus. Thaimaan autoteollisuus on Kaakkois-Aasian suurin ja tuotannon suuntautuminen sähköautoihin ja akkutuotantoon on käynnissä. Bangkok on myös alueellinen terveydenhoidon hub lukuisine korkeatasoisine yksityissairaaloineen. Thaimaan vanheneva väestö tarvitsee myös terveydenhoidon ratkaisuja. 

Suomen korkeatasoinen koulutusjärjestelmä on saanut paljon huomiota Thaimaassa ja on avannut ovia monenlaiseen yhteistyöhön. Suomalaisosaaminen digitalisaatiossa, kiertotaloudessa, energiaratkaisuissa, vähäpäästöisessä tuotannossa ja terveysteknologiassa herättää kiinnostusta. Suuret Thaimaalaisyhtiöt ovat kiinnostuneita innovaatioista ja ratkaisuista, joilla edistetään yritysten omia kestävän kehityksen ja ilmastotavoitteita.       

Suomen ja Thaimaan viranomaisten kesken on allekirjoitettu neljä eri aiesopimusta (MOU). Aiheina ovat kiertotalous, opetus, digitalisaatio ja innovaatiot. Suurlähetystö tukee yritysten mahdollisuuksia ja viranomaisten yhteistyötä näissä aiheissa lähivuosina.

Teksti ja lisätietoja

Suurlähettiläs Jyri Järviaho, Suomen suurlähetystö, Bangkok