Uppdragsforskning om möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i klimat- och miljöåtgärder

En ny undersökning kartlägger möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i internationella förhandlingar om klimat- och miljöfrågor och i klimat- och miljöåtgärder. Undersökningen är en del av de utvecklingspolitiska uppdragsforskningar som finansieras av utrikesministeriet och som genomförs av finländska universitet som ingår i nätverket UniPID (Finnish University Partnership for International Development).

Undersökningen gäller möjligheterna att främja delaktigheten för personer med funktionsnedsättning i klimat- och miljöåtgärder. Undersökningen som bygger på litteratur inom området och intervjuer med olika aktörer visar att strategier och handlingsplaner inte i någon högre grad tar upp funktionsnedsättning och att personer med funktionsnedsättning inte ses som förändringsaktörer. Faktorer som hindrar personer med funktionsnedsättning att delta i klimatåtgärder och åtgärder som gäller biologisk mångfald är bland annat svårigheterna att komma med i förhandlingsprocesserna och bristen på officiella mekanismer för deltagande.

I undersökningen ingår också en del åtgärdsförslag som syftar till att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i klimat- och miljöåtgärder. Enligt undersökningen kan läget förbättras till exempel genom att stärka funktionshinderorganisationers institutionella deltagande i förhandlingarna och genom att ta in delaktighet för personer med funktionsnedsättning i nationella klimatplaner och planer som gäller den biologiska mångfalden.