Kansallinen julkilausuma Venäjän hyökkäyssodan toisena vuosipäivänä 24.2.2024

Venäjä aloitti kaksi vuotta sitten täysimittaisen hyökkäyssotansa rauhanomaista ja suvereenia naapuriaan Ukrainaa vastaan. Ukraina ja ukrainalaiset ovat osoittaneet Venäjän hyökkäyksen edessä uskomatonta kestokykyä ja päättäväisyyttä.

Suomi toistaa tuomitsevansa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ehdottoman jyrkästi. Hyökkäyssota on räikeä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan loukkaus, jonka YK:n yleiskokous on tuominnut päätöslauselmissaan. Pysymme lujana vaatimuksessamme, että Venäjän tulee välittömästi pysäyttää kaikki sotatoimet ja vetää asevoimansa Ukrainan alueelta. Suomen tuki Ukrainan suvereniteetille, itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vankkumaton. Suomi tukee presidentti Zelenskyn rauhanaloitetta ja aloitetta tähän liittyväksi huippukokoukseksi. Ukraina ja ukrainalaiset ansaitsevat oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan.

Tänä vuonna on kulunut kymmenen vuotta siitä, kun Venäjä miehitti Krimin autonomisen tasavallan ja Sevastopolin kaupungin. Suomi on tuominnut voimakkaasti miehityksen ja sitä seuranneen Krimin laittoman liittämisen Venäjään. Olemme edelleen erittäin huolissamme Krimin heikkenevästä ihmisoikeustilanteesta. Venäjän pyrkimykset liittää laittomasti itseensä Ukrainan alueita ovat YK:n peruskirjan vastaisia ja loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut Euroopassa suurimman humanitaarisen hädän sitten toisen maailmansodan. Miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, ja siviiliuhrien määrä kasvaa Venäjän jatkaessa halveksittavia iskujaan Ukrainan kaupunkeihin ja kriittiseen infrastruktuuriin. Sodan heijastusvaikutukset näkyvät globaalisti lisääntyvänä epävarmuutena ruokaturvallisuudessa ja energiansaannissa.

Suomi jatkaa Ukrainan vahvaa tukemista eri tavoin niin kauan kuin se on tarpeen. Suomi on vahva puolustustarvikkeiden ja muun materiaalituen toimittaja.

Ukrainasta on tullut Suomen suurin kumppanuusmaa kehitysyhteistyössä, ja jatkamme humanitaarisen avun antamista Ukrainalle. Suomi ottaa jatkossakin vastaan Ukrainasta paenneita ja tarjoaa heille tilapäistä suojelua.

Euroopan unioni on yhdessä kumppanimaidensa kanssa asettanut laajoja pakotteita Venäjää sekä Valko-Venäjää vastaan. Suomi tukee EU:n pakotteiden tehokasta täytäntöönpanoa ja vahvistamista edelleen. Erityinen tavoitteemme on torjua pakotteiden kiertämistä.

Suomi pyrkii varmistamaan, että Venäjä saadaan täyteen vastuuseen hyökkäyssodastaan Ukrainassa. Vakavimpiin kansainvälisiin rikoksiin Ukrainassa ja Ukrainaa vastaan syyllistyneet henkilöt on saatettava vastuuseen. Jatkamme tukeamme kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC) ja Ukrainan pyrkimyksille vahvistaa vastuuvelvollisuutta kansallisella tasolla. Suomi on sitoutunut toimimaan yhdessä Ukrainan ja muiden kumppaneiden kanssa erityistuomioistuimen perustamiseksi käsittelemään hyökkäysrikosta Ukrainaa vastaan. Kokonaisvaltainen vastuu tarkoittaa myös Venäjän korvausvastuuta aiheuttamistaan vahingoista. Olemme tyytyväisiä siihen, että Euroopan neuvoston yhteyteen on perustettu vahinkorekisteri  ja siihen, että edistymistä on tapahtunut Venäjän pysäytetyistä varoista saatavien tuottojen käyttämisessä Ukrainan tukemiseen.  Kannustamme myös lisätoimiin.

Ukrainan tulevaisuus on eurooppalainen. Ukraina on jo tehnyt merkittävää työtä tiellään kohti EU-jäsenyyttä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Ukrainalaiset ilmaisivat halunsa tulla osaksi Eurooppaa jo kymmenen vuotta sitten Maidanin tapahtumien aikana. Suomi tukee Ukrainan lähentymistä Euroopan unioniin ja tähän kuuluvia uudistuksia.

Ukrainan paikka on Natossa. Ukrainan jäsenyydelle viitoitettiin tietä Vilnan Nato-huippukokouksessa. Uutena Naton jäsenenä Suomi työskentelee tämän tavoitteen eteen.

Ukrainan jälleenrakentaminen on jo alkanut. Suomi valmistelee kansallista Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelmaa. Suomen osalta jälleenrakentamiseen osallistuvat valtio sekä yksityinen sektori ja kansalaisyhteiskunta.

Suomi on Ukrainan rinnalla nyt ja jatkossa.

Elina Valtonen

Ulkoministeri