Irakissa ja Somaliassa tarvitaan ruohonjuuritason rauhantekoja

Ulkoministeriön rauhanhankkeet Irakissa ja Somaliassa ovat saattaneet koolle ihmisiä, etenkin nuoria, joille yhteistä on kiinnostus maan ja yhteiskunnan haasteista ja rauhankehityksestä. Yli neljä vuotta kestäneiden hankkeiden avulla on tavoitettu miljoonia katsojia sosiaalisen media ja television kautta.

Tänä vuonna ulkoministeriön rahoittamaan kolmipäiväiseen työpajaan haki 570 nuorta eri puolilta Irakia. Työpaja järjestettiin Sulaymaniyahissa, jonne kutsuttiin koolle yhteensä 10 nuorta miestä ja naista. Hanke toteutettiin suomalaisen suunnittelutoimisto Måndagin vedolla ja yhteistyössä paikallisen nuorisojärjestön kanssa. Kuva: Måndag
Tänä vuonna ulkoministeriön rahoittamaan kolmipäiväiseen työpajaan haki 570 nuorta eri puolilta Irakia. Työpaja järjestettiin Sulaymaniyahissa, jonne kutsuttiin koolle yhteensä 10 nuorta miestä ja naista. Hanke toteutettiin suomalaisen suunnittelutoimisto Måndagin vedolla ja yhteistyössä paikallisen nuorisojärjestön kanssa. Kuva: Måndag

Hankkeiden eräs tavoite onkin innostaa erityisesti nuoria rauhantyön lisäksi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen mediassa. Työtä on tehty paikallisten kumppaneiden korvaamattomalla tuella.

Irakin Salam-hanke tarjonnut sadalle nuorelle mahdollisuuden verkostoitua

Irakin Salam-hankkeessa on järjestetty vuosittain nuorille suunnattuja työpajoja, joissa osallistujat pääsevät kehittämään ratkaisuja heitä askarruttaviin kysymyksiin ja tuomaan niitä esille mediassa. Tämän vuoden työpajassa keskusteluissa korostettiin mielenterveyshoidon edistämisen tärkeyttä. Julkinen keskustelu nuorten mielenterveydestä on vähäistä Irakissa eikä aihetta pidetä erityisen tärkeänä. Kuitenkin moni nuori kärsii esimerkiksi ISIS:n miehityksen ajalta saaduista traumoista.

Osa nuorista keskittyi puolestaan uutisten Irakista luomaan mielikuvaan. Nykyään uutisten esittämä kuva on lähes yksinomaan negatiivinen. Nuoret pitivät tärkeänä muokata uutisointia kattavammaksi ja monipuolisemmaksi tuomalla esiin Irakin pitkää ja rikasta historiaa ja kulttuuria.

Jo viiden vuoden aikana Salam-hankkeessa on käyty läpi yli 5 000 hakemusta ja hanke on tarjonnut noin sadalle nuorelle mahdollisuuden verkostoitua muihin rauhantyöstä kiinnostuneisiin nuoriin. Irakin kaltaisessa maassa nuorilla on hyvin heikot mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskuntaan ja hanke tarjoaakin nuorille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin. Työpajojen aikana osallistujat saavat samalla kosketuspintaa Suomeen. ”Uskoisin, että tieto Suomesta ja erityisesti keskustelut ovat antaneet nuorille uusia näkökulmia maailmaan ja he ovat päässeet näkemään oman maansa osana kansainvälistä yhteisöä”, suurlähettiläs Matti Lassila kuvaili keskustelujaan nuorten kanssa. 

Somaliassa vaikutetaan dokumenttien ja keskusteluohjelmien kautta

Somaliassa ulkoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena on edistää anteeksiantoa, eri ryhmien välistä vuoropuhelua, nuorten yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja solidaarisuutta sekä katkaista kostonkierteitä. Hankkeessa toteutetut dokumentit ja keskusteluohjelmat ovat keränneet jo suuren yleisön Somalian televisiossa ja sosiaalisessa mediassa.

Vuoden 2022 aikana somalialaisia ovat koetelleet koronapandemia ja poliittinen epävakaus. Samalla al-Shabaabia vastaan on käyty aktiivisia taisteluja, minkä ansiosta terroristijärjestö on menettänyt merkittävästi alueita.

Al-Shabaab on kuitenkin yhä merkittävä voima maassa. Tämän lisäksi Somalian korkea työttömyys, joka aiheuttaa näköalattomuutta nuorisossa, luo hedelmällistä maaperää, kun järjestö, klaanit ja hallitus rekrytoivat sotilaita. Sotakokemukset katkeroittavat monia nuoria, ja aseista luopuminen on vaikeaa erityisesti al-Shabaabin riveissä taistelleille vähemmistöklaanien edustajille sen aiheuttaman stigman vuoksi.

Stigma vaikeuttaa integroitumista takaisin yhteiskuntaan, ja vähemmistöklaaneihin kohdistuva syrjintä tekee siitä entistä vaikeampaa. Yhteiskunnan on vaikea päästä jaloilleen, jos kostonkierre jatkuu. Tähän ongelmaan ulkoministeriön rauhan- ja anteeksiannon hanke pureutuu.

Somalia-hanketta vetävä toimittaja ja hankkeen tuottaja Wali Hashi Wali Media Production Centerista kertoo: ”Vaikka poliittisella tasolla tapahtuu dialogia, ei juurisyihin puuttuvaa anteeksiannon ja sovinnon tekoja ole juurikaan tehty. Anteeksiantoa, sovintoa ja kostonkierteen katkaisemista tarvitaan myös ruohonjuuritasolla tavallisten ihmisten, erityisesti nuorten parissa.”

Somalian hanke loppusuoralla

Vuonna 2020 alkaneeseen hankkeeseen kuuluu kolmiosainen lyhytdokumenttisarja, yksi pidempi dokumentti, kaksi keskusteluohjelmaa sekä nuorisolle suunnattuja työpajoja ja räppikappale. Vuonna 2022 julkaistiin lyhytdokumenttisarjan viimeinen osa sekä keskusteluohjelma ilmastonmuutoksesta. Somalinkielinen keskusteluohjelma näytettiin kansallisella SNTV-kanavalla, ja sen voi katsoa edelleen YouTubesta(Linkki toiselle web-sivustolle.). Yhteensä ohjelman on kerännyt arviolta satoja tuhansia katsojia televisiossa ja sosiaalisessa mediassa.

Syksyllä kuvataan toinen keskusteluohjelma, jonka aiheina ovat propaganda, disinformaatio, vihapuhe, ihmisoikeudet, solidaarisuus ja anteeksianto. Lisäksi loppuvuoden aikana pidetään työpajoja kouluissa ja tuotetaan nuorille suunnattuja räp-kappaleita yhteistyössä somaliartistien kanssa. Suunnitelmana on myös kuvata pidempi dokumentti, missä visioidaan Somalian tulevaisuutta.

Kalle Laurinen