Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Bosnia ja Hertsegovina

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Bosnia ja Hertsegovinan pinta-ala on 51 197 km² ja se sijaitsee läntisellä Balkanin niemimaalla. Naapurimaita ovat idässä Serbia, etelässä Montenegro sekä Kroatia pohjoisessa ja lännessä. Bosnia ja Hertsegovinan valtion sekä Bosnia ja Hertsegovinan federaation pääkaupunki on Sarajevo, jonka väkiluku on noin 300 000. Serbitasavallan pääkaupunkina toimii noin 220 000 asukkaan Banja Luka.


Maa on suurilta osin vuoristoista. Dinaariset Alpit ulottuvat Luoteis-Sloveniasta Bosnia ja Hertsegovinan yli Montenegroon, aina Albanian rajalle asti. Bosnia ja Hertsegovinan kohdalla vuoristo on korkeimmillaan ja villeimmillään – kivistä, vihreää, metsäistä ja jokista. Pohjoisessa on jonkin verran maanviljelyllisesti monipuolista tasankoa. Maan luoteisosasta on syviä kalkkikiviluolia ja maanalaisia jokia, jotka yhdessä etelän kalkkikivilaaksojen kanssa muodostavat maailman suurimman yksittäisen karstialueen.

Ilmasto

Suurimmilta osin Bosnia ja Hertsegovinassa vallitsee mannerilmasto, mutta maan eteläosan ilmasto on välimerellinen. Sää on lämpimimmillään heinäkuussa ja kylmimmillään tammikuussa. Kesällä lämpötila vaihtelee 17 ja 23 celsius-asteen välillä ja talvella 0 ja 5 asteen välillä. Maa on parhaimmillaan keväällä vierailtaessa, kun päivät ovat jo lämpimiä, mutta raikkaita. Maassa on kuitenkin joka vuodenaikaan nähtävää ja koettavaa erilaisille matkailijoille - niin auringonpalvojille, hiihtäjille kuin retkeilijöillekin.


Bosnia ja Hertsegovina sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristyksien uhka on olemassa. Voimakkaita, tuhoja aiheuttavia maanjäristyksiä tapahtuu kuitenkin harvoin. Järistyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.

Joukkoliikenne

Bosnia ja Hertsegovinan päälentokenttä on Sarajevo International Airport. Kentältä on säännölliset yhteydet muun muassa Zagrebiin, Belgradiin, Istanbuliin, Wieniin, Ljubljanaan ja eri puolille Saksaa.

 

Julkisen liikenteen hinnat ovat edulliset. Esimerkiksi linja-automatka Mostarista Sarajevoon maksaa alle 10 euroa. Linja-autolla kulkeminen on halpaa joka kaupungissa, mutta taksien hinnat vaihtelevat kaupungista riippuen. Tie- ja lentoliikenneverkoston tiheys on harvempi kuin Kaakkois-Euroopassa keskimäärin, mutta yleisesti linja-autoyhteydet ovat rautateitä monipuolisemmat.


Sarajevosta Mostariin liikennöi päivittäin juna, jonka pääteasema on Kroatian rannikon Ploce. Pääkaupunkiin on kansainvälinen suora junayhteys myös Zagrebista.

 

Juomarahat

Yleensä palvelumaksu sisältyy laskuun, eikä erillisen tipin jättäminen ole tarpeen. Erityisen hyvästä palvelusta voi kuitenkin jättää juomarahaa.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1.1. ja 2.1. uusivuosi
 • 7.1. joulu (ortod.)
 • 9.1. tasavallan päivä (Serbitasav.)
 • 14.1. uusivuosi (ortod.)
 • 1.3. itsenäisyyspäivä (Fed.)
 • ensimmäinen ja toinen pääsiäispäivä (sunnuntai välillä 22.3–25.4.)
 • 1.5. ja 2.5. työn päivä, vappu
 • 9.5. voitonpäivä (Serbitasav.)
 • 15.8. Marian taivaaseenastumisen päivä (katol)
 • 28.8. Marian taivaaseenastumisen päivä (ortod)
 • 1.11. pyhäinpäivä (katol)
 • 25.11. kansallispäivä (Fed.)
 • 25.12 joulu (katol)

Lemmikit

Linnun, kissan tai koiran kanssa maahan saapuvalla tulee olla mukanaan lähtömaan myöntämä Good Health Certificate eli lemmikin terveystodistus sekä todistus rabies-rokotuksesta.

Majoitus

Bosnia ja Hertsegovina on Länsi-Eurooppaan verrattuna edullinen maa matkailijalle. Tarjolla on erilaisia edullisia majoitusvaihtoehtoja kotimajoituksesta hotelleihin.

Mitat ja painot

Bosnia ja Hertsegovinassa on käytössä metrijärjestelmä.

Pankit

Maan suurimmat pankit ovat Raiffeisen, UniCredit ja Hypo Alpe Adria. Kaupungeista löytyy pankkiautomaatteja, ja kansainväliset luottokortit kelpaavat suurimmassa osassa paikoista. Pienemmissä kaupungeissa vierailtaessa tulee muistaa kantaa käteistä mukana.

Posti

Bosnia ja Hertsegovinan postilaitos on jakaantunut kolmeen osaan, joista kaksi toimii Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa ja yksi Serbitasavallan alueella. Kirjeiden ja korttien lähettäminen ulkomaille onnistuu vain posteissa. Posteja on joka kaupungissa ja useimmissa kylissä. Postimerkkejä myydään posteissa. Posti tarjoaa myös pikalähetyspalveluita ja maassa toimivat kansainväliset kuriiriyritykset DHL, FEDEX ja UPS.

Puhelimet

Bosnia ja Hertsegovinan tietoliikenneyhteydet ovat luotettavammat ja edullisemmat kuin muissa alueen maissa. Suuntanumero on +387. Ulkomailta soitettaessa valitaan 00 + maatunnus 387 + suuntanumero ilman etunollaa + varsinainen numero. Bosnia ja Hertsegovinasta Suomeen soitettaessa valitaan 00 + maatunnus 358 + suuntanumero ilman etunollaa + varsinainen numero. Hotelleista soittaminen on usein kallista. Maasta löytyy puhelinkioskeja, jotka toimivat lehtikioskeissa myytävillä 10KM (n.5€) ja 20KM (n.10€) puhelinkorteilla. Kortit toimivat kuitenkin vain paikallisesti, koska eri kaupungeissa on eri puhelinyhtiöt. Soittaminen on halvinta klo 19 jälkeen.


Tärkeitä numeroita:

 

 • poliisi 122
 • palokunta 123
 • hätänumero 124
 • tiepalvelu 1282

Pukeutuminen

Pukeutuminen on vapaata, mutta konservatiivista. Virallisissa tapaamisissa tumma puku on miehille hyvä valinta. Matkailijan kannattaa muistaa, että moskeijoissa ja kirkoissa vaatteiden tulee olla riittävän peittävät. 

Pysäköinti

Auto on suositeltavaa pysäköidä vartioidulle parkkialueelle.

Ravinto

Ruoka Bosnia ja Hertsegovinasta on laadukasta ja edullista. Hyvän ravintola-aterian juomineen voi saada 10–15€:lla. Edulliseksi välipalaksi voi nauttia vaikkapa piirakan ja jogurtin 1,5€:lla. Illanviettokin on kohtuuhinnoissa. Paikalliset ottavat ruokailun ja juomisen vakavasti. Vihanneksia käytetään paljon, mutta perinneruoat ovat runsaita ja lihaisia. Paikalliset osaavat valmistaa lihan hyvin ja liha on yleensä luonnonmukaisesti tuotettua. Kaupungeista löytyy niin italialaisia, välimerellisiä, wieniläisiä kuin perinteisiäkin keittiöitä. Ruoka on yleensä hygieenistä ja vesijohtovesi hyvälaatuista.


Perinteinen bosnialainen kahvi on turkkilaista ja voimakasta. Annos on hyvin pieni, mutta kahvia juodaan usein. Tee on perinteisesti yrttiteetä. Olut, ”pivo”, on edullista. Alueella valmistetaan väkeviä (noin 40%-vol) viinoja luumuista (sljivovica), päärynöistä (kruska), omenista ja rypäleistä (loza). Maassa on myös vanha viininviljelyperinne.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien ei ole mahdollista rekisteröidä parisuhdetta.

Sähkövirta

Bosnia ja Hertsegovinan verkkovirran jännite on 220-240 volttia. Pistoke on samanlainen kuin Suomessa.

Terveydenhuolto

Julkinen terveydenhuolto ei ole länsimaiselle tasolla. Yksityisiä terveyspalveluja on saatavilla jonkin verran.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Bosnia ja Hertsegovinaan voi tuoda:

 

 • 200 savuketta
 • 20 sikaria tai 200 grammaa tupakkaa
 • 1 litra viiniä tai väkeviä alkoholijuomia
 • 1 pullo parfyymiä
 • muita tuotteita enintään 76,70 euron arvosta

 

Arvotaiteen ja antiikkiesineiden maastavientiin on kielletty ilman kulttuuri- ja urheiluministeriön lupaa. 

 

Lisätietoja tuontirajoituksista EU:n alueelle: Tulli ja Europa.eu

Valuutta

Bosnia ja Hertsegovinan valuutta on konvertibilna marka (lyhenne BAM tai KM). Alkujaan KM oli sidottu Saksan markkaan, mutta nykyään se on sidottu euroon kurssilla 1KM = 0,51129 EUR / 1,95KM=1 EUR.

 

Valuuttaa voi vaihtaa pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä. Suomessa rahanvaihto etukäteen voi olla hankalaa.

Muuta

Lisätietoja: 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suurlähetystö Zagreb

Päivitetty 14.11.2017

Takaisin ylös