Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Etiopia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Etiopia on rannikoton ja vuoristoinen maa, joka sijaitsee noin  1 800 - 3 000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Korkeimmat vuoret Etiopiassa ovat yli 4 000 metriä korkeita. 

 

Addis Abeba on maailman kolmanneksi korkeimmalla sijaitseva pääkaupunki (noin 2 200 - 2 600 metriä merenpinnan yläpuolella), Bolivian La Pazin ja Ecuadorin Quiton jälkeen. 

 

Etiopian naapurimaat ovat Eritrea, Djibouti, Somalia, Kenia, Sudan ja Etelä-Sudan.

 

Hankinnat

Päivittäistavaroita on yleisesti hyvin saatavilla Addis Abebassa. Tosin, tietyt hyödykkeet voivat olla kalliita, niitä voi joutua etsimään pidemmän aikaa, eikä niiden laatu välttämättä vastaa suomalaisia standardeja. Maaseudulla päivittäistavaroiden saatavuus on heikkoa.

Ilmasto

Etiopiassa ilmasto on ylätasangoilla leuto ja alatasangoilla kuuma.

 

Maan pääkaupungissa Addis Abebassa kuiva kausi kestää lokakuusta helmikuuhun, jolloin päivälämpötila varjossa on yleensä noin 20 - 23Cº. Yöt ovat kuitenkin yleensä kylmiä ja lämpötila voi tippua jopa miinuksen puolelle marras- ja joulukuussa.

 

Sadekausia Etiopiassa on kaksi. Pitkä sadekausi (maher) kestää kesäkuusta syyskuuhun, jolloin esimerkiksi Addis Abebassa sataa lähes joka päivä. Lyhyt sadekausi (belg) saapuu yleensä helmi-, maalis-, huhtikuun paikkeilla. Sadekausien aikaan ilma on kostean viileää ja asunnot saattavat tulla hyvinkin kylmiksi.

 

Koko maassa lämpimät vaatteet ovat tarpeen aamuisin ja iltaisin suurien päivä- ja yölämpötilojen erojen vuoksi.

Juomarahat

Etiopiassa juomarahan antaminen on yleinen tapa, mutta sen määrä riippuu täysin antajastaan. Mitään tiettyä juomarahaprosenttia ei ole olemassa.

Kansalliset vapaapäivät

Etiopian ortodoksikirkon uskonnolliset juhlapyhät seuraavat vanhaa ortodoksista ajanlaskua, joten esimerkiksi joulu ja pääsiäinen eivät osu yhteen eurooppalaisen kalenterin kanssa.

 

 

Lisäksi vuosittain eri ajankohtina juhlittavat muslimien juhlapyhät ovat kansallisia vapaapäiviä Etiopiassa. Muslimien vuosittaisiin juhlapyhiin kuuluvat Eid al Fitr/Ramadan, Eid al Adha sekä Mawlid (Profeetta Mohammedin syntymäpäivä).

Posti

Etiopiassa postia ei kanneta vastaanottajille vaan se noudetaan postilokerosta.

 

Posti Suomesta Etiopiaan kulkeutuu noin viikossa tai kahdessa viikossa. Posti on suhteellisen luotettava.

 

Arvopostia ei yleensä lähetetä normaalipostina. Etiopiassa toimii DHL-kuriiripalvelu sekä maan sisällä "pikaposti" EMS.

Puhelimet

Kännykkä- ja puhelinliittymät ovat valtionyrityksen Ethio Telecomin omistuksessa.

 

Matkapuhelimia on hyvin saatavilla, tosin laittomien kopioiden tarjonta on runsasta.

Paikallisen SIM-kortin hankkimiseen tarvitaan henkilöllisyystodistus sekä kaksi passikuvaa. SIM-kortin hukkuessa, uuden SIM-kortin samalla numerolla saa hankittua henkilöllisyystodistuksen avulla.

 

Yleisimmät liittymät toimivat Etiopiassa pääkaupungissa Addis Abebassa ja muualla maassa siltä osin kuin alueet ovat matkapuhelinverkon kattamia. Matkapuhelinverkko Addis Ababassa ja muualla maassa on alueittain hyvin heikko.

 

Etiopian maakoodi on +251. Puhelinnumerot, jotka alkavat numeroilla 011 ovat lankapuhelimille ja numeroilla 09 alkavat puhelinnumerot ovat kännyköille.  

Ravinto

Kansallinen ruoka Etiopiassa on injera, ohukaismainen teff-viljasta valmistettu hapatettu leipä, jota nautitaan eri kastikkeiden kanssa. Kastikkeita on noin 20 eri lajia, ja ne valmistetaan lihasta, pavuista, linsseistä, perunasta, jne. Kastikkeet maustetaan yleensä punapippurilla, berberellä. Ruoka syödään oikean käden sormilla.

 

Kahvin juonti ja etiopialainen kahviseremoniat ovat erittäin suosittuja.

 

Ortodoksisessa kulttuurissa keskiviikko ja perjantai ovat paastopäiviä. Lisäksi ennen pääsiäistä on lähes kaksi kuukautta kestävä paasto, jonka aikana ei syödä lihaa, kananmunia eikä maitotaloustuotteita. Sekä muslimit että kristityt eivät koske sianlihaan. Vanha koptiraamattu kieltää myös kaikenlaisten räpyläeläinten (kalkkuna, hanhi, ankka) lihan syömisen. Myös Etiopian muslimeilla on omat paastoaikansa, erityisesti ramadan, jonka aikana syöminen ja juominen valoisaan aikaan on kielletty. Paastot on syytä ottaa huomioon edustustilaisuuksia suunniteltaessa.

 

Elintarvikkeita on Addis Ababassa saatavilla nykyisin hyvin. Peruselintarvikkeet kuten liha, vihannekset ja hedelmät, ovat erittäin kohtuuhintaisia. Paastoajat saattavat sotkea joidenkin elintarvikkeiden saatavuutta, koska esimerkiksi paastoaikana karjaa teurastetaan vähemmän. Tuontitavarat, kuten mehut ja juustot, ovat yleensä hyvin kalliita.

 

Eurooppalaistyylistä ruokaa on saatavilla hotelleissa ja monissa ravintoloissa. Addis Abebassa on muun muassa kiinalaisia, intialaisia, kreikkalaisia, italialaisia, armenialaisia ja ranskalaisia ravintoloita. Paikallisia kahviloita on runsaasti ja niissä saa kahvin lisäksi leivonnaisia. Hintataso ravintoloissa on kohtuullinen Suomeen verrattuna.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on Etiopiassa sama kuin Suomessa eli 220V.

 

Etiopiassa on yleisesti käytössä kahdenlaisia pistorasioita, joista toinen on sama kuin Suomessa. Adaptereita on saatavilla runsaasti kaupoista ja kaduilta, mutta niiden laatu on usein huono.  

 

Sähkökatkot ovat erittäin yleisiä ja ne voivat kestää muutamasta tunnista muutamaan päivään. Ulkomaalaisten keskuudessa taloihin ja toimistoihin on yleistä hankkia generaattori sähkökatkosten varalle. Mikäli generaattoria ei ole, sähkökatkosten varalle on hyvä varastoida kynttilöitä ja taskulamppuja.

Valokuvaaminen

Sotilaskohteiden, siltojen, lentokenttien sekä pääministerin virka-asunnon valokuvaaminen on kiellettyä. Joissakin paikoissa on kieltokyltit, mutta ei läheskään kaikissa.

Jotkut etiopialaiset eivät pidä siitä, että heitä valokuvataan, joten on kohteliasta kysyä lupa etukäteen. Henkilöiden valokuvauksesta on hyvä varautua maksamaan muutama birri.

Valuutta

Etiopian rahayksikkö on birr. Yksi birr jakautuu sataan senttiin. Suurin seteli on 100 birrin arvoinen.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Addis Abeba

Päivitetty 5.2.2013

Takaisin ylös