Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Bolivia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Bolivia on sisämaavaltio Etelä-Amerikassa. Naapurimaita ovat Brasilia pohjoisessa ja idässä, Argentiina ja Paraguay etelässä sekä Peru ja Chile lännessä. Andien vuoristo kulkee maan länsiosassa, keskiosa on ylänköä ja idässä on Amazonian sademetsä. Maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, Titicaca, sijaitsee Perun ja Bolivian rajalla ja maailman laajin suolatasanko, Salar de Uyuni, on Bolivian länsiosassa.

Asuminen, asunnot

La Pazissa kylmin kuukausi on heinäkuu, jolloin lämpötila liikkuu +1-17 asteen välillä. Rakennuksissa ei useimmiten ole keskuslämmitystä, joten asuntoa etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen. Paremmin varustetuissa hotelleissa on usein keskuslämmitys.

 

Kaupunginosista Calacoto, Achumani, San Miguel, Cotacota ja La Florida ovat hyvin hoidettuja ja suhteellisen turvallisia alueita asua. La Pazin keskustassa asuntojen vuokrahinnat ovat noin 300 Yhdysvaltain dollarista per kuukausi ylöspäin asunnon koosta riippuen. Kalustettuja asuntoja on hyvin tarjolla.

Autot

Bolivian autokanta on vanha. Polttoaineet ovat huonolaatuisia ja autojen aiheuttamat ilmansaasteet ovat ongelma monilla alueilla.

Edustustot

EU-maiden edustustoja La Pazissa

Belgia:

Calle 9 no. 6, Achumani, La Paz

Puh: (591 2) 277 14 30

Fax: (591 2) 279 12 19

Sähköposti: lapaz@diplobel.fed.be

 

Espanja:

Avenida 6 de Agosto, 2827 La Paz

Puh: (591 2) 243 35 18, (591 2) 243 31 39, (591 2) 243 01 18 ja (591 2) 243 12 03.

Fax: (591-2) 2432752

Sähköposti: Emb.LaPaz@maec.es

Iso-Britannia:

Avenida Arce No. 2732, Casilla (PO Box) 694, La Paz

Puh: (591 2) 243 34 24

Fax: (591 2) 243 10 73

Sähköposti: ukinbolivia@gmail.com

 

Italia:

Calle 5 (Jordan Cuellar) no. 458 Obrajes, La Paz

Puh: (591 2) 278 85 06

Fax: (591 2) 278 81 78

Sähköposti: info.lapaz@esteri.it

 

Ranska:

Av. Hernando Siles 5390 - esq. Calle 8 de Obrajes, La Paz

Puh: (591 2) 214 99 00

Fax: (591 2) 214 99 01

Sähköposti: information@ambafrance-bo.org

 

Saksa:

Av. Arce 2395 esq. con Belisario Salinas, La Paz

Puh: (591 2) 244 00 66, (591 2) 244 11 66

Fax: (591 2) 244 14 41

 

EU delegaation toimisto:

Avenida Costanera Nº 300 entre calle 10 y Nardos, Calacoto,

La Paz-Bolivia

Apartado Postal: 10747

Puh: (591-2) 2782244

Fax: (591-2) 2784550

Sähköposti: Delegation-bolivia@eeas.europa.eu

Ilmasto

Ilmasto vaihtelee korkeuden mukaan. Vuoristossa on kaksi vuodenaikaa; kuivakausi ja sadekausi. Kuivalla kaudella, eli talvella (toukokuusta lokakuuhun), sää on usein lämmin, kirkas ja aurinkoinen, mutta öisin lämpötila voi laskea alle nollan. Sadekaudella ilma on kolea ja usein sateinen. Vuoristoa alempana laaksoissa ja tasangoilla ilmasto on lämmin ja kostea. Viidakossa lämpötila on korkea läpi vuoden.

Joukkoliikenne

La Pazissa joukkoliikenteestä vastaavat bussit ja pienemmät linja-autot, microt ja minibussit. Microilla on erittäin halpa liikkua, ne veloittavat 0,15 Yhdysvaltain dollaria per kerta. Minibussit veloittavat hieman enemmän. Microissa on yleensä matkareittikyltti etulasissa, kun taas minibusseissa on sisäänheittäjä, joka huutelee pysähdyspaikkoja.

 

Trufit ovat jaettavia henkilöautoja, jotka kulkevat määrättyjä reittejä. Kohteet lukevat kylteillä auton etulasissa tai katolla. Trufit veloittavat 0,20 Yhdysvaltain dollaria  kaupungin sisällä, 0,80 Yhdysvaltain dollaria lentokentälle ja 0,40 Yhdysvaltain dollaria eteläiseen kaupunginosaan.

 

Myös taxit ovat yleinen kulkuväline La Pazissa. Radiotaksit, jotka kuuluttavat puhelinnumeroansa katolla olevasta kaiuttimesta ovat suositeltavin vaihtoehto. Takseilla on edullista liikkua ja ne saa helposti kadulta kädenheilautuksella.

Juomarahat

Taksikuskeille ei normaalisti anneta tippiä. Paremmissa ravintoloissa on tapana jättää 5-10 prosentin juomaraha.

Jätehuolto

La Pazissa on toimiva jätehuolto, josta vastaa kaupunki.

Kansalliset vapaapäivät

 

1. tammikuuta

uudenvuodenpäivä

2. helmikuuta

Fiesta de la Virgen de Candelaria

vaihtelee

hyvä perjantai

vaihtelee

Corpus Christi

1. toukokuuta

vapunpäivä

16. heinäkuuta

La Pazin päivä

6. elokuuta

itsenäisyyspäivä

1. marraskuuta

pyhäinpäivä

25. joulukuuta

joulupäivä

 

Kirjallisuus

Vanhemmat kirjailijat kuten Adela Zamudio, Oscar Alfaro ja Franz Tamayo ovat edelleen arvostettuja ja tärkeitä kirjailijoita.

 

Muita arvostettuja kirjailijoita:

 • Nataniel Aguirre
 • Víctor Hugo Arévalo Jordán
 • Alcides Arguedas
 • Alcira Cardona
 • Oscar Cerruto
 • Armando Chirveches
 • Adolfo Costa Du Rels
 • Gary Daher Canedo
 • Antonio Díaz Villamil
 • Javier del Granado
 • Enrique Finot
 • Ricardo Jaimes Freyre
 • Jesús Lara
 • Juan Claudio Lechín
 • Asunta Limpias de Parada
 • Porfirio Diaz Machicao
 • Carlos Medinaceli
 • Jaime Mendoza
 • Víctor Montoya

 

Kodinhoitoapu

Boliviassa on tarjolla paljon kodinhoitopalveluita.

Koulut ja opiskelu

Boliviassa on jonkin verran kansainvälisiä kouluja.

 

Lukukausi kouluissa alkaa helmikuussa ja loppuu marras- joulukuun puolessa välissä. Heinäkuussa on yleensä kolmen tai neljän viikon mittainen talviloma. 

 

Useimmissa yksityisissä ja julkisissa kouluissa käytetään koulupukua. Vaihto-oppilailta ei kuitenkaan yleensä vaadita koulupuvun käyttöä.

Korkeakoulut

Boliviassa on yhteensä 67 yliopistoa. Arvostetuimpia yliopistoja ovat

 • Universidad Mayor de San Simón
 • Universidad Mayor de San Andrés
 • Universidad Católica Boliviana San Pablo.

Käymälät

Julkisia vessoja on jonkin verran, mutta niiden kunto saattaa olla hyvinkin huono.

Lemmikit

Koiran tai kissan vienti Boliviaan edellyttää terveystodistuksen, joka sisällyttää rokotustodistuksen. Mikäli harkitsee lemmikin tuontia maahan kannattaa tarkistaa ajankohtaiset maahantuontisäännöt Bolivian viranomaisilta.

Liikennekäyttäytyminen

Varsinkin suurimmissa kaupungeissa liikenne saattaa olla hyvinkin kaoottista. Useimmat autotiet kaupunkien välillä on asfaltoitu. Viime vuosina Bolivia on panostanut autoteiden kunnossapitoon ja rakentamiseen, mutta monilta teiltä puuttuu edelleen muun muassa suojakaiteet ja valot.

 

Maa on laaja ja sisäisen lentoliikenteen reitit kattavat tärkeimmät maakuntakaupungit. Mielenosoitukset saattavat sulkea maanteitä ja estää lentoliikennettä. Taksia käytettäessä on varmistettava käyttävänsä rekisteröityjä takseja, sillä kaupungeissa on paljon "villejä" kyydintarjoajia. Rekisteröityjen taksien katolla on kyltit, joissa lukee taksikeskuksen puhelinnumerot. Bolivia on vuoristoinen maa, jonka kapeilla teillä sattuu paljon vakaviakin onnettomuuksia.

Majoitus

Boliviassa on paljon eritasoisia majoituksia. Majoitusta valittaessa kannatta kiinnittää huomiota alueeseen. La Pazissa turvallisia majoitusalueita ovat

 • Calacoto
 • Achumani
 • San Miguel
 • Cotacota
 • La Florida.

Mitat ja painot

Mitta ja painoyksiköt ovat samat kuin Suomessa eli metrijärjestelmän mukaiset.

Pankit

Suurissa kaupungeissa pankkipalvelujen taso on hyvä. Myös pankkiautomaatteja on hyvin tarjolla. Automaateista pystyy nostamaan Visalla, Cirruksella ja Master Cardilla. Hotelleissa, suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa maksuvälineenä pystyy käyttämään yleisimpiä kansainvälisiä luottokortteja (muun muassa Visa, Master Card, American Express ja Diners Club). Käteistä kannattaa kuitenkin kantaa aina jonkin verran mukana.

 

Pankkeja:

Parturi-kampaamot

Varsinkin suuremmissa kaupungeissa parturikampaamopalveluita on hyvin tarjolla ja niiden palvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia. Palveluiden hinnat ja taso vaihtelevat kuitenkin paikkakunnan ja sijainnin mukaan.

Posti

Boliviassa on kansainvälisiä kuriireja kuten Federal Express, DHL, UPS ja TNT sekä paikallisia yksityisiä postipalveluita, jotka tarjoavat paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä palveluita luotettavasti. Bolivian oma postipalvelu on hyvin hidas ja epäluotettava, vaikkakin se on osoittanut lievää parannusta viime vuosina.

Puhelimet

GSM-matkapuhelinjärjestelmä toimii hyvin suurimmissa kaupungeissa (La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Tarija, Sucre, Potosi, Oruro ja Trinidad) ja useissa suuremmissa kylissä. Kaupunkien välillä ei yleensä ole vastaanottavaa verkkoa. Bolivian suuntanumero ulkomailta soittaessa on 591, La Pazin 2 ja Santa Cruzin 3.

 

Suomalaisista matkapuhelimista 1900 MHz- taajuutta tukevat kolmitaajuuspuhelimet toimivat Boliviassa. Paikallisen matkapuhelimen ja prepaid-liittymän voi ostaa noin 30-40 Yhdysvaltain dollarilla.

 

Tunnetuimpia teleoperaattoreita ovat

 • CTC
 • Tigo Bolivia
 • Entel
 • Nuevatel PCS.

Pukeutuminen

Bolivian ilmasto vaihtelee alueittain sekä vuorokauden mittaan. Kuivalla kaudella touko-lokakuussa ilma on päiväsaikaan vuoristossa kirkas ja aurinkoinen, mutta varjossa ja illan tullen ilma muuttuu kylmäksi, joten lämpimiä vaatteita kannatta olla mukana.

 

Sadekaudella marras-huhtikuussa ilma on yleensä hieman lämpimämpi, mutta sateinen, joten lämpimiin vaatteisiin ja sadevaatteisiin kannattaa silloinkin varautua. Sademetsässä on aina kuuma, mutta rankkasateisiin kannattaa varautua.

Ravinto

Bolivialaisessa ruokakulttuurissa lounas on päivän pääateria. Lounaaseen kuluu yleensä alkukeitto ja pääruoka. Peruna on tärkein peruselintarvike, jota tarjoillaan useimpien annosten kanssa. Perunan sijaan käytetään myös riisiä tai nuudeleita. Bolivialainen ruoka on usein lievästi maustettua, mutta tarjolla on lähes aina "la llajwa"-kastiketta, joka on tehty tomaateista ja hot chilistä.

 

Muutamia suosittuja ruoka-annoksia ovat esimerkiksi Changa de pollo o de conejo (kana- tai marsukeitto), Chicharron (paistettuja lihan palasia, jotka on keitetty chica-mehussa ja tarjoillaan muhennetun maissin kera ) ja auringossa kuivatettu laaman liha.

Rekisteröity parisuhde

Boliviassa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta samaan sukupuolta oleviin pariskuntiin suhtaudutaan usein negatiivisesti.

Sosiaaliturva

Bolivian sosiaaliturva on heikko. Moralesin hallituksen kehitystavoitteisiin kuuluu sosiaaliturvan parantaminen.

Suomi-kuva

Suomi-kuva Boliviassa on hyvä. Suomi rahoittaa useita alueellisia kehitysyhteistyöhankkeita Boliviassa. Bolivia on kiinnostunut suomalaisista puhtaista teknologioista erityisesti kaivos- ja energiasektoreilla.

Sähkövirta

Sähkövirta on sama kuin Suomessa, mutta pistorasiat ovat erilaisia. Niitä varten voi hankkia välikappaleen (adaptador), jonka voi joskus lainata myös hotellista.

Terveydenhuolto

Elintarvikkeiden tai veden välityksellä leviäviä tauteja ovat ripuli, A-hepatiitti ja lavantauti. Muita esiintyviä tartuntatauteja ovat Dengue-kuume, malaria, keltakuume sekä leptospiroosi.

 

Keltakuumerokote on pakollinen kaikille yli 1-vuotiaille. Muita suositeltavia rokotuksia ovat A-hepatiitti, vihurirokko sekä malarialääkitys tarpeen mukaan.

 

Vuoristossa, yli 3500 metrin korkeudessa meren pinnasta olevilla alueilla, kuten La Pazissa, Potosissa ja Titicaca-järven alueella, on riski sairastua korkeudesta johtuvaan vuoristotautiin (soroche). Vuoristotauti voi ilmetä eri tavoin. Tavallisimpia oireita ovat voimakas päänsärky, pahoinvointi ja hengästyminen. Taudin lieventämiseksi on olemassa lääkkeitä muun muassa soroche- tai diamox -tabletteja. Korkeille alueille matkustaessa on syytä varautua ensin lepoon, jotta elimistö pystyy ilman oireilua sopeutumaan korkeudesta aiheutuviin muutoksiin.

 

Lääkäreiden ja sairaaloiden taso on vaihteleva.

 

Bolivian vesijohtovesi ei ole juotavaa.

Valuutta

Bolivian rahayksikkö on Boliviano (BOB).

 

Vapaa-aika

Boliviassa on runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Pääkaupungissa La Pazissa voi tutustua esimerkiksi Bolivian rikkaaseen kulttuuri- ja ravintolaelämään.

 

Muutamia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja La Pazin nähtävyyksiä:

 

 • Etnografian ja Folkloren museo (Museo de Etnografía y Folklore), museossa on hieno kokoelma etnisiä käsitöitä
 • San Franciscon kirkko (Iglesia de San Francisco)   
 • Mercado de las Brujas "Noita-akkamarkkinat". Markkinoilla voi tutustua erilaisiin Ayamara-kulttuurin perinteissä käytettäviin yrtteihin, parannuskeinoihin ja elintarvikkeisiin
 • Keskusaukio (Plaza Murrillo)
 • Catedral de Nuestra Señora de La Paz, vaikuttava katerdraali, joka sijaitsee keskusaukiolla.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Lima

Päivitetty 8.8.2016

Takaisin ylös