Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Mosambik

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Suomen suurlähetystö sijaitsee Mosambikin pääkaupungissa Maputossa. Maputo on Mosambikin suurin kaupunki (2 miljoonaa asukasta) ja se sijaitsee Intian valtameren rannalla.

 

Mosambikin rajanaapureita ovat pohjoisessa Tansania ja Malawi, lännessä Sambia ja Zimbabwe sekä etelässä Etelä-Afrikka ja Swazimaa.

Asuminen, asunnot

Asuntojen hintataso on noussut huimasti viime vuosina Maputossa, ja hyvistä asunnoista on kova kilpailu. Maputossa on useita kiinteistövälittäjiä, ja vuokra-asuntoilmoituksia löytyy myös paikallisista sanomalehdistä. Asuntoja vuokrataan sekä kalustettuina että kalustamattomina.

Autot

Maputon autokanta on kasvanut huomattavasti, ja myytävänä on runsaasti pääasiassa käytettyjä tuontiautoja. Suurin tarjonta on japanilaisista automerkeistä. Vasemmanpuoleisen liikenteen takia autoissa on oikeanpuoleinen ohjaus.  

Edustustot

Suomen suurlähetystö sijaitsee samassa kansliarakennuksessa Ruotsin suurlähetystön kanssa keskeisellä paikalla Maputossa. Viereisessä rakennuksessa toimivat Norjan ja Tanskan suurlähetystöt. EU-maista suurlähetystöt ovat lisäksi Saksalla, Ranskalla, Espanjalla, Italialla, Irlannilla ja Alankomailla. Muiden maiden edustustoja on Maputossa 16. 

Hankinnat

Nykyisin Maputosta on mahdollista hankkia lähes kaikkia tavanomaisia kulutustavaroita ja elintarvikkeita. Oma teollinen tuotanto on kuitenkin vähäistä, ja laadukkaiden tuontitavaroiden hinnat ovat korkeita. Etelä-Afrikan puolella Nelspruitissa on useita suuria ostoskeskuksia ja laajemmat valikoimat.

Ilmasto

Mosambikin pohjoisosat kuuluvat ilmastollisesti trooppiseen vyöhykkeeseen kun taas eteläosa on subtrooppista. Sisämaan ylängöillä on kuivempaa ja viileämpää. Vuoden mittaan lämpövaihtelut ovat suurempia maan etelä- kuin pohjoisosissa. Pääkaupunkiseudun ilmasto on kesäaikaan marras-maaliskuussa kuumaa ja kosteaa, jolloin keskilämpötila nousee 26-30 celsiusasteeseen. Talven kuivan kauden aikaan touko-elokuussa lämpötilat vastaavat suomalaisia kesälämpötiloja. 

 

Maputon ilmastolle on tyypillistä nopeat säävaihtelut, ja koko Mosambikin rannikko on altis trooppisille pyörremyrskyille. Luonnonkatastrofeista myös maanjäristykset ja tulvat ovat mahdollisia.

Joukkoliikenne

Paikallista joukkoliikennettä Maputossa edustavat muutamat bussilinjat ja erityisesti chapat, paikallisten suosimat minibussityyliset pakettiautot. Chapalla liikkuminen on edullista, mutta aikataulut ovat täysin mielivaltaisia. Ylikuormitetut autot ovat myös usein huonokuntoisia, eikä niiden käyttöä siksi varsinaisesti suositella ulkomaalaisille. 

 

Taksit ovat edullisia ja turvallisia sekä taksiautot suhteellisen hyväkuntoisia.

 

Maputosta on hyvät ja turvalliset bussiyhteydet Etelä-Afrikan puolelle Nelspruitiin ja Johannesburgiin. Pitkän matkan bussit muualle Mosambikiin lähtevät Maputon keskustan ulkopuolella sijaitsevalta bussiasemalta.

 

Maputon kansainvälinen lentokenttä sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Marraskuussa 2010 avattiin uusi nykyaikainen ulkomaanterminaali. Air Portugal (TAP) on ainoa lentoyhtiö, joka tarjoaa suoria lentoja Eurooppaan, Lissaboniin useamman kerran viikossa. Johannesburgin kautta pääsee lentämään muihin kohteisiin niin Afrikassa kuin ympäri maailmaa. Mosambikin lentoyhtiö LAM lentää Mosambikissa useisiin kaupunkeihin, mutta hintataso on melko korkea. LAM on EU:n lentokieltolistalla.

Juomarahat

Turistien suosimissa paikoissa yleinen juomarahakäytäntö on 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Kansalliset vapaapäivät

  • 1.1. uudenvuodenpäivä (Dia do Ano Novo)
  • 3.2. Mosambikin sankareiden päivä (Dia dos Herois Moçambicanos)
  • 7.4. Mosambikin naisten päivä (Dia da Mulher Moçambicana)
  • 1.5. työläisten päivä (Dia dos Trabalhadores)
  • 25.6. itsenäisyyspäivä (Dia da Independência)
  • 7.9. voiton päivä (Dia da Vitoria)
  • 25.9. Mosambikin armeijan ja vallankumouksen päivä (Dia das Forcas Armadas de Moçambique e da Revolução)
  • 4.19. rauhan päivä (Dia da Paz)
  • 10.11. Maputon päivä (Dia de Maputo)
  • 25.12. perheen päivä (Dia da Familia)

Lemmikit

Kaikki rokotuspaperit tarvitaan tuotaessa lemmikkieläimiä Mosambikiin, mutta karanteeniaikaa ei ole. Kissat ja koirat on rokotettava raivotautia vastaan säännöllisesti. Rokotuksia saa paikallisilta eläinlääkäreiltä tai Etelä-Afrikasta.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne on vasemmanpuoleista ja liikennekäyttäytyminen usein piittaamatonta. Paikalliset kuljettajat eivät välttämättä kunnioita liikennesääntöjä, ja päihtyneenä ajaminen sekä ylinopeutta ajaminen on yleistä erityisesti viikonloppuisin ja lomakausina. Pimeällä ajamista ei suositella kaupungin ulkopuolella. Auton ikkunat on hyvä pitää kiinni ja ovet lukittuina varsinkin risteysalueilla pysähtyessä.

 

Maputon pääkadut ja maan isoimmat valtatiet ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa. Muualla teiden kunto vaihtelee ja sadekaudella sora- ja hiekkateillä liikkumiseen voidaan tarvita nelivetoa.

Pankit

Pankkipalvelut ovat hitaita, mutta Maputon keskusta-alueilla on runsaasti pankkiautomaatteja, joista voi nostaa rahaa luottokortilla tai debit-kortilla. Yleisimmät luottokortit käyvät myös useimmissa ulkomaalaisten suosimissa ravintoloissa ja turistikohteissa.

Posti

Postin kulku Suomeen ei ole luotettavaa ja saattaa kestää viikkoja. Kuriiripalveluiden käyttäminen on suositeltavaa.

Puhelimet

  

Sähkövirta

Mosambikissa sähkövirta on 220V/50HZ ja sähköpistokemalli samanlainen kuin Suomessa.

Terveydenhuolto

Koleraepidemioita esiintyy koko maassa joulu-huhtikuussa. Mosambikissa ei esiinny keltakuumetta, mutta rokotustodistusta voidaan vaatia, mikäli matkustaja tulee infektioalueelta.

Malariaa esiintyy myös koko maassa, erityisesti maaseudulla. Matkan aikana kannattaa käyttää hyttyskarkotteita ja pimeän tullen pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä sängyssä hyttysverkkoa.

 

Hiv/aids on vakava ongelma koko maassa ja riskikäyttäytymistä tulee välttää.

 

Maputossa on muutama hyvätasoinen yksityisklinikka, joissa saa lääkärinpalveluita myös englannin kielellä: Clinica Sommerschield, Instituto de Coracão, Hospital Privado de Maputo ja African Medical Investments (AMI Hospital)

Turvallisuus

Turvallisuustilanne on maan eri puolilla varsin erilainen. Pääkaupungissa Maputossa on suhteessa suurempi mahdollisuus joutua ryöstön tai varkauden kohteeksi kuin maaseudulla. Portugalia puhumattomat turistit on helppo tunnistaa, ja he ovat siksi myös tarkemman huomion kohteena. Maputon rannalla ei kannata liikkua yksin tai edes pienessä seurueessa, ellei siellä ole muita ihmisiä. Väestö on yleisesti ottaen ystävällistä ja auttavaista, mutta on silti syytä varoa lähempää tuttavuutta tuntemattomien henkilöiden kanssa.

 

Rikollisuutta ilmenee sekä katuryöstelynä että järjestäytyneempänä toimintana, joka kohdistuu autoihin ja asuntoihin. Katuryöstely ja asuntomurrot lisääntyvät joulun ja paikallisen lomakauden aikana. Pimeänaikaa liikkumista ei suositella varsinkaan hiljaisilla katuosuuksilla.

 

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä olla kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuna sähköisesti saatavana. Mikäli passi katoaa, tulee siitä välittömästi ilmoittaa paikalliselle poliisille.

 

Poliiseilla on tapana pysäytellä turisteja ja kysyä henkilöpapereita muutaman setelin toivossa. Katupoliisi ei ole oikeutettu perimään maksuja kadulla, sakot maksetaan poliisiasemalla.

 

Alkuperäisiä dokumentteja ei suositella kuljetettavan mukana, vaan mieluummin passin valokopiota, johon voi käydä pyytämässä edustuston leiman kopion oikeellisuudesta (maksuton). Paikallinen poliisi on hyväksynyt käytännön.

 

Ryöstön kohteeksi joutuessa tulee tehdä rikosilmoitus poliisilaitokselle matkavakuutusta varten. Tämä prosessi saattaa kestää muutaman päivän, joten se olisi hyvä tehdä hyvissä ajoin.

Valokuvaaminen

Muutamien hallintorakennusten (muun muassa presidentinpalatsin) edustalla valokuvaaminen on kielletty. Valokuvaaviin ulkomaalaisiin suhtaudutaan pääasiassa ystävällisesti.

Valuutta

1 Metical (MZN) = 100 centavos.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Maputo

Päivitetty 27.5.2014

Takaisin ylös