Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Itä-Timor

Hyvä tietää

Ilmasto

Itä-Timorin ilmasto on trooppinen ja keskilämpötila maassa on ympäri vuoden lähes sama (noin 25-30 astetta). Marraskuusta huhtikuuhun on sadekausi, jolloin tulvat ovat yleisiä.

Joukkoliikenne

Julkinen liikenne on vielä kehittymätöntä. Myös taksien, minibussien ja joukkoliikenteessä hyödynnettyjen kuorma-autojen suhteen tulee noudattaa varovaisuutta. Tiet ovat huonokuntoisia ja heikosti valaistuja.

Kansalliset vapaapäivät

 • Tammikuu 1: Uusi vuosi
 • Vaihteleva: Eid al-Adha (Islamilainen pyhä)
 • Maalis-huhtikuu: Pitkäperjantai
 • Toukokuu 1: Vappu
 • Toukokuu 20: Vapauden palauttamisen päivä (YK:n hallintovallan siirtyminen itsenäiselle Itä-Timorille 2002)
 • Touko-kesäkuu: Corpus Christi (Katolinen pyhä)
 • Elokuu 30: Itsenäisyysäänestyksenpäivä (1999)
 • Marraskuu 1: Pyhäinpäivä
 • Marraskuu 2: Vainajainpäivä
 • Marraskuu 12: Kansallinen nuorisopäivä; Santa Cruzin 1991 joukkomurhan vuosipäivä
 • Marraskuu 28: Itsenäisyyden julistamisen päivä (1975)
 • Vaihteleva: Idul Fitri (Islamilainen pyhä)
 • Joulukuu 7: Kansallissankarien päivä (Indonesian 1975 miehityksen vuosipäivä)
 • Joulukuu 8: Neitseellisen sikiämisen päivä
 • Joulukuu 25: Joulupäivä 

Lemmikit

Tuotaessa lemmikkieläin Suomeen vaaditaan tunnistusmerkintä (mikrosiru tai selkeästi luettava tatuointi), raivotautirokotuksen lisäksi rabiesvasta-aineiden määritys vähintään kolme kuukautta ennen tuontia, asianmukainen lääkitys kyseessä olevalle eläinlajille hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavien heisimatoja vastaan sekä paikallisen eläinlääkärin todistus tai lemmikkieläinpassi, josta käyvät ilmi kaikki edellä mainitut tiedot.

 

Lisätietoja lemmikkieläinten viennistä ja tuonnista Suomeen on saatavana Eviran sivuilta.

Majoitus

Hotelliyön hinta vaihtelevat suuresti noin 20-200 dollarin välillä riippuen hotellin tasosta.

Puhelimet

Verkkovierailu eli roaming ei todennäköisesti toimi minkään suomalaisen operaattorin kanssa (mukaan lukien tekstiviestien lähettäminen). Mahdollinen ratkaisu on ostaa paikallinen SIM-kortti tai puhelin.

Sosiaaliturva

Suomen sosiaaliturva on asumisperusteinen, eli sen piiriin kuuluminen edellyttää Suomessa asumista. Kaikille Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen muuttaville henkilöille antaa Suomen kansaneläkelaitos (Kela) päätöksen sosiaaliturvasta.

 

Alle vuoden ulkomaille kestävää oleskelua voidaan pitää tilapäisenä (esimerkiksi opiskelu tai työkomennus), jolloin päätöstä haetaan asuinpaikkakunnan Kelan toimistosta. Ulkomaille yli vuodeksi työhön tai opiskelemaan lähteville päätöksen sosiaaliturvasta antaa Kelan ulkomaanyksikkö.

 

Itä-Timorissa sairastuessaan henkilö on oikeutettu vain Suomen sairausvakuutuslain mukaiseen korvaukseen sen mukaisesti kuin hän olisi Suomessa vastaavasta hoidosta saanut. Matkustettaessa maahan onkin matkavakuutuksen voimassaolo ensisijaisen tärkeää, sillä sairastapauksissa hoitokulut voivat nousta hyvin korkeiksi, ja Suomen sairausvakuutus antaa siis vain rajoitetun turvan.

 

Lisätietoa sosiaaliturvasta saa Kansaneläkelaitoksen sivuilta.

Terveydenhuolto

Terveydenhoitopalveluita saa varmimmin maan pääkaupungista Dilistä, sillä maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa sairaanhoito on vielä kehittymätöntä. Kattavan matkavakuutuksen voimassaolo on ensisijaisen tärkeää, sillä vaikeammat tapaukset lähetetään Australiaan Perthiin tai Darwiniin hoidettaviksi. Ennen Itä-Timoriin matkustamista on syytä hoitaa kuntoon tarvittavat rokotteet ja malarialääkitys sekä varata mukaan perusensiapuvarustus.

 

 

Lisätietoja trooppisista taudeista:

Valuutta

Käytössä on Yhdysvaltain dollari (USD).


Itä-Timorin talouselämä keskittyy pääkaupunki Diliin, jossa myös suurin osa pankkipalveluista sijaitsee. Luottokorteilla maksaminen on  mahdollista suurimmissa hotelleissa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Jakarta

Päivitetty 14.7.2014

Takaisin ylös