Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Indonesia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Indonesian saarivaltio sijaitsee Kaakkois-Aasiassa. Rajanaapureita ovat Malesia ja Itä-Timor. Muita Indonesian naapurimaita ovat Intia, Malesia, Singapore, Filippiinit, Australia, Itä-Timor ja Papua Uusi-Guinea.

 

Jaava on saarista tiheimmin asuttu (979 as/km²) ja noin 60 prosenttia väestöstä asuu siellä. Pääkaupunki Jakarta on talouden ja hallinnon keskus.

 

Jakarta sijaitsee Länsi-Jaavan pohjoisrannikolla hieman päiväntasaajasta etelään aikavyöhykkeellä GMT +7. Aikaero Suomeen on talviaikana +5 tuntia ja kesäaikana +4 tuntia.

Edustustot

Jakartassa toimii lähes 90 diplomaattista edustustoa mukaan lukien EU-delegaatio. Noin 50 maata on akkreditoinut edustajansa muualta, useimmiten Tokiosta ja New Delhistä. Edustustojen määrä kasvaa jatkuvasti. Kaikilla Pohjoismailla Islantia lukuun ottamatta on suurlähetystö Jakartassa. Euroopan unionin valtioista muilla paitsi Irlannilla, Luxemburgilla ja Baltian mailla on edustustot Jakartassa.

 

Suomen edustusto

Suomen suurlähetystön kanslia sijaitsee suhteellisen keskeisellä alueella Kuningan- nimisessä kaupunginosassa osoitteessa Menara Rajawali, Jl. DR Ide Anak Agung Gde Agung # 5.1, Kawasan Mega Kuningan. Samalla alueella toimivat muun muassa Alankomaiden, Singaporen, Puolan, Bangladeshin, Kiinan, Itävallan, Thaimaan, Pakistanin, Marokon ja Unkarin suurlähetystöt sekä samassa rakennuksessa Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Perun edustustot.

 

Edustusto on avoinna maanantaista torstaihin kello 8.00-12.00 (viisumiasiat) ja 12.30-16.00 ja perjantaisin 8.00-13.00.

Ilmasto

Ilmasto ja luonto

Päiväntasaajalla ja sen alapuolella sijaitsevassa Indonesiassa vallitsee kostea, trooppinen ilmasto, ja keskilämpötila maassa on ympäri vuoden lähes sama, noin 25-30 astetta. Normaalivuosina touko-lokakuussa maassa vallitsee kuiva kausi, jolloin sateet ovat harvinaisempia. Sadekauden aikana, marras-huhtikuussa, rankkasateet ovat yleisiä ja tulvien sekä mutavyöryjen mahdollisuus on olemassa.

 

Kaakkois-Aasian alue, jolla Indonesia sijaitsee, on sekä seismisesti että vulkaanisesti erittäin aktiivista. Mannerlaattojen liikkuessa maanjäristykset ovat mahdollisia. Lisäksi Indonesiassa on noin 130 toimivaa tulivuorta. Tulivuorista ajoittain purkautuvan tuhkan ansiosta maaperä saarilla on hyvin hedelmällistä, ja Indonesian kasvilajisto onkin yksi maailman rikkaimmista. Alueella elää myös lukuisia eksoottisia ja harvinaisia eläinlajeja, kuten Komodo-liskot, Sumatran tiikerit sekä merikilpikonnat Balin ympärillä.

Joukkoliikenne

Kansainväliset liikenneyhteydet

Lentoyhteydet Jakartaan ovat hyvät. Jakartan kansainvälinen lentokenttä Sukarno-Hatta Airport avattiin 1985 ja sen uusi laajennusosa 1992. Jakartaan lentää moni kansainvälinen lentoyhtiö kuten esimerkiksi

 

 • KLM,
 • Lufthansa,
 • Thai International,
 • JAL,
 • Malaysian Airways,
 • Singapore Airways,
 • Cathay Pacific,
 • Qantas,
 • Emirates,
 • Etihad,
 • Kuwait Airways,
 • Turkish Airlines ja 
 • Qatar Airways.

 

Myös uusia niin kutsuttuja halpalentoyhtiöitä on ilmaantunut viimeisinä vuosina, esimerkiksi Lion Air ja Air Asia.

 

Indonesian kansallinen lentoyhtiö Garuda Indonesia lentää Amsterdamiin ja tarkoituksena on myöhemmin lentää useaan kaupunkiin Euroopassa. EU kielsi kesäkuusta 2007 lähtien kaikkien indonesialaisten lentoyhtiöiden koneiden laskeutumisen alueelleen alhaisen turvallisuustason vuoksi, mukaan lukien Garuda Indonesian ja Merpatin. Vuonna 2009 Garuda vapautettiin lentokiellosta EU:n alueella.

 

Nopeimmat yhteydet Suomesta Indonesiaan ovat Finnarin lento Hong Kongiin tai Singaporeen, joissa on koneenvaihto ja jatkolento Jakartaan.

Paikalliset liikenneyhteydet

Sisämaanlentoja kaikkialle laajassa saarivaltiossa on runsaasti, mutta esimerkiksi aikataulujen pitävyys varsinkin harvemmin liikennöitävillä reiteillä vaihtelee melkoisesti. Indonesian valtiollinen lentoyhtiö Garuda Indonesia liikennöi useilla kotimaan reiteillä. Lisäksi lentoja tarjoavat monet halpalentoyhtiöt.

 

Kaukojunat ovat hyvä vaihtoehto linja-autoille ja lentokoneille, mutta käytössä olevaa rataverkostoa on vain Jaavalla sekä pienessä osassa Pohjois-Sumatraa. Jaavalla rautatiet yhdistävät tärkeimmät kaupungit ja junat ovat mukavia, nopeita ja edullisia. Loma-aikoina junat täyttyvät, joten liput kannattaa ostaa ajoissa.

 

Bussilla matkustaminen on hyvin edullista, mutta etenkin pidemmillä matkoilla hidasta ja epämukavaa. Linja-autojen turvallisuustaso on huono ja onnettomuudet yleisiä.

 

Kaupungeissa taksilla liikkuminen on kätevää ja halpaa. Kannattaa varmistaa jo ennen taksiin nousua, että autossa on toimiva mittari. Myös auton ja kuljettajan vuokraaminen, esimerkiksi hotellin välityksellä, on kätevää erityisesti liikuttaessa syrjäisemmillä seuduilla. Tällöin hinnasta kannattaa kuitenkin sopia etukäteen.

 

Indonesia on pyrkinyt viime vuosina kehittämään myös laivaliikennettä. Matkoihin täytyy pitkien etäisyyksien vuoksi varata runsaasti aikaa. Saarien välisestä aikataulun mukaisesta liikenteestä huolehtii valtiollinen PT Pelni -varustamo, jonka alukset ovat siistejä. Indonesia aluevesiltä on raportoitu useita merirosvoustapauksia, joista lisätietoa Kansainvälisen merenkulkuliiton verkkosivuilta. Merellä liikkuessa tulisi matkustusasiakirjat ja rahat olla vedenpitävässä säilytyskotelossa. Vesille ei tule lähteä myrskyssä eikä myöskään, mikäli alus näyttää ylilastatulta tai muutoin merikelvottomalta. 

Julkiset kulkuneuvot Jakartassa

Julkiset kulkuneuvot ovat Jakartassa vielä kehittymättömiä, ja niiden aikataulut eivät ole säännöllisiä. Vuoden 1998 talouskriisi on myös hidastanut tieverkoston ja bussikannan uusimista. Uuden bussikaistajärjestelmän mukana otettiin Jakartassa vuonna 2003 käyttöön vain näille reiteille tarkoitetut erikoisvalmisteiset, hyvätasoiset bussit. Tosin reitit ovat vain rajatusti käytössä muutamilla pääväylillä.


Jakartassa on saatavissa takseja yleensä riittävästi, sekä lennosta että tilattuna. Turvallisinta on käyttää luotettavia taksiyhtiöitä kuten BlueBirdiä tai SilverBirdiä. Läheskään kaikki taksinkuljettajat eivät puhu edes auttavaa englantia, eivätkä usein myönnä, etteivät tiedä missä kohde sijaitsee. Liikkumista siis helpottaa, jos itse etukäteen tutkii kartasta määränpäätä ja opettelee edes taksisanaston indonesiaksi. Varsinkin yöaikaan löytyy paljon "pimeitä" takseja, joita ei pidä käyttää. Moottorilla kulkevat kolmipyöräiset skootteritaksit (Bajaj) kuuluvat Jakartan jokapäiväiseen katukuvaan, mutta niillä matkustaminen ei ole välttämättä turvallista. 

Juomarahat

Yleensä hotelli- tai ravintolalaskuun on jo lisätty palvelumaksu. Jollei näin ole tehty, 5-10 prosenttia laskun loppusummasta on hyvä juomaraha. Takseissa riittää, kun summan pyöristää seuraavaan tuhanteen, mutta hieman ylimääräistäkin voi antaa hyvästä ja nopeasta palvelusta. Kantajille on hyvä varata pientä rahaa niin lentokentällä kuin hotelleissakin.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1. tammikuuta, uuden vuoden päivä
 • helmikuussa kiinalainen uusi vuosi
 • helmi-maaliskuussa Muhammedin syntymäpäivä
 • maalis-huhtikuussa Nyepi – hindulainen hiljaisuuden päivä
 • maalis-huhtikuussa pitkäperjantai
 • touko-kesäkuussa helatorstai
 • toukokuussa Waisak – Buddhan syntymäpäivä
 • 9. heinäkuuta Lailat al Miraj – Profeetan taivaaseenastuminen
 • 17. elokuuta Hari Kemerdekaan - itsenäisyyspäivä
 • elo-syyskuussa Eid al-Fitr – Ramadanin eli paaston päättyminen
 • loka-marraskuussa Eid al-Adha - uhrijuhla
 • marras-joulukuussa islamilainen uusi vuosi
 • 25.-26. joulukuuta joulupäivä, tapaninpäivä

 

Keskeisimmät juhlat Indonesiassa ovat muslimien uusi vuosi, paastokauden päättymisjuhla (Idul Fitri) ja itsenäisyyspäivä. Lisätietoa yleisistä juhlapyhistä Indonesiassa on saatavana Living in Indonesia -verkkosivuilla. (http://www.expat.or.id/orgs/schools.html)

Kirjallisuus

Indonesian historiaa ja nykypäivää käsittelevää kirjallisuutta:

 

 • Simon Winchester, Krakatoa – The Day the World Exploded
 • Jean Gelman Taylor, Indonesia: People and Histories
 • Timo Kivimäki, Saarivaltio viidakkoveitsen terällä: Analyysi Indonesian konflikteista. TAPRI, 2001.
 • Lonely Planet Guidebook, 2010

Koulut ja opiskelu

Indonesialainen koulutusjärjestelmä on vielä kehitysvaiheessa. Paikallisissa yliopistoissa opiskelee hyvin vähän ulkomaalaisia, sillä kansainvälisessä vertailussa opetuksen taso on melko heikko. Suomalaisopiskelijoita on ollut eniten vaihdossa Balin Udayana-yliopistossa.

 

 

Indonesian kieltä voi opiskella kursseilla, joita tarjotaan etenkin Jakartassa ja Yogyakartassa. Erittäin tehokas ja kohtuullisen edullinen tapa oppia kieli on yksityisopettajan palkkaaminen. Muita kursseja ja koulutusta järjestetään esimerkiksi eri maiden kulttuurikeskuksissa.

Lasten koulutus

Indonesiaan muuttavien ulkomaalaisten perheiden lapset käyvät lähes poikkeuksetta kansainvälisiä kouluja, sillä indonesialaisissa kouluissa opetuskieli on bahasa indonesia ja etenkin muslimikouluissa islamin opetuksella on hyvin keskeinen asema. Kansainvälisiä kouluja löytyy ainakin suurimmista kaupungeista, ja niiden taso on erittäin korkea. Lukukausimaksut ovat kalliit.

 

Jakartassa toimii amerikkalaista järjestelmää noudattava Jakarta International School (JIS), brittiläistä opetussuunnitelmaa noudattava The British International School (BIS) ja monia muita kansainvälisiä kouluja, joiden taso on korkea. Kuten kansainvälisissä kouluissa yleensä, lukukausimaksutkin ovat hyvin korkeat.

 

Aikuiskoulutus

Aikuisille Jakartassa on tarjolla kielenopiskelumahdollisuuksia. Indonesian kielen osalta tehokkain tapa on yksityisopettajan palkkaaminen. Lisäksi eräät ulkomaalaisille tarkoitetut yhdistykset järjestävät indonesian kursseja. Muiden kielten kohdalla opiskelu on mahdollista esimerkiksi eri maiden kulttuurikeskuksissa (esimerkiksi Saksan Göethe-instituutti, Ranskan kulttuurikeskus CCF ja British Council.).

.

Käymälät

Julkisten käymälöiden taso vaihtelee. Yleensä niistä tulee maksaa noin 1000-2000 rupiaa. Esimerkiksi hotellien ja lentokenttien käymälät ovat yleensä siistejä ja ilmaisia. Perinteisesti wc-paperia ei Indonesiassa käytetä, vaan vesiallas kauhoineen ajaa sekä sen että wc:n huuhteluveden tehtävän. Mikäli paperia on, tukkeutumisvaaran vuoksi se tulisi laittaa roskakoriin.

Lapset

Indonesia on erittäin lapsiystävällinen maa. Paikalliset pitävät lapsista ja heihin suhtaudutaan ymmärtävästi lähes kaikissa tilanteissa. Varsinaisia lasten varusteita tai tiloja (esimerkiksi syöttötuolit ravintolassa, lastenhoitohuoneet tai leikkipaikat) voi kuitenkin monin paikoin olla vaikea löytää. Kaupoista sen sijaan löytyy kaikki lastenhoitoon tarvittava. Lastenhoitajan palkkaaminen on Indonesiassa yleistä.

Lemmikit

Indonesiaan tuotavat lemmikkieläimet (kissat ja koirat) joutuvat lyhyeen karanteeniin maahan saapuessa ja karanteeni on enintään 12 päivää pitkä. Lemmikeille pitää anoa tuontilupa Indonesian maatalousministeriöstä ennen maahantuontia. Tuontiluvan saaminen edellyttää eläinlääkärin todistusta lemmikin terveydentilasta sekä todistusta vähintään 21 vuorokautta ja korkeintaan vuosi ennen matkaa otetusta rabies-rokotteesta.


Muun muassa Lufthansa Cargosta on hyviä kokemuksia eläinten tuonnin hoidossa Suomesta Jakartaan. Paikallinen yritys hoitaa eläimen vastaanoton lentoasemalla ja tarvittaessa kotiinkuljetuksen. Rokotukset ja tatuointi on hyvä olla kunnossa.


Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla eläinlääkärin palveluja, ja niistä löytyy myös erikoistuneita lemmikkieläinliikkeitä. Lemmikkieläimet eivät ole kovin yleisiä Indonesiassa, sillä eläimiä pidetään lähinnä ruoan tuottajina. Muslimit saattavat suhtautua koiriin jopa negatiivisesti.

 

Tuotaessa lemmikkieläin takaisin Suomeen vaatimukset ovat korkeammat. Lemmikeiltä vaaditaan 4. heinäkuuta 2011 alkaen mikrosirullinen tunnistusmerkintä (pelkkä tatuointi ei enää kelpaa tunnistusmerkintänä), raivotautirokotuksen lisäksi rabiesvasta-aineiden määritys vähintään kolme kuukautta ennen tuontia, asianmukainen lääkitys kyseessä olevalle eläinlajille ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan sekä paikallisen eläinlääkärin todistus tai lemmikkieläinpassi, josta käy ilmi kaikki edellä mainitut tiedot.

 

 • Lisätietoja lemmikkieläinten viennistä ja tuonnista Suomeen on saatavana Eviran verkkosivuilta. (http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet_ja_terveys/tuonti_ja_vienti/)

Liikennekäyttäytyminen

Indonesiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Maantieverkosto on pääväyliä lukuun ottamatta vielä varsin huono, sillä tiet ovat kapeita, muhkuraisia ja usein päällystämättömiä. Lisäksi sadeaikana teiden kunto huononee usein entisestään.

 

Liikenneolot ja -kulttuuri poikkeavat suuresti eurooppalaisesta. Liikennekuri on olematon, minkä vuoksi onnettomuudet ovat yleisiä. Jakartassa liikenteessä olevien autojen määrä on lisääntynyt vaurastumisen ja väestönkasvun myötä, ja niinpä liikenneruuhkatkin ovat jatkuva rasite liikkumiselle ja paheneva ongelma. Oman piirteensä liikenteeseen tuo runsas moottoripyörien määrä.

Majoitus

Indonesian hotellitarjonta on runsas varsinkin suurimmissa kaupungeissa. Korkeatasoiset hotellit ovat kansainvälisessä vertailussa varsin edullisia. Aivan pienimmissä kylissä majoitus löytyy yleensä kyläpäällikön (kepala desa) taloudesta.

Mitat ja painot

Indonesiassa on käytössä metri- ja kilojärjestelmä.

Muutot

Rahtitavaroiden kuljetus Jakartaan on melko hidasta. Merikuljetuksena Euroopasta saapuvat tavaralähetykset viipyvät matkalla keskimäärin 6 - 8 viikkoa. Perillä tulliselvitykseen saattaa kulua viikko tai enemmän. Koska tavarat tulliselvityksen hitauden vuoksi saattavat joutua seisomaan satamassa kauankin, on särkymisen, varkauden ja vesi-, lämpö- tai kosteusvahinkojen vaara suuri. Tämän vuoksi vakuutus on välttämätön.

Pankit

Pankit ovat avoinna normaalisti maanantaista perjantaihin kello 8.00-14.30. Jotkut pankit ovat pidempää auki, esimerkiksi suuremmissa hotelleissa sijaitsevat. Pankkeja sekä pankkiautomaatteja on suuremmissa kaupungeissa runsaasti.

Posti

Posti kulkee Suomeen keskimäärin puolessatoista viikossa lentopostissa. Hintoja on vaikea arvioida, mutta keskimäärin kirje tai postikortti maksaa 10 000 rupiaa, kun taas korkeintaan puolen kilon paketti lähtee Suomeen hieman yli 100 000 rupialla.

 

Postit ovat yleensä avoinna kello 8.00-14.00, mutta monet ovat auki pidempään ja myös viikonloppuisin.

Puhelimet

Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat Indonesiassa ainakin kaupunkialueilla, tosin soittaminen niistä tulee hyvin kalliiksi. Yleisöpuhelimia löytyy lähes kaikista hotelleista. Mikäli tarkoituksena on viipyä maassa pidempään, on käytännöllistä ostaa indonesialainen prepaid -liittymä omaan matkapuhelimeen.

 

Indonesian maanumero on 62, minkä lisäksi tarvitaan alueen suuntanumero lankapuhelinliittymiin soitettaessa. Ulkomaanpuhelujen suunta Indonesiasta soitettaessa on joko 001 tai 008, minkä jälkeen valitaan maanumero.


Internet-kahviloita sekä -keskuksia löytyy suurimmista kaupungeista ja suosituimmista turistikohteista paljon. Internetin käyttö on halpaa, yleensä noin 10 000 IDR eli alle euron tunnilta.

Pukeutuminen

 

Pysäköinti

Jakartan kaltaisissa suurkaupungeissa on valtavia parkkitaloja kauppakeskusten yhteydessä. Virastoilla, pankeilla ja muilla vastaavilla on omat parkkipaikkansa, sillä kadun varteen autoja ei yleensä voi pysäköidä.

Ravinto

Ravintoloiden kirjo Indonesiassa on valtava, ja tarjolla on niin länsimaalaista kuin aasialaistakin ruokaa. Syöminen ulkona on edullista, tosin hintataso vaihtelee suuresti pienten katujen varrella sijaitsevien ruokapaikkojen ja esimerkiksi hotellien yhteydessä olevien ravintoloiden kesken. Huomiota kannattaa kiinnittää aina ravintolan siisteyteen ja välttää paikkoja, joissa hygieniavaatimuksia ei ole täytetty.

Sosiaaliturva

Suomen sosiaaliturva on asumisperusteinen, eli sen piiriin kuuluminen edellyttää Suomessa asumista. Kaikille Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen muuttaville henkilöille antaa Suomen kansaneläkelaitos (Kela) päätöksen sosiaaliturvasta. Alle vuoden ulkomaille kestävää oleskelua voidaan pitää tilapäisenä (esimerkiksi opiskelu, työkomennus), jolloin päätöstä haetaan asuinpaikkakunnan Kelan toimistosta. Ulkomaille yli vuodeksi työhön tai opiskelemaan lähteville päätöksen sosiaaliturvasta antaa Kelan ulkomaanyksikkö.

 

Indonesiassa sairastuessaan henkilö on oikeutettu vain Suomen sairausvakuutuslain mukaiseen korvaukseen sen mukaisesti kuin hän olisi Suomessa vastaavasta hoidosta saanut. Matkustettaessa maahan onkin matkavakuutuksen voimassaolo ensisijaisen tärkeää, sillä sairastapauksissa hoitokulut voivat nousta hyvin korkeiksi, ja Suomen sairausvakuutus antaa siis vain rajoitetun turvan.

 

Sähkövirta

Jakartan sähköjännite on 220 volttia ja pistokkeet usein pohjoiseurooppalaisen standardin mukaiset. Jännitteen voimakkuus vaihtelee. Sähkökatkoja on silloin tällöin, joskin niiden tiheys vaihtelee selvästi alueittain. Yleensä taloissa on vain rajoitetusti sähkökapasiteettia, mikä saattaa rajoittaa sähkölaitteiden (erityisesti ilmastointilaitteiden) käyttöä yhtäaikaisesti (max. kapasiteetti 10.000 - 16.000 W; yksi ilmastointilaite kuluttaa noin 2.500 W). Voimakkaat ukonilmat rikkovat usein sähkölaitteita, joten virrantasaajat ovat tarpeen.

Terveydenhuolto

Erilaiset vatsa- ja suolistotauteja levittävät bakteerit ja loiset ovat Indonesiassa hyvin yleisiä. Suositeltavaa on pullotetun veden käyttö juomavetenä. Pullovesiä on runsaasti saatavilla. Kaduilla sijaitsevissa ruokakojuissa syöminen on melko riskialtista, sillä seistessään ulkona lämpimässä ruoka-aineet pilaantuvat hyvin herkästi. Käsien desinfiointi säännöllisesti auttaa ehkäisemään bakteerien leviämistä.

 

Erityislääkkeiden saannista on varmistuttava myös etukäteen. On hyvä huolehtia tarvittavista rokotteista ja lääkityksestä jo hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Matkakohde määrittelee pitkälti sen mitä rokotteita tulisi ottaa, mutta suositeltavia ovat ainakin A-hepatiitti- ja lavantautirokotteet. Lisäksi on syytä huolehtia siitä, että perusrokotteet kuten polio- ja jäykkäkouristus, ovat voimassa. Mikäli oleskelu Indonesiassa on pidempiaikaista, on hyvä suojautua myös B-hepatiittia sekä japanin aivotulehdusta vastaan.


Indonesiassa on malariaa, vaikka Jakarta ja muut suurkaupungit, sekä Jaavan ja Balin turistikohteet ovat malariavapaita alueita. Maan muissa osissa malariaa esiintyy ja malarian estolääkitys on tarpeen. Malarialääkkeiden suhteen on parasta tiedustella asiaa lääkäriltä ennen Indonesiaan saapumista.

 

Denguekuumetta esiintyy Indonesiassa vuosittain. Taudin oireisiin kuuluvat päänsärky, lihaskivut, ihottuma, kuumeilu, sekä imusolmukkeiden suureneminen. Denguekuume leviää hyttysten välityksellä erityisesti päiväsaikaan, eikä sitä vastaan voi ottaa rokotusta. Suojautuminen on tehtävä muilla varotoimilla, kuten peittävällä vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla. Tautia esiintyy sekä urbaaneilla alueilla että maaseudulla.

 


Suurkaupungeissa ja turistikohteissa on sairaaloita, joiden taso on yleensä kohtuullinen.  Syrjäseuduilla sairaanhoidon saaminen voi olla vaikeaa ja hoidon taso heikko. Vähänkin vakavammissa sairastapauksissa siirrytään saamaan jatkohoitoa esimerkiksi Singaporeen. Ennen matkalle lähtöä tulee huolehtia kattavan matkavakuutuksen voimassaolosta.

 

 

Indonesiasta löytyy useita eri apteekkeja (Apotek), joiden taso voi vaihdella paljonkin. Osa apteekeista kuuluu suurempiin ketjuihin, ja niissä valikoima on yleensä hyvä. Suurissa kaupungeissa apteekkeja löytyy esimerkiksi kauppojen yhteydestä tai ostoskeskuksista, jolloin niiden aukioloajat ovat samat kuin kaupoilla, noin kello 10.00-21.00. Myös sairaaloiden yhteydessä on usein apteekkeja.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Indonesiassa autojen maahantuontia rajoitetaan voimakkaasti kotimaisen kokoonpano- ja tuotantotoiminnan suojelemiseksi.

 

Ilman erikoislupaa maahan ei saa tuoda ampuma-aseita. Poikkeuksena tästä säännöstä ovat haulikot ja eräät metsästysaseet. Ampuma-aseen maahantuonnin yksityiskohdista on kuitenkin aina varmistuttava erikseen hyvissä ajoin ennen Indonesiaan tuloa.


Indonesialainen laki kieltää vasemmistolaisen, kommunistisen sekä pornografisen kirjallisuuden, filmien/videoiden ja muun aineiston maahantuonnin.


Tavallisia lemmikkieläimiä saa tämänhetkisten määräysten mukaan tuoda maahan. Tuontilupa on hankittava etukäteen. (katso Lemmikit) 


Ruoan maahantuontia ei ole rajoitettu.


Indonesiasta hankittua antiikkia ei saa viedä luvatta maasta. 

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on yleisesti sallittua ja suosittua. Ulkomaalaiset ovat erityisen suosittuja valokuvauskohteita. Paikallisia kuvattaessa tulee pyytää lupa.

Valuutta

Indonesian valuutta on rupia IDR. Rahaa voi vaihtaa pankeissa, erillisissä rahanvaihtopisteissä sekä suuremmissa hotelleissa. Toiset rahanvaihtajat saattavat maksaa vähemmän dollareista, jotka ovat rypistyneitä.

 Liian vanhoja dollareita tai tiettyjä sarjanumeroita ei myöskään välttämättä hyväksytä, joten on parempi pyrkiä vaihtamaan uusia ja sileitä dollareita. Syrjäseuduilla rahanvaihto ei välttämättä ole mahdollista, jolloin kannattaa pitää riittävästi rupioita mukana.

 

Pankkiautomaatit ovat yleisiä suuremmissa kaupungeissa, ja niistä saa rahaa tunnetuilla ulkomaalaisilla luottokorteilla, kuten Visalla ja Mastercardilla. Luottokorteilla maksettaessa on syytä olla varovainen, sillä kortteja kopioidaan jonkin verran. Korttien käyttö on kuitenkin suhteellisen turvallista tunnetuissa hotelleissa sekä kauppaketjuissa. Maksettaessa luottokorttia ei kannata päästää näkyvistään. Taksit ja pienemmät kaupat elävät käteistaloudessa, joten niissä luottokortit eivät käy maksuvälineenä. 

Vapaa-aika

Yhdistystoiminta

Laaja lista erilaisista yhdistyksistä löytyy Living in Indonesia -verkkopalvelusta. Jakartassa toimii aktiivisesti pohjoismaalaisten yhteinen Nordic Club -yhdistys, joka järjestää säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja yhteistä toimintaa. 

 

Muuta

Aukioloajat

Virastot ja toimistot ovat auki maanantaista perjantaihin 9.00-17.00. Perjantaisin kuitenkin useat julkiset virastot sulkevat aiemmin. Kaupat ja ostoskeskukset ovat auki sekä arkisin että sunnuntaisin 10.00-21.00. Indonesialaiset eivät aina ole kovin tarkkoja aukioloaikojen suhteen, joten ei kannata odottaa samaa täsmällisyyttä kuten esimerkiksi Euroopassa. Muslimien paastokuukauden ramadanin päättyessä useimmat virastot voivat olla suljettuina jopa viikon ajan.

Yritystoiminta

Indonesia tarjoaa monia mahdollisuuksia yritystoiminalle, mutta yritystoiminnan esteitä on alueen vertaismaita enemmän. Tiukassa istuva korruptio, oikeusvaltiollisuuden heikkous, monimutkainen byrokratia ja muut esteet ovat yrittäjien arkipäivää. Erityisesti tullauksessa, verotuksessa, oikeusprosesseissa ja erilaisten lupien hakemisessa kohdataan korruptiota ja arvaamattomia päätöksiä.

 

Suomalaisten yrittäjien toivotaan ottavan yhteyttä suurlähetystöön mikäli he kohtaavat yritystoiminnan tai kaupan esteitä. Yritysten yhteydenotot ovat luottamuksellisia ja ne auttavat ponnisteluissa kaupanesteiden purkamiseksi.


Maailmanpankin vuoden 2010 Doing Business -tutkimuksen mukaan Indonesiassa yrityksen perustaminen vie keskimäärin 60 päivää, kun alueen maiden keskiarvo on 41 päivää. Vuoden 2006  luku oli noin 97 päivää, joten hallituksen uudistukset ovat tuottaneet tulosta. Muita vertailulukuja on löydettävissä Maailmanpankin Doing Business -verkkosivuilta. (http://www.doingbusiness.org/)

 

Indonesiasta tuli WTO:n jäsen vuonna 1995, mistä lähtien maa on purkanut kaupan esteitään, jopa enemmän kuin mitä WTO:n asettamat velvoitteet vaatisivat. Esimerkiksi rahoituspalveluja on vapautettu ja lähes puolet pankeista on ulkomaalaisomistuksessa. Tosin tietyt maataloustuotteet kuten riisi ja sokeri on tiukasti säännöstelty.


Korkotukiluottoja on mahdollista myöntää Indonesiaan. Finnveran luokituksessa Indonesia on luokassa 4 (kohtalainen maksukyky). Enemmän tietoa korkotukiluotoista on saatavissa Finnveran verkkosivuilta. (http://www.finnvera.fi/)

 

Yritysten etabloitumisesta Indonesiaan ja maassa toimimisesta saa tietoa Finpron laivauskäsikirjasta. (http://www.finpro.fi/fi-FI/Market+Information/ShippingHandbook/)

Suomalaisia yrityksiä, jotka suunnittelevat toiminnan aloittamista Indonesiassa, suositellaan kääntymään joko edustuston, Finpron, tai maassa toimivien, yritystoimintaa edistävien organisaatioiden puoleen. Näitä ovat:

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Jakarta

Päivitetty 23.8.2013

Takaisin ylös