Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Thaimaa

Hyvä tietää

Asuminen, asunnot

Bangkokin kokoisen kaupungin kasvaessa vielä entisestään kerrostaloasuminen on tullut yhä yleisemmäksi asumismuodoksi. Kerrostaloissa on yleensä hyvien huoltopalvelujen lisäksi hyvät turvatoimet.

 

Kerrostaloasuntojen vuokrat ovat yleensä kohtuullisempia kuin keskeisellä paikalla sijaitsevien omakotitalojen. Asunnot vuokrataan tavallisesti kalustettuina (peruskalustus). Vuokrasopimus tehdään yleensä 1-2 vuodeksi, ja vuokratakuuna vaaditaan 1-2 kuukauden vuokra etukäteen, joka palautetaan sopimuskauden päätyttyä.

Hankinnat

Vaatteiden teettäminen Thaimaassa on suhteellisen edullista, mutta laatu vaihtelee. On hyvä tiedustella Bangkokissa kauemmin asuneilta hyvistä räätäleistä. Kaikkia valmisvaatemerkkituotteita on saatavilla. Lastenvaatteiden valikoima on laaja, laatutaso korkea ja hinnat kohtuulliset. Kunnollisia jalkineita voi sen sijaan olla vaikeaa löytää lapsillekin. Puuvilla (usein sisustukseen) ja silkkikankaat (vaatetukseen ja sisustukseen) ovat edullisempia kuin Suomessa.


Hyvälaatuiset vuode- ja liinavaatteet ovat Bangkokissa yllättävän kalliita. Lisäksi vuode- ja liinavaatteiden koot poikkeavat eurooppalaisista koista, koska ne ovat amerikkalaisen standardin mukaisia. Suomessa jokseenkin jokapäiväisessä käytössä olevia tarve-esineitä ja -aineita, joita on erittäin vaikea löytää Thaimaassa, ovat muun muassa tiskiharja, pata-pata, tavalliset suomalaiset kuivat mausteet sekä perunajauho.


Rottinkihuonekaluja ja puusta valmistettuja huonekaluja on runsaasti saatavilla - joko vanhoja tai perinteisten mallien mukaan valmistettuja uusia. Hyvin monet yritykset myös valmistavat huonekaluja tilaustyönä. Erilaisia käsitöitä (kankaita, koritavaroita, keramiikkaa, tinaesineitä, hopeaesineitä, puukaiverrustöitä) on tarjolla runsaasti. Hintoja kannattaa tinkiä.


Thaimaa on yksi maailman merkittävimmistä safiirien ja rubiinien tuottajista, joten näiden samoin kuin useiden muidenkin jalokivien hankinta on Thaimaassa edullisempaa kuin Suomessa. Myös timanttien hionta on Thaimaassa nykyään huippuluokkaa. Suurempia jalokiviostoksia tehdessään on syytä olla tarkka hinta/laatusuhteen osalta. Ostosten yhteydessä saa yleensä todistuksen. Korusta voi saada todistuksen myös pyynnöstä Asian Institute of Gemological Sciencessta ( AIGS).

Joukkoliikenne

Kansainväliset liikenneyhteydet

Bangkokin keskustasta noin 30 kilometrin päässä sijaitseva Suvarnabhumin lentokenttä on yksi Kaakkois-Aasian lentoliikenteen keskuksista. Suvarnabhumilta liikennöidään kaikkiin maailman kolkkiin. Finnairilla on suorat lennot Helsinki - Bangkok 1-2 kertaa päivässä vuodenajasta riippuen. Lentoaika on noin 10 tuntia. Naapurimaihin on toimivat lentoyhteydet.


Thaimaalla on 5-6 valtameriliikenteeseen soveltuvaa merisatamaa. Tärkein on Bangkokin satama. Purjehdusaika Eurooppaan on 5-7 viikkoa.

 

Paikalliset liikenneyhteydet


Bangkokista on hyvät maantieyhteydet kaikkiin suuntiin maan rajoille saakka. Tärkeimmät rautatieyhteydet ovat Bangkokista pohjoiseen Chiang Maihin (661 kilometriä), itään Aranyaprathethiin Kambodzhan rajalle (284 kilometriä), etelään Padang Pesaan Malesian rajalle (990 kilometriä) ja koilliseen, joka jakautuu Khoratissa kahdeksi haaraksi toisen jatkaessa Ubon Ratchathaniin Laosin rajalle (647 kilometriä) ja toisen Nong Khaihin (616 kilometriä). Rautatiekuljetukset ovat Thaimaan valtion omistaman rautatieyhtiön hoidossa.


Rauta- ja maanteitä täydentää jokien ja kanavien muodostama vesitieverkosto, jota käytetään runsaasti sekä tavara- että matkustajaliikenteeseen.

 

Sisäisen lentoliikenteen piiriin kuuluu noin 30 kaupunkia eri puolilla maata. Kotimaan lennoista huolehtivat muun muassa Thai Airways International, Bangkok Airways ja Air Asia.

Julkiset kulkuneuvot Bangkokissa

Liikkuminen paikasta toiseen Bangkokissa voi viedä hyvinkin pitkän ajan, vaikka kyseessä olisi lyhytkin etäisyys; Bangkokin ruuhka on käsite. Nopein kulkuväline useissa tapauksissa Bangkokin sisällä on niin sanottu ilmajuna (Sky Train, tukipilareiden päälle rakennetuilla kiskoilla kulkeva juna), jonka verkosto kattaa kuitenkin ainoastaan osan keskustan alueesta. Linjoja on kaksi. Ilmajunaan voi ostaa joko kertalipun, tai ladattavan arvokortin. Lisäksi Bangkokissa on yksi metrolinja.


Nopein, mutta vaarallisin, taksimuoto Bangkokin ruuhkaisessa liikenteessä on moottoripyörätaksi. Bangkokin katukuvassa näkyy myös tuk-tuk, joka on katettu kolmipyöräinen moottorikulkuneuvo. Tuk-tukit ovat yleensä yksityisten henkilöiden ja yhtiöiden omistamia. Tuk-tuk -matkan hinnasta täytyy sopia. Henkilöautotaksit ovat mittarilla varustettuja ja ilmastoituja. On hyvä aina varmistaa, että kuljettaja laittaa mittarin päälle ja että mittarin lähtölukema on 35 bahtia. Jos kuljettaja ei suostu laittamaan mittaria päälle, on paras poistua autosta ja odottaa seuraavaa taksia.


Linja-autoverkosto kattaa Bangkokin melko laajalti. Bussireiteillä on ilmastoimattomia busseja, jotka ovat ruuhka-aikaan erittäin täysiä ja ilman saasteista ja kuumuudesta johtuen usein epämukavia. Ilmastoidut bussit ovat kalliimpia. Joitakin Bangkokin kanavia (khlong) pitkin voi matkustaa veneillä. Parasta on olla kuitenkin varovainen, koska kovassa vauhdissa vastaantulevat veneet roiskuttavat usein vettä päälle.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhde katsotaan viralliseksi myös Thaimaassa, mikäli parisuhde on virallinen ja laillinen lähtömaan lakien mukaan. Thaimaan kyseisessä lainsäädännössä ei puhuta miehestä ja naisesta vaan puolisoista ("spouse"). Mikäli rekisteröidyssä parisuhteessa elävät henkilöt katsotaan puolisoiksi, heidän sukupuolellaan ei ole merkitystä. Samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen avioliiton solmiminen tai suhteen rekisteröinti ei ole kuitenkaan Thaimaassa mahdollista.

Terveydenhuolto

Koska Thaimaa sijaitsee tropiikissa, olosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin Suomessa. Jo kuumaan ilmastoon tottuminen voi viedä useita kuukausia. Kuumassa ilmastossa on syytä huolehtia nestetasapainon ylläpidosta. Kuumassa, kosteassa ilmastossa ihminen väsyy huomattavasti helpommin kuin viileässä ilmastossa.


Kehittyvistä liikennejärjestelyistä huolimatta Bangkokin ilma on edelleen erittäin saastunutta, joten kaikenlaiset hengityselintulehdukset kannattaa hoitaa huolella.


Tavallisimpien rokotusten kuten polio- ja jäykkäkouristusrokotusten sekä lasten rokotusohjelman voimassaoloaika kannattaa tarkistaa ennen muuttoa Bangkokiin. Muiden rokotusten tarpeellisuus on syytä varmistaa lääkäriltä. Vaihtelevan hygieniatason vuoksi alueella pidemmäksi aikaa matkustaville suositellaan lisäksi Hepatitis A -rokotetta. Japanilaista aivokuumetta, jota vastaan on lääkärin niin suositellessa syytä hankkia rokotus, esiintyy Thaimaan keski- ja pohjoisosissa. Malariavaaraa ei katsota olevan kaupunkialueilla eikä turistikohteissa. Tartuntariski on suurin Thaimaan ja Myanmarin sekä Thaimaan ja Kambodzhan rajoilla sekä Kanchanaburin ja Tratin maakunnissa. Denguekuumetta, johon ei ole suoranaista hoitokeinoa ja joka saattaa olla hengenvaarallinen, esiintyy yleisimmin asutuilla alueilla, Bangkok mukaan lukien. Hyttyset liikkuvat myös päiväsaikaan. Suojautumiseen hyttysen poistoilta esimerkiksi asianmukaisella vaatetuksella kannattaa kiinnittää huomiota.


Bangkokissa on useita hyviä yksityisiä sairaaloita, joiden lääkäreistä, joita on sekä thaimaalaisia että ulkomaalaisia, useimmat ovat saaneet koulutuksensa ulkomailla, joko Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Lääkärin vastaanotolle pääsee yleensä nopeasti. Hintataso on kohtuullinen.
Apteekkien taso vaihtelee. Lääkkeet kannattaa hankkia sairaaloissa olevista apteekeista lääkärillä käynnin yhteydessä.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Bangkok

Päivitetty 13.2.2013

Takaisin ylös