Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Intia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Intia sijaitsee niemimaalla, Arabianmeren ja Bengalinlahden välissä. Pohjoisessa aluetta rajaa Himalajan vuoristo. Intia on pinta-alaltaan maailman seitsemänneksi suurin valtio. Sen pinta-ala, 3 287 590 km², on noin kymmenen kertaa Suomen pinta-ala. Välimatka maan eteläisestä kärjestä pohjoiseen on 3 214 km ja lännestä itään 2 933 km. Luoteessa raja-naapureina ovat Pakistan (sekä intialaisten karttojen mukaan myös Afganistan kiistellyllä Kashmirin alueella), pohjoisessa Kiina, Nepal ja Bhutan, idässä Bangladesh ja Myanmar. Etelässä Sri Lankan ja Intian rannikon erottaa kapea salmi.

 

Intia voidaan jakaa neljään eri aluetyyppiin:

 

 • vuoristot
 • Länsi-Intian erämaa-alueet
 • Indus- ja Ganges-jokien hedelmälliset tasankoalueet
 • trooppinen Etelä-Intia

Asuminen, asunnot

Suurlähetystö ylläpitää henkilörekisteriä kriisitilanteessa annettavien, henkilökohtaista turvallisuutta koskevien tehtävien suorittamiseksi. Mikäli oleskelu Intiassa ylittää kolme kuukautta, suositellaan yhteystietojen ilmoittamista suurlähetystölle. Pidempään Intiassa matkailevien ja oleskelevien tulee ilmoittautua Intian ulkomaalaisten rekisteritoimistoon (FRRO) 14 päivän sisällä saapumisesta.

 

 

Asuntojen saatavuus isoissa kaupungeissa on pääsääntöisesti hyvä. Länsimaalaista tasoa vastaavien asuntojen tarjonta on useimmiten keskittynyt tiettyihin kaupunginosiin. Vuokrat isoissa kaupungeissa ovat korkeita muuhun hintatasoon verrattuna, mutta eurooppalaista tasoa matalammat. Asunnon etsimistä helpottaa välittäjän hankkiminen. Välityspalkkio on suuruudeltaan noin puolen kuukauden vuokran verran. Lyhytaikaista asuntoa etsiville kaupungeissa on tarjolla myös huonevuokrausta.

 

Asuntoa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että asunnosta löytyy tärkeimmät elämää helpottavat, lähes välttämättömät oheislaitteet. Toistuvien, ajoittain tuntikausia kestävien sähkökatkojen varalta asunnossa tulisi olla varavirtalähde (generaattori). Sähköjännitteen suuren vaihtelun vuoksi tietyille sähkölaitteille on hyvä asennuttaa jännitteen vakautin. Ilmastointilaite on tärkeä, joskin sellainen on myös mahdollista asennuttaa jälkikäteen. Pohjoisemmissa kaupungeissa, kuten Delhissä, talvet ovat viileitä, joten lämpöpatteri on tarpeellinen.

 

Vedenpuhdistin on välttämätön laite, puhdistimia on saatavilla useita erimallisia ja -hintaisia. Vedenpuhdistimen säännöllinen huolto on tärkeää. Vedenkuumennin kylpyhuoneessa on myös hyvä olla.

 

Erityisesti suurkaupungeissa kuten Delhissä asuville on suositeltavaa hankkia myös ilmanpuhdistin.

Autot

Oma auto Intiassa on hyödyllinen, joskaan ei välttämätön. Suurkaupunkien liikenne on kaoottista ja varsinkin maanteillä vaarallistakin. Pitkien välimatkojen ja ruuhkaisen julkisen liikenteen vuoksi erityisesti lapsiperheiden elämä on oman auton myötä helpompaa. Toisaalta monet perheet selviävät takseilla sekä laina- tai vuokra-autoilla. Useimmat autonomistajat palkkaavat autonkuljettajan oman mukavuutensa ja turvallisuutensa vuoksi. Jotkut länsimaiset yritykset jopa kieltävät turvallisuussyistä autolla ajon henkilökunnaltaan. Autonkuljettajan palkka on noin 150–200 euroa kuukaudessa.

 

Oman auton voi tuoda Suomesta (tai muualta), mutta sen pitää olla oikeanpuoleisella ohjauksella varustettu ja auton päästöjen tulee olla Euronormi IV:n mukaiset. Intialaisvalmisteisia autoja on saatavissa monta eri merkkiä, mallia ja hintatasoa. Intian olosuhteisiin soveltuu parhaiten kestävä käyttöauto. Kolhuja ja naarmuja liikenteessä on lähes mahdotonta välttää.

 

Ulkomaisten tuontiautojen huolto voi olla ongelmallista, merkkikorjaamoja on rajoitetusti. Paras ratkaisu on huoltotaitoinen oma kuljettaja.

 

Auto pitää säännöllisesti käyttää saastepäästöjen valvonnassa (pollution control), mikä onnistuu useimmilla huoltoasemilla.

 

Polttoaine on yleensä matalaoktaanista ja rikkipitoisuus on noin 200-kertainen Suomeen verrattuna. Polttoaineiden hinnat ovat noin kaksi kolmasosaa Suomen tasosta.

 

Intiasta saa paikallisia liikenne- ja kaskovakuutuksia. Mikäli vakuutus hankitaan intialaisesta vakuutusyhtiöstä ja halutaan saada käyttöön aiemmin kertyneitä bonuksia, on tätä varten otettava mukaan alkuperäinen vakuutusyhtiön todistus (no claim certificate). Tuontiauto on rekisteröitävä Intiassa kuukauden kuluessa maahantuonnista.

 

Suomalainen ajokortti on oltava saapuessa. Kansainvälistä ajokorttia voi käyttää Intiassa. Paikallisten liikennevakuutussääntöjen mukaan myös intialainen ajokortti tulee hankkia.

Hankinnat

Tuonti Intiaan on avautunut viime vuosien aikana ja tuotanto uudenaikaistuu jatkuvasti. Lähes kaikkea elämiseen tarpeellista on saatavilla. Harkinnan mukaan kannattaa tuoda tarpeelliseksi katsomiaan tuotteita.

 

Laadukkaiden suomalaiseen makuun sopivien alusasujen, uimapukujen ja naisten kenkien valikoimat ovat suppeat.

 

Vakituisesti käytettävät lääkkeet kannattaa tuoda mukanaan. Kosmetiikkaa on melko hyvin saatavilla ja tarjonta kasvaa koko ajan.

 

Kodin elektroniikkaa on myös tarjolla edullisesti. Tosin paikallisten tuotteiden laadussa on toivomisen varaa ja  tuontitavaroiden hinnat ovat korkeat. Astioita ja taloustarvikkeita löytyy, mutta täydellisten sarjojen hankkiminen voi olla hankalaa.

 

Kaikki tuontitavarat ovat Intiassa kalliita. Huonekaluja, verhoja ja vaatteita voi kohtuuhinnoin teettää.

Sisustuskankaat ovat edullisia. Aitoja mattoja on saatavissa runsaasti edulliseen hintaan.

Ilmasto

Yleisesti Intian ilmastoa kuvataan trooppisen monsuunityypin ilmastoksi. Intiassa on neljä vuodenaikaa:

 

 • talvi: tammi–helmikuu
 • kuuma kesä: maalis–toukokuu
 • lounaismonsuuni: kesä–syyskuu
 • syksy: etelässä kaakkoismonsuuni, pohjoisessa varsin sateetonta ja miellyttävän lämmintä

Joukkoliikenne

Rautatiejärjestelmä on Aasian suurin ja maailman neljänneksi suurin. Rautateistä vajaa neljännes on sähköistetty. Junalla matkustaminen, etenkin ensimmäisen luokan ilmastoidussa (talvella lämmitetyssä) luokassa on olosuhteisiin nähden vaivatonta. Junalla matkustaminen on varsin hidasta, mutta turvallisempaa kuin autolla. Junaonnettomuuksia ja -ryöstöjä tapahtuu silloin tällöin, jälkimmäisiä kuitenkin lähinnä vain maan epävakaimmissa osavaltioissa. Tavarakuljetuksissa rautatie on jokseenkin luotettava, mutta hidas. Junalippuja on nykyään mahdollista ostaa verkossa.

 

Taksien käyttö on edullista ja suhteellisen helppoa. Liikenteessä on sekä autotakseja että kolmipyöräisiä skootteritakseja. Useimmat taksit ovat tosin suhteellisen vanhoja ja osa huonokuntoisia. Suurimmassa osassa autotakseja ei ole ilmastointia, mikä tekee kuumana vuodenaikana matkustamisen jokseenkin epämukavaksi. Varsinkin naisten tulisi kuitenkin välttää yksin matkustamista pimeän laskeuduttua.

 

Suurimmissa kaupungeissa on metro. Delhin metro on yhä rakennusvaiheessa ja metroverkko laajenee koko ajan.

 

Juomarahat

Juomarahakäytäntö vaihtelee, yleensä juomarahaa annetaan noin 10 prosenttia loppusummasta, mutta joissain ravintoloissa palveluveloitus on merkitty erikseen laskuun.

Kansalliset vapaapäivät

Intiassa on maan monista uskonnoista johtuen useita vapaapäiviä. Lisäksi vietetään merkittävien suurmiesten ja uskonnollisten johtajien syntymän ja kuoleman muistopäiviä sekä valtiollisia juhlapäiviä. Keskushallinto ja osavaltiot eivät välttämättä vietä samoja juhlapäiviä. Vuoden mittaan intialaisia vapaapäiviä on runsaasti.

 

Virallisia kansallisia vapaapäiviä ovat:

 

 • 26.1. kansallispäivä
 • 15.8. itsenäisyyspäivä
 • 2.10. Gandhi Jayanti (Mahatma Gandhin syntymäpäivä)

Kodinhoitoapu

Kotiapulaisten palkkaaminen on Intiassa tavallista. Kotityöt, erityisesti siivoaminen (ilmansaasteet ja pöly edellyttävät päivittäistä puhdistusta), ostosten teko ja elintarvikkeiden hygieeninen käsittely vievät runsaasti aikaa. Kotiapua on runsaasti saatavilla, joskin tarjolla olevan henkilöstön koulutus- ja kokemustaso vaihtelee.

 

Intiassa ei ole lainsäädäntöä kotiapulaisten työehdoista. Kukin perhe säätää työajat, palkat ja vapaapäivät omien tarpeidensa mukaisesti.

Koulut ja opiskelu

Intialaiset lastentarhat ovat pääsääntöisesti varsin edullisia (vuoden maksu noin 500 euroa). Kansainväliset lastentarhat ovat kalliita (esimerkiksi USA 3500 USD/lukuvuosi).

 

Intiassa on useita kokonaan yksityisiä ja osittain valtion tukemia kouluja. Oppiaineet ovat jokseenkin samanlaisia kuin länsimaisissa, hindin kieltä lukuun ottamatta. Opetuskielinä ovat yleensä hindi ja englanti. Ulkomaalaisille ei ole rajoituksia, mutta kouluihin on vaikea päästä, koska ne ovat usein täynnä. Useat vakavaraiset intialaiset varaavat koulupaikan hyvistä yksityiskouluista jo lapsen syntyessä.

 

Intialaisten koulujen kustannukset vaihtelevat koulukohtaisesti, mutta ovat keskimäärin noin Rs 15 000 (noin 250 euroa) lukuvuodessa. Opetus on laadultaan varsin hyvää useissa yksityiskouluissa. Tosin intialainen opetus- ja kasvatuskulttuuri poikkeaa paljon suomalaisesta.

 

Suurimmissa kaupungeissa on kansainvälisiä kouluja, joiden lukukausimaksut ovat kalliita.

Liikennekäyttäytyminen

Intian maantieliikenne on vasemmanpuoleista. Tärkeimmät tieyhteydet (national highways) suurten kaupunkien välillä soveltuvat automatkailuun, vaikka tiet ovat usein kapeita ja huonokuntoisia. Useat moottoritiet ovat maksullisia. Osavaltiosta toiseen matkustavalta peritään usein osavaltion rajalla osavaltiokohtainen vero. Välimatkat kaupunkien välillä ovat pitkiä. Matkustaminen omalla autolla tai vuokra-autolla on varsin raskasta ja vaarallistakin. Liikennesääntöjä ei juuri maanteillä noudateta, etuajo-oikeus määräytyy ajoneuvon koon mukaan. Liikenteen seassa kulkee niin huonokuntoisia ajoneuvoja, eläimiä kuin tienvarsien asukkaitakin. Yöllä ajaminen ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä.

 

Junalla matkustaminen on varsin hidasta. Se on kuitenkin ehdottomasti turvallisempaa kuin autolla matkustaminen, joskin junaonnettomuuksia ja -ryöstöjä tapahtuu aina silloin tällöin. Paikallisliikennettä hoitavat bussit, taksit, auto- ja polkupyörärikshat sekä tongat (hevosten vetämät vaunut). Vaikka takseissa on monin paikoin käytössä mittareita, ei niiden toimivuuteen aina voi luottaa. Hyvin usein matkan hinnasta kannattaa sopia etukäteen.

Majoitus

Suurissa kaupungeissa on monentasoista majoituspalvelua hyvin saatavilla. Laatuluokitus ei vastaa eurooppalaista, varsinkaan halvemmissa hotelleissa.

Mitat ja painot

Intiassa on käytössä metrisysteemi.

Pankit

Intiassa toimii lukuisia pankkeja ja nykyään myös useita kansainvälisiä pankkeja. Pankkiautomaatteja ja valuutanvaihtopisteitä löytyy laajalti isoimmista kaupungeista. 

 

Pankkitilin avaus saattaa kestää kauankin ja vaatii rekisteröitymisen ulkomaalaisten rekisteröitymistoimistossa (FRRO). Muut tilinavaukseen vaadittavat dokumentit kannattaa tarkistaa pankeista. Käteinen ja shekit ovat yhä yleisimpiä maksuvälineitä Intiassa.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamoja ja kauneussalonkeja on runsaasti ja palvelut ovat edullisia. Työntekijöiden englanninkielen osaaminen vaihtelee paljon kauneussalongista riippuen.

Posti

Intian postilaitos on maailman isoin, konttoreita on yli 155 000. Postipalvelut ovat pääasiallisesti toimivia, mutta toimitusajat saattavat vaihdella runsaasti. Arvokkaan lähetyksen kohdalla tai Intialaiseen osoitteeseen tärkeää postia vastaanotettaessa kannattaa käyttää kuriiripalveluita.

Puhelimet

Matkapuhelimien osalta Intiassa on käytössä sekä CDMA- että GSM-verkko, joskin GSM-teknologia on selvästi laajemmassa käytössä kuin CDMA. Maaseutualueilla on vielä runsaasti matkapuhelinten katvealueita. Puhelinliikenne on ajoittain epävarmaa myös riittämättömästä verkkokapasiteetista johtuen.

 

Operaattoreita on runsaasti, näistä merkittävimpiä ovat Airtel, Vodaphone ja BSNL. Intiassa pidempään oleskelevalle prepaid-liittymän hankkiminen on käytännöllisintä. Sitä varten ulkomaalaisten pitää toimittaa passikuva ja kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi) ja viisumista liittymää hankittaessa. Puhelinkioskit ovat myös yleisiä, erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. Matkapuhelinnumerot ovat yleensä 9-alkuisia ja 10-numeroisia.

 

Intian maakoodi on 91, osavaltioilla on lisäksi omat aluekoodit.

Pukeutuminen

Intialaiset pukeutuvat yleensä perinteisiin intialaisiin vaatteisiin, naisilla on usein joko sari tai salwar kameez, myös miehet pitävät perinteisiä vaatteita, kuten kurtaa. Ulkomaalaisten on hyvä pukeutua konservatiivisesti. Naisten tulisi pukeutua peittäviin vaatteisiin: shortsit, lyhyet hameet ja niukat topit voivat herättää ei-toivottua huomiota ja johtaa ongelmatilanteisiin.

 

Uskonnollisiin paikkoihin mentäessä jalkineet on jätettävä ulkopuolelle säilytykseen. Uskontokunnasta riippuen myös pää on peitettävä päähineellä tai huivilla. Jainalaistemppeleihin ei saa viedä mukanaan mitään eläinkunnan tuotteita (esimerkiksi nahka-asusteita). Uskonto on keskeisellä sijalla intialaisten elämässä. Ulkomaalaisen onkin tärkeä ymmärtää tämä ja suhtautua uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella.

Ravinto

Elintarvikeliikkeitä länsimaisessa merkityksessä on vain suurimmissa kaupungeissa. Liha, kala, hedelmät ja vihannekset ostetaan yleensä toreilta. Maitotuotteista on saatavilla voita, jogurttia, maitoa ja joitakin juustotyyppejä, mutta valikoimat ovat niukat. Hedelmät ja vihannekset on käsiteltävä kemiallisesti ennen käyttöä. Toreilta saa kanaa ja lammasta ja joskus porsaanlihaa. Naudanlihan myynti ei ole sallittua. Intialainen perusruoka muodostuu riisistä, linsseistä ja vihanneksista.

Sähkövirta

Intiassa sähkövirran jännite on 230V-240V. Pistokkeissa on kolme pyöreäpäistä piikkiä. Intiasta saa välikappaleita, joiden avulla suomalaistyyppiset pistokkeet saa sopimaan paikalliseen pistorasiaan. Sähkökatkoja on usein. Epätasainen sähkövirta saattaa vahingoittaa sähkölaitteita.

Terveydenhuolto

Hyönteisten levittämiä tauteja ovat malaria ja denguekuume, molemmat vakavia kuumetauteja. Japanin aivokuume on kaupungeissa harvinainen, mutta sitä esiintyy maaseudulla.

 

Veden ja elintarvikkeiden välityksellä tarttuvia tauteja ovat A-hepatiitti (viruksen aiheuttama maksatulehdus) ja erilaiset vatsataudit. Tavallisimmin äkillisen ripulin ("Delhi belly") aiheuttaa kolibakteeri tai virus. Alkueläinten (ameeba ja giardia) aiheuttamat vatsavaivat ovat tavallisia.

 

Muita mainittavia sairauksia ovat B-hepatiitti (veren ja sukupuolisen kanssakäymisen kautta tarttuva maksatulehdus) ja hiv/aids, joiden kummankin kohdalla tartunnan saaneiden määrä on kasvanut Intiassa viime vuosina voimakkaasti. Myös aivokalvontulehdukset ovat yleisiä. Eläinten puremiin on syytä suhtautua vakavasti, koska vesikauhua esiintyy runsaasti. Tuberkuloosi on myös Intiassa kasvava ongelma. Tauti leviää pisaratartuntana lähikontaktissa.

 

Hygienia on ehdottomasti tärkein sairauksia ennaltaehkäisevä varotoimenpide. Tämä koskee niin vettä, ravintoa kuin esimerkiksi käsien pesua ja kodin puhtauttakin. Juomavetenä kannattaa käyttää vain pullovettä. Myös hampaat kannattaa pestä pullovedellä.

 

Vihannekset ja hedelmät on käsiteltävä puhdistusliuoksessa (esimerkiksi kaliumpermangaatti) ennen käyttöä. Tuoreiden vihannesten syöntiä kannattaa välttää, jos niiden hygieenisestä käsittelystä ei ole varmuutta.

 

Hyttysten levittämien sairauksien eli malarian ja denguekuumeen ennaltaehkäisyssä suojautuminen hyttysten pistoilta on ensisijaista. Asuntojen ikkunat ja ovet tulisi pitää suljettuina; ulkona oleskeltaessa peittävät vaatteet ja hyttyskarkotteet ovat suositeltavia.

 

Intiassa on useita hyvätasoisia, luotettavia yksityisiä lääkärikeskuksia (sekä yleis- että erikoislääkäreitä) ja sairaaloita. Joidenkin hyvienkin paikallisten sairaaloiden diagnostiset valmiudet ja hoidon taso sekä hygienia saattavat kuitenkin poiketa länsimaisesta tasosta.

Valuutta

Paikallinen rahayksikkö on rupia. Euroja ja USA:n dollareita voi helposti vaihtaa rupioiksi useissa valuutanvaihtopisteissä Intiassa.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö New Delhi

Päivitetty 13.10.2016

Takaisin ylös