Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Zimbabwe

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Zimbabwe on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Pohjoisessa maa rajoittuu Kariba-järveen ja Sambesi-jokeen ja etelässä Limpopo-jokeen. Maan rajanaapureita ovat Sambia pohjoisessa, Mosambik idässä, Etelä-Afrikka etelässä ja idässä Botswana sekä Namibia.

 

Suurin osa Zimbabwesta on ylätasankoa, joka on noin 1 000 metriä merenpinnan yläpuolella; alankoja on jokilaaksoissa ja vuoristoa maan itäosassa. Pääkaupunki Harare sijaitsee noin 1 470 metriä merenpinnan yläpuolella. Zimbabwessa ei ole suurlähetystöä, vaan suurlähettiläs on akkreditoitu Sambiasta.

Asuminen, asunnot

Omakotitaloja on kohtalaisen hyvin tarjolla ja monet omistajat ovat kiinnostuneita vuokraamaan talojaan varsinkin kansainvälisissä järjestöissä työskenteleville.Ongelmana vuokraajan kannalta on monen talon huono kunto ja puutteellinen varustus, sillä esimerkiksi kaivo ja generaattori ovat lähes välttämättömiä. Hintataso riippuu sijainnista, varustetasosta ja kunnosta. Hintataso on usein korkea. Huoneistoja saattaa olla vaikeampi löytää. Talot ovat usein kalustettuja.

Autot

Auton voi tuoda tai ostaa paikan päältä. Auton rekisteröinti saattaa viedä aikaa.  Autoja on paljon käytettyinä saatavilla ja ostaminenkin on ihan rutiininomaista dealereiden kautta, tuonti yleensä joko Etelä-Afrikasta tai Japanista. Tuontitulli voi olla henkilöautoilla jopa 65 prosenttia.

Edustustot

Suomella ei ole edustustoa Zimbabwessa. Pohjoismaista edustettuina ovat Ruotsi, Norja ja Tanska.

Hankinnat

Hararessa on tarjolla jatkuvasti enemmän liikkeitä ja palveluita. Hedelmien ja vihannesten kohdalla pätee sesonkiperiaate eli paikallisia tuotteita saa kohtuuhintaan. Tuoretta kalaa on vaikea saada. Hintataso on korkeampi kuin muualla eteläisessä Afrikassa ja monilta osin sama tai jopa korkeampi kuin Euroopassa.

Ilmasto

Korkeuden vuoksi Zimbabwessa ei ole trooppisen kuumaa, vaikka maa kuuluu trooppiseen ilmastovyöhykkeeseen. Kuuma kausi on syys–lokakuussa ja sadekausi kestää marraskuusta maaliskuuhun.

Joukkoliikenne

Joukkoliikenne Zimbabwessa koostuu minibusseista, jotka ovat huonokuntoisia ja ne ovat hyvin riskialttiita käyttää onnettomuuksien takia. Myös pitkän matkan bussit ovat huonokuntoisia. Takseja on helposti saatavilla.

Juomarahat

Ravintoloissa on tapana jättää noin 10 prosentin juomaraha.

Jätehuolto

Hararessa jätehuollon tehokkuus riippuu asuinalueesta. Yleensä roskat haetaan satunnaisesti jopa viikoittain. Kuitenkin teiden varsilla paljon epävirallisia kaatopaikkoja eikä kierrätystä tai lajittelua ole.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1.1 Uudenvuodenpäivä
 • 2.4 Pitkäperjantai
 • 5.4. Pääsiäismaanantai
 • 18.4 Itsenäisyyspäivä
 • 1.5 Työläistenpäivä
 • 25.5 Afrikka-päivä
 • 9.8 Sankareidenpäivä
 • 10.8 Puolustusvoimienpäivä
 • 22.12 Yhtenäisyydenpäivä
 • 25.12 Joulupäivä
 • 26.12 Tapaninpäivä (Boxing Day)

Kirjallisuus

 • Doris Lessingin omaelämäkertateokset
 • The battle for Zimbabwe: the final countdown / Geoff Hill. Cape Town: Zebra, 2003.
 • Butterfly burning / Yvonne Vera. New York: Farrar, Straus and Giroux, 2000.
 • Don't let's go to the dogs tonight: an African childhood / Alexandra Fuller. London: Picador, 2003.
 • The girl who married a lion / Alexander McCall Smith. Edinburgh: Canongate, 2004.
 • Historical dictionary of Zimbabwe/ Steven C. Rubert and R. Kent Rasmussen. Lanham, Md: Scarecrow Press, 2001.
 • Mukiwa: a white boy in Africa / Peter Godwin. London: Picador, 1996.
 • Robert Mugabe and the betrayal of Zimbabwe / Andrew Norman. Jefferson (N.C.): McFarland & Company, cop. 2004. 
 • The rough guide to Zimbabwe / written and researched by Barbara McCrea and Tony Pinchuck; with additional contributions by Kathy Holden, Andrew Meldrum and Katharina von Rohr-Games. London: Rough Guides, 2000 Painos 4th ed. 
 • Se kerrottiin nuotiolla: elämää zimbabwelaisessa kylässä / Soma Rytkönen. Helsinki: Tammi, 2000.
 • The soul of Mbira : Music and traditions of the Shona People of Zimbabwe / Paul Berliner. Berkeley: University of California Press, 1981.
 • Tyttäreni Zenzele / J. Nozipo Maraire; suomentanut Sirkku Klemola. Porvoo: Helsinki: Juva: WSOY, 1999.
 • Unfeeling / Ian Holding. London: Scribner, 2005

Kodinhoitoapu

Zimbabwessa on tarjolla edullista kodinhoitoapua.

Koulut ja opiskelu

Hararessa on yksi kansainvälinen koulu, Harare International School. Kouluun on vaikea päästä pitkien jonotusaikojen takia. Lisäksi ryhmät ovat isoja.

 

Käymälät

Keskeisten ostoskeskusten ulkopuolella julkisia käymälöitä on vähän ja ne ovat usein huonossa kunnossa. Vessapaperia kannattaa aina kantaa mukana. Kahviloiden ja ravintoloiden käymälöitä kannattaa hyödyntää.

Lapset

Zimbabwessa lapsiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta julkisia tiloja ei ole suunniteltu lapsiystävällisiksi.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne on välillä sekasortoista. Autokanta on huonosti ylläpidettyä ja vanhaa, joten ajaessa kannattaa olla erityisen varovainen ja seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Osa teistä on huonossa kunnossa ja valtateillä autot, bussit ja rekat ajavat ylinopeutta. Suurinta osaa kaduista ei ole valaistu.

Majoitus

Zimbabwessa ja Hararessa on kasvavassa määrin tarjolla eritasoisia majoitusmahdollisuuksia. Varaaminen on parasta hoitaa matkatoimiston välityksellä. Majoitus on usein kallista laatuun nähden.

Mitat ja painot

Zimbabwessa on käytössä metrijärjestelmä.

Muutot

Muuttofirmoja on tarjolla.

Pankit

Pankkeja on ovat Barclays Bank, Standard Chartered Bank, Stanbic Bank, CBZ eli Commercial Bank of Zimbabwe ja ZB Bank. Pankkitoiminta on tehostumassa, mutta pankkien perimät kulut ovat korkeita verrattuna suomalaisiin hintoihin.

Posti

Posti toimii, mutta lähetysten saamisessa saattaa kestää.

Puhelimet

Kännykkäliittymiä on useita, joista Econet suurin. Kännykkäverkossa on jatkuvasti häiriöitä ja läpi pääsemiksi kannattaa yrittää soittaa useampaan kertaan. Myös internet-yhteyden saa langattomana, mutta laajakaistayhteydet ovat vielä toistaiseksi kalliita.

Pysäköinti

Pysäköintialueet ovat merkittyjä, mutta katujen reunoilla ja muille tyhjille alueille on tapana pysäköidä.

Ravinto

Zimbabwessa on tapana syödä maissipuuroa, jonka rinnalla syödään lihaa ja kasviksia. Kasviksia ja hedelmiä on tarjolla ympäri vuoden sesongin mukaan. Suuri osa elintarvikkeista tuodaan Etelä-Afrikasta.

Rekisteröity parisuhde

Zimbabwessa ei hyväksytä samaa sukupuolta olevien parisuhdetta.

Suomi-kuva

Zimbabwelaisten käsitykset Suomesta ovat positiivisia. Suomi tunnetaan korkean elintason ja koulutuksen maana.

Sähkövirta

220V

Terveydenhuolto

Zimbabwessa on sekä yksityisiä että valtion sairaaloita, mutta valtion sairaalat kärsivät usein lääkkeiden ja muiden tarvikkeiden puutteista. Apteekkeja on runsaasti. Sairaustapauksissa tulee turvautua siis yksityisiin sairaaloihin. Vakavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa henkilö on parempi evakuoida Etelä-Afrikkaan. Yksityissairaaloiden korkeiden hintojen takia kattavan matkustajavakuutuksen hankkimista suositellaan.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Lisää Zimbabwen tuonti- ja vientirajoituksista Fedexin sivuilta

 

 • Fedex (http://images.fedex.com/us/international/irc/profiles/irc_zw_profile.html?gtmcc=us)

Valokuvaaminen

Valtion rakennuksia ja sotilaskohteiden kuvaaminen on kielletty.

Valuutta

Zimbabwessa on käytössä Yhdysvaltain dollari.

Vapaa-aika

Maassa on ihanteellinen ilmasto liikuntaan ja golfkenttiä, tenniskenttiä sekä uimaloitakin löytyy hyvin. Luonto tarjoaa hienoja elämyksiä, maassa on upeat luonnonpuistot ja pienempiä yksityisiä eläinfarmeja on runsaasti. Kariba-järvi tarjoaa hienot mahdollisuudet veneilyyn ja kalastukseen ja itäosissa on purokalastusta.

 

Isot valtatiet ovat yleensä hyvässä kunnossa, liikkumaan pääsee hyvin. Ravintoloita, kahviloita, teattereita ja elokuvateattereita on runsaasti tarjolla.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Lusaka

Päivitetty 9.6.2014

Takaisin ylös