Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Australia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla pituuspiirien 113°E ja 154°E sekä leveyspiirien 10°S ja 44°S välissä. Australia on maailman pienin manner ja kuudenneksi suurin valtio. Sen lähinaapureita ovat Indonesia ja Papua-Uusi-Guinea pohjoisessa sekä Uusi-Seelanti kaakossa. Australian pinta-ala on noin 7 686 850 neliökilometriä. Pääkaupunki on Canberra. Koko Australian väkiluku on noin 24 miljoonaa.

Asuminen, asunnot

Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti. Asuntojen vuokrat vaihtelevat paljon, ja vuokrataso riippuu asunnon sijainnista. Perusvarusteisiin kuuluvat yleisimmin verhot, liesi ja astianpesukone. Sen sijaan esimerkiksi jääkaappi, pakastin, pesukone ja mikroaaltouuni eivät yleensä sisälly varusteisiin. Vuokra-asuntoja löytyy myös täysin kalustettuina.

Autot

Lähes kaikki automerkit ovat edustettuina Australiassa, ja niillä on hyvä huoltoverkosto koko maassa. Autojen varustetaso on hyvä. Ratti on oikealla puolella, koska liikenne on vasemmanpuoleinen. Useimmissa autoissa on automaattivaihteisto. Liikennevakuutuksen hankkiminen on pakollista, minkä lisäksi voi hankkia kaikenvaravakuutuksen. Auton käytöstä on maksettava niin sanottu vuotuinen rekisterimaksu, joka vastaa auton käyttömaksua Suomessa.

Edustustot

Luettelo ulkovaltioiden edustustoista löytyy Australian ulkoministeriön verkkosivulta.

 

Hankinnat

Sydneyn alueella ruokakaupat ovat yleensä auki maanantaista sunnuntaihin kello 07.00-23.00 ja muut pikkukaupat maanantaista perjantaihin kello 09.00/10.00-17.00 ja lauantaisin kello 09.00-17.00. Torstai on niin sanottu ostospäivä, jolloin kaikki kaupat ovat auki kello 21.00 saakka. Suuria ostoskeskuksia löytyy useasta eri kaupunginosasta, ja niissä ovat edustettuina samat kaupat.  Ostoskeskukset ovat auki joka päivä. Kaksi suurta supermarkettiketjua ovat Woolworths ja Coles, ja isoja tavarataloketjuja ovat muun muassa David Jones ja Myer. Ikealla on kaksi myymälää Sydneyssä, Tempen ja Homebushin kaupunginosissa.  

Pääkaupunki Canberra on huomattavasti pienempi kuin Sydney, Melbourne ja Brisbane. Kauppojen aukiolot vaihtelevat, mutta suurimmat ovat auki maanantaista perjantaihin 09.00-17.30, lauantaisin 09.00-17.00 ja sunnuntaisin 10.00-16.00. Perjantai on Canberrassa ostospäivä, ja useimmat kaupat ovat auki kello 21.00 saakka. Useimmat kaupat sijaitsevat keskellä kaupunkia, Civicissä. IKEA avaa syksyllä 2015 myymälän Canberran lentokentän läheisyyteen.

Ilmasto

Australiassa on subtrooppinen aavikko- ja aroilmasto, lauhkea vyöhyke etelä- ja itärannikolla ja pohjoisessa trooppinen savanni. Pyörremyrskyt pohjoisosissa ja metsäpalot etelä- ja keskiosissa ovat yleisiä kesäkuukausina.

Joukkoliikenne

Suurimpien kaupunkien julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät. Pienissä kaupungeissa ja maaseudulla oma ajoneuvo on tarpeellinen. Suurissa kaupungeissa liikenneruuhkat ovat yleisiä. Paikalliset junat ja metrot toimivat hyvin. Taksien palvelu on tyydyttävää ja siihen voi luottaa. Taksikalusto on melko vaihtelevaa ja tasoltaan keskinkertaista.

Juomarahat

Australiassa palvelu sisältyy laskun hintaan. Juomarahaa voi kuitenkin halutessaan jättää.

Jätehuolto

Kaupungeissa ja asutuskeskuksissa toimii kunnallinen jätehuolto. Suuri osa jätteistä menee maahan, eikä kierrätys ole samalla tasolla kuin Suomessa.

Kansalliset vapaapäivät

Vuoden 2015 vapaapäivät:

 

 • 1. tammikuuta: uudenvuodenpäivä (New Year's Day)
 • 26. tammikuu: Australia Day
 • 3. huhtikuu: pitkäperjantai (Good Friday)
 • 4. huhtikuu: Easter Saturday
 • 6. huhtikuu: 2. pääsiäispäivä (Easter Monday)
 • 25. huhtikuu: Anzac Day
 • 8. kesäkuu: Queen's Birthday
 • 5. lokakuu: Labour Day
 • 25. joulukuu: joulupäivä (Christmas Day)
 • 26. joulukuu: tapaninpäivä (Boxing Day)
 • 28. joulukuu: tapaninpäivän vapaapäivä (Boxing Day Holiday)

 

Australian Capital Territory (ACT) alueen vuoden 2015 vapaapäivät yllä olevien lisäksi:

 

 • 9. maaliskuu: Canberra Day
 • 28. syyskuu: Family and Community Day

Kirjallisuus

Kaikista kaupungeista löytyy hyvin varustettuja kirjastoja, missä voi käyttää myös Internet-palveluja pientä korvausta vastaan.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua on runsaasti tarjolla yksityisiltä yrityksiltä ja yrittäjiltä Sydneyn alueella. Siivoojat veloittavat 20 - 60 Australian dollariin per tunti kaupunginosasta riippuen.

Koulut ja opiskelu

Australiassa on koulunkäyntipakko 15 ikävuoteen saakka. Koulut ovat maksullisia väliaikaisviisumilla maassa oleskeleville. Valtion koulut ovat ilmaisia Australian kansalaisille ja pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuville. Australia vastaanottaa mielellään ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoihin, jotka kaikki ovat maksullisia ja kalliita.

Käymälät

Ilmaisia käymälöitä löytyy puistoista, julkisista rakennuksista ja ostoskeskuksista, ja ne ovat siistejä.

Lapset

Lasten harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja hyvät Australiassa. Suhtautuminen lapsiin on myönteistä.

Lemmikit

Australiaan voi tuoda lemmikkieläimiä, jotka joutuvat ensin karanteeniin.

 

Liikennekäyttäytyminen

Suurissa kaupungeissa esiintyy liikenneruuhkia. Nopeusrajoitukset asutuilla alueilla on 50 km tunnissa, asumattomilla alueilla 100 km tunnissa ja moottoriteillä 110 km tunnissa.

Majoitus

Australiassa ovat edustettuina useat kansainväliset hotelliketjut, minkä lisäksi löytyy runsaasti eritasoisia motelleja ja muita majapaikkoja.

Mitat ja painot

Australiassa on metrijärjestelmä.

Muutot

Muuttoyrityksiä on runsaasti tarjolla.

Pankit

Pankkipalvelut eivät vastaan Suomen tasoa, mutta toimivat kohtuullisen hyvin. Aukioloajat ovat maanantaista torstaihin kello 10.00-16.00 ja perjantaisin kello 10.00-17.00.

Parturi-kampaamot

Partureita ja kampaamoja on runsaasti tarjolla. Hintataso Sydneyssä ja Canberrassa on vaihteleva ja tunnetuimmissa paikoissa Suomea korkeampi.

Posti

Postit ovat auki maanantaista perjantaihin kello 9.00-17.00. Postinkulku on luotettava ja toimii hyvin Suomeen.

Puhelimet

Australian maatunnus on 61. Lankapuhelimet ovat vielä runsaassa käytössä, minkä lisäksi matkapuhelimien käyttö on hyvin yleistä. Maassa on vielä alueita, joihin ei ole matkapuhelinkuuluvuutta.

Pukeutuminen

Australian ilmasto vaihtelee maan valtavan koon takia suuresti. Canberrassa ilmasto on viileää syksyisin ja talvella (huhtikuusta syyskuulle), eikä asunnoissa  yleensä ole keskuslämmitysjärjestelmää. Lämpimiä vaatteita on hyvä olla mukana.

Puoliso

Työskentelymahdollisuudet riippuvat yleisestä työmarkkinatilanteesta.

Pysäköinti

Kadunvarsien parkkipaikkoja ei ole riittävästi ja pysäköinti on maksullista. Parkkimaksut voi suorittaa myös luottokortilla. Yksityisten parkkitalojen maksut ovat korkeat, mutta sen sijaan useassa ostoskeskuksessa parkkeeraus on kohtuuhintaista ja rajoitetun ajan maksutonta.

Ravinto

Australiasta löytyy runsaasti erilaisia ravintoloita lähes kaikista eri kulttuureista.

Rekisteröity parisuhde

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien henkilöiden liittoihin on suvaitsevaa.

Suomi-kuva

Suomi-kuva on myönteinen, mutta Suomea ei kuitenkaan tunneta erityisen hyvin.

Sähkövirta

Verkkojännite on 230 volttia (240) -  50Hz. Tavarataloista, matkamuisto- ja sähkökaupoista löytyy adaptereita eurooppalaisia sähkölaitteita varten.

Terveydenhuolto

Paikallinen terveydenhuolto toimii niin sanotulla lähiölääkäriperiaatteella: ensin pitää sopia tapaaminen oman alueen yleislääkärin vastaanotolle, josta saa lähetteen erikoislääkärille. Erikoislääkärin vastaanotolle on huomattavasti vaikeampi päästä kuin Suomessa. Suoraa pääsyä yksityisvastaanotolle ei ole. Kiireellisissä tapauksissa hoitoa saa sairaaloiden ensiavusta.

 

Australiassa tilapäisesti oleskelevat, mutta Suomessa vakinaisesti asuvat ja Suomessa sairausvakuutetut henkilöt ovat oikeutettuja välittömään sairaanhoitoon Australian julkisessa terveydenhuollossa. Oikeus hoitoon osoitetaan Suomen passilla ja Kela-kortilla. Australiaan opiskelemaan lähtevien tulee lisäksi hankkia erillinen sairausvakuutus, jotta voi saada opiskelijaviisumin.

 

Tuonti- ja vientirajoitukset

Australian tuontirajoitukset ovat erittäin tiukat. Muu muassa kaikki ruoka-aineet ja puuesineet on ilmoitettava maahan saavuttaessa.

 

Valokuvaaminen

Valokuvaamisessa tulee noudattaa viranomaisten ohjeita. Alkuperäiskansojen alueet ja puolustusvoimien rakennukset ovat yleensä merkitty "valokuvaaminen kielletty" -merkillä.

 

Valuutta

Australian valuutta on Australian dollari, jonka lyhenne on AUD.

Vapaa-aika

Sydneyssä on tarjolla monipuolista kulttuuria; konsertteja, yökerhoja ja elokuvia. Sydneyn kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat  Opera House ja Sydney Harbour Bridge.

 

Canberrassa voi tutustua museoihin, muihin kulttuurisiin nähtävyyksiin ja parlamenttiin.

Muuta

Australiaan muuttamisesta, maassa asumisesta, työnhausta, verotuksesta, terveyspalveluista, opiskelusta, perhe-elämästä ja muista maahantuloon liittyvistä asioista. 

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Canberra

Päivitetty 8.12.2016

Takaisin ylös