Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Azerbaidzhan

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Azerbaidzhan sijaitsee Etelä-Kaukasiassa Kaspianmeren rannalla. Sen rajanaapurit ovat Iran ja Venäjä, Armenia ja Georgia.

Asuminen, asunnot

Vuokrattavista asunnoista ilmoitetaan muun muassa paikallisissa lehdissä. Asumisen taso on vaihteleva.

Ilmasto

Azerbaidzhan kuuluu puolitrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen. Osassa maata ilmasto on melko lämmin ympäri vuoden. Vuoristoalueilla kesät ovat sateisia ja talvet lumisia.

Joukkoliikenne

Julkinen liikenne ei aina noudata aikatauluja. Bakussa toimii metro ja takseja.

Kansalliset vapaapäivät

 

 • Uusi vuosi 1-2.1. 
 • Kansainvälinen naisten päivä 8.3.  
 • Novruz-juhla 21.3.
 • Voiton päivä  9.5.
 • Tasavallan päivä 28.5.
 • Kansallisen pelastumisen päivä 15.6. 
 • Puolustusvoimien päivä 26.6.    
 • Itsenäisyyspäivä 18.10. 
 • Kansallislipun päivä 9.11.
 • Perustuslain päivä 12.11. 
 • Kansallisen heräämisen päivä 17.11.  
 • Kansallisen yhteishengen päivä 31.12.
 • Gurban-juhla
 • Ramadan-juhla 

 

Muslimien juhlapäivät ajoittuvat paikallisen kuunkierron mukaan ja vaihtelevat vuosittain.

 

Liikennekäyttäytyminen

Azerbaidzhanissa on oikeanpuoleinen liikenne. Liikennesääntöjä ei aina noudateta ja onnettomuudet ovat yleisiä. Tiet ovat usein huonossa kunnossa ja pimeällä ajamista kannattaa etenkin tuntemattomilla seuduilla välttää. Liikenteen promilleraja on nolla.  

Majoitus

Bakusta löytyy kaikentasoisia hotelleja. Maaseudulla majoituspalvelut ovat vielä kehittymättömiä.

Pankit

Bakussa on useita pankkeja. Luottokortteja voi käyttää hotelleissa ja suuremmissa liikkeissä. Maaseudulla eletään vielä käteiskulttuurissa.

Puhelimet

Azerbaidzhanin maakoodi on 994. 

Pukeutuminen

Azerbaidzhanissa noudatetaan normaaleja bisnespukeutumisen sääntöjä. Kesät ovat kuumia, mikä on hyvä huomioida vaatteiden materiaaleissa. Vaikka Islamin traditioita ei noudateta kovin jyrkästi, niin liian paljastavia asuja on ainakin maaseudulla hyvä välttää. Bakussa pukeutuminen on modernia. Hyvää mutta rentoa pukeutumista arvostetaan vierailuille mentäessä.

Ravinto

Bakusta löytyy hyvä valikoima ravintoloita. 

Sähkövirta

Sähkövirta on 220 V, 50Hz.

Terveydenhuolto

Bakussa on sairaaloita, mutta terveydenhuolto ei ole yhtä kehittynyttä maaseudulla. Matkavakuutus, joka kattaa tarvittaessa myös sairaskotiutuksen, on välttämätön.

Valokuvaaminen

Sotilaskohteiden ja niiden lähiympäristön valokuvaamista kannattaa välttää.

Valuutta

Azerbaidzhanin valuutta on manat (AZN), joka jakautuu 100 gopik'iin. Koska valuutta ei ole kansainvälisesti vaihdettava, matkalle kannattaa ottaa mukaan euroja tai dollareita.

Muuta

Azerbaidzhanin kulttuurissa ikä ja asema ovat tärkeitä. Hyvin herkkiä ollaan muun muassa siitä, kuka astuu ensin huoneeseen. Sisään tultaessa on tapana tervehtiä kaikkia. Miehet tervehtivät toisiaan kädenpuristuksella tai poskisuudelmalla. Naiset halaavat  toisiaan ja suutelevat kerran vasemmalle poskelle. Naiset saattavat myös kätellä ulkomaalaista. Miehet odottavat ojentaako nainen ensin kätensä, sillä jotkut naiset eivät kättele miehiä uskonnollisista syistä. Ulkomaalaista naista yleensä kätellään. Nuoremmat tekevät aloitteen vanhempaa tervehdittäessä. Käyntikortteja on hyvä varata runsaasti mukaan. Kortit ojennetaan ja vastaanotetaan oikealla kädellä.

 

Tutustuminen tapahtuu teen juonnin ja jutustelun ympärillä. Asiaan menemistä ei pidä kiirehtiä, sillä tutustumisvaihe saattaa olla tulevan yhteistyön kannalta ratkaiseva. Katsekontaktia pidetään vilpittömyyden merkkinä. Päätökset tehdään hitaasti, mutta kärsimättömyyttä ei kannata näyttää. Azerit ovat tiukkoja neuvottelijoita ja tinkiminen on olennainen osa kaupantekoa. 

 

Uusissa ja muodollisissa tapaamisissa diplomaattisuus on hyvin tärkeää. Suoraa kommunikaatiota kannattaa harrastaa vain hyvien tuttavien kanssa. Tavatessa on tapana kysellä perheen vointia tai  liikeasioiden sujumista. Samanikäisten seurassa käytetään yleisesti etunimiä. Vieraammassa seurassa etunimeen liitetään kunnioittavasti naisille rouva (hanum) ja miehille herra (bey).

 

Kodeissa on tapana ottaa kengät pois ja isäntä saattaa tarjota vieraalle tossut. Pöytätavat ovat muodolliset. Vieraat odottavat seisten pöydän ääressä kunnes isäntä pyytää heitä istumaan. Kyynärpäillä ei saa nojata pöytään ja kädet on pidettävä aterioitaessa pöydän yläpuolella. Kotioloissa emäntä tarjoilee yleensä itse ruoan. Iäkkäämmille tarjotaan ensin ja vasta sitten muille vieraille ja kotiväelle. Azerbaidzhanissa käytetään oikeaa kättä syömiseen ja ruoan toisille ojentamiseen.

 

Lahjoja annettaessa  tärkeämpää on lahjan takana oleva ajatus kuin sen arvo. Tapoihin kuuluu kieltäytyä lahjasta muutaman kerran, ennen kuin se otetaan vastaan. Vastaanottajan kuuluu myös valitella, että tämä on aivan liikaa, eikä antajan olisi pitänyt nähdä sellaista vaivaa. Lahjoja ei yleensä avata antajan läsnä ollessa.

 

Illallisille mentäessä emännälle on tapana viedä kukkia tai kauniisti pakattuja leivoksia. Kukkia annetaan aina pariton lukumäärä, sillä parillinen on varattu hautajaisia varten. Alkoholin lahjoittamista kannattaa välttää uskonnollisista syistä, ellei ole aivan varma, että vastaanottajan suhtautumisesta asiaan. Teräviin esineisiin, mm. saksiin, saattaa myös joillakin liittyä negatiivisia uskomuksia.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Ulkoasiainministeriö Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Kaukasia

Päivitetty 20.3.2015

Takaisin ylös