Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Namibia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Namibia sijaitsee Lounais-Afrikassa 17. ja 29. eteläisen leveyspiirin välissä. Se rajoittuu lännessä Atlanttiin, etelässä ja idässä Etelä-Afrikan tasavaltaan, idässä Botswanaan ja pohjoisessa Sambiaan ja Angolaan.

Asuminen, asunnot

Asunto hankitaan kiinteistönvälitystoimiston kautta tai lehti-ilmoituksia seuraten.

 

Vuokra-asuntoja on suhteellisen hyvin saatavilla, mutta asuntojen varustelutaso vaihtelee suuresti.

Autot

Namibiassa on vasemmanpuoleinen liikenne, joten autoissa on oikeanpuoleinen ohjaus. Namibiassa on myytävänä kaikkia Etelä-Afrikan tasavallassa valmistettavia ja myytäviä automerkkejä, muun muassa Audi, BMW, Toyota. Pääkaupungissa autojen huolto toimii hyvin.

Edustustot

Namibiassa on Suomen suurlähetystö Windhoekissa, ainoa Pohjoismaiden lähetystö. Muiden ulkovaltojen edustustoja on Windhoekissa noin 30.

Hankinnat

Kauppojen tuotevalikoima on hyvä ja monipuolinen. Tavarat kauppoihin tulevat pääasiassa Etelä-Afrikasta. Suurimmat kauppaketjut ovat auki jokaisena viikonpäivänä. Aukioloajat vaihtelevat siten, että muutamat supermarketit ovat arkipäivinä auki 8–21. Viikonloppuisin kaupat ovat auki aamupäivisin.

Ilmasto

Maan ilmasto on hyvin kuiva. Windhoekissa on vuodessa keskimäärin 300 aurinkoista päivää. Namibiassa on neljä vuodenaikaa. Kesä-heinäkuussa saattaa pääkaupungin yölämpötila laskea pakkasen puolelle. Sadekausi ajoittuu joulu–huhtikuulle.

Joukkoliikenne

Maassa on niukasti julkista liikennettä muutamaa kaupungin bussilinjaa lukuun ottamatta. Pitkänmatkan bussit ajavat rannikon ja pohjoisen reittejä.

 

Yleiset taksit ovat paikallisten suosittu kulkuväline, mutta ne ovat usein erittäin huonokuntoisia eikä niiden käyttö ole suositeltavaa. Yksityiset taksit ovat luotettavia ja niiden käyttö on turvallista.

Juomarahat

Käytäntönä on 10 prosentin juomaraha laskun loppusummasta.

Jätehuolto

Kaupungilla on oma jätehuoltoverkostonsa, joka toimii suhteellisen tehokkaasti. Myös yksityisiä jätefirmoja toimii varsinkin kaupunkialueilla. Maaseuduilla ei ole järjestettyä jätehuoltoa.

Kansalliset vapaapäivät

Mikäli kansallinen vapaapäivä osuu sunnuntaille, myös sitä seuraava maanantai on vapaapäivä.

 

 • uudenvuoden päivä 1.1.
 • itsenäisyyspäivä 21.3.
 • pääsiäisen pyhät
 • Workers' Day 1.5.
 • Cassinga Day 4.5.
 • Ascension Day (riippuen pääsiäisen ajankohdasta)
 • Africa Day 25.5.
 • Heroes Day 26.8.
 • International Human Rights Day 10.12.
 • joulunpyhät

Kirjallisuus

CNA-kirjakauppaketju myy lähinnä bestseller-kirjoja. Sen lehtivalikoima on suhteellisen hyvä. Myös joitakin yksityisiä kirjakauppoja löytyy pääkaupungista ja rannikon kaupungeista, ja niiden valikoimat ovat monipuolisemmat.

Kodinhoitoapu

Taloushenkilökunta on saatavana, mutta ammattitaito vaihtelee. Palkkataso on Eurooppaan verrattuna alhainen, mutta useimpiin Afrikan maihin verrattuna korkea.

Koulut ja opiskelu

Suomalaisia opiskelee Namibiassa erilaisia vaihto-ohjelmissa muun muassa Namibian yliopistossa (UNAM) ja Namibian University of Science and Technologyssä (NUST).

 

 

Windhoekissa on voi suorittaa IB-tutkinnon International Schoolissa (http://www.wis.edu.na/)

Käymälät

Kaupunkien ostoskeskuksissa, ravintoloissa ja elokuvateattereissa on yleensä siistejä käymälöitä.

Lapset

Windhoekissa on useita lastentarhoja. Lasten harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset.

Lemmikit

Matkustettaessa Namibiasta Suomeen yhdessä koiran kanssa kyseessä on ei-kaupallinen tuonti. Tuontiehdot ovat hieman ankarammat, jos koira matkustaa ilman saattajaa.
 
Tuontivaatimukset:

 

 • Tunnistusmerkintä
 • Edellisen jälkeen annettu raivotautirokotus
 • Rokotuksen jälkeen aikaisintaan 30 vuorokauden jälkeen otettu raivotauti-vasta-ainetutkimus. Tutkimus on tehtävä hyväksytyssä laboratoriossa ja tuloksen oltava hyväksyttävä (riittävä pitoisuus vasta-aineita veressä).
 • Verinäytteen oton jälkeen aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua voi tulla EU:n alueelle.
 • Ekinokokkoosi-matolääkitys (pratsikvanteli tai epsipranteli-valmisteella), lääkitys on voimassa 30 vuorokauden ajan.
 • Ei-kaupallisen tuonnin eläinlääkärin todistus, jonka myöntää virkaeläinlääkäri tai yksityisen eläinlääkärin antaman todistuksen vahvistaa virkaeläinlääkäri. Todistus on voimassa 4 kuukautta.


Kun nämä ehdot täyttyvät, voi matkustaa vapaasti EU:n alueella, lukuun ottamatta Ruotsia, Isoa-Britanniaa ja Irlantia. 
 
EU:n alueelle tultaessa tulliviranomaiset tarkastavat paperit.

 

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne on erittäin suuri riskitekijä Namibiassa, jossa välimatkat ovat pitkiä. Kuljettajat ajavat huomattavia ylinopeuksia. Rattijuopumus on yleistä, joskin rangaistavaa.

Majoitus

Majoitusvaihtoehdot ovat monipuoliset ja usein korkeatasoiset, mutta tason noustessa myös hintavat.

Pankit

Pankkipalvelut voivat olla aikaa vieviä ja osin vanhanaikaisia sekä palvelumaksut korkeita. Nykyään mahdollista hoitaa laskujen maksut internetissä. Kaikki yleisimmät luottokortit ovat käytössä. Pankkiautomaatteja on kohtuullisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa taajamissa.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamopalveluita on runsaasti tarjolla. Hintatason on huokea. Esimerkiksi hiustenleikkauksen hinnat vaihtelevat 10 - 30 euron välillä.

Posti

Posti jaetaan postitoimistojen yhteydessä oleviin postilokeroihin.

 

Postin kulku Suomeen ei ole luotettavaa ja saattaa kestää kuukausia. Suositeltavaa on kirjeiden kirjaaminen tai kuriiripalveluiden käyttäminen.

Puhelimet

Puhelinyhteydet toimivat hyvin. Kännyköiden kuuluvuusalue ei vielä kata koko Namibiaa. Erämaassa toimii vain satelliittipuhelin.

Pukeutuminen

Kesä–elokuussa illat ja yöt ovat kylmiä ja ajoittain päivisinkin tarvitsee lämmintä vaatetusta. Suurimman osan vuotta on kuitenkin niin lämmintä, että tavalliset kesävaatteet ovat sopivin vaatetus. Työaikana vaatetuksen tulee olla siisti, muttei välttämättä muodollinen. Juhlatilaisuuksissa käytetään yleensä tummaa pukua tai kansallispukua. Maassa pukeudutaan länsimaisittain.

Puoliso

Puolison työluvan saaminen on lähes mahdotonta. Namibia on tiukentanut lupakäytäntöä vahvistaakseen namibialaisten työmahdollisuuksia.

Pysäköinti

Pysäköintialueet ovat kaupungeissa merkitty tarkkaan. Maksullinen pysäköinti on edullista ja suhteellisen turvallista.

Ravinto

Namibiassa syödään paljon lihaa (naudanlihaa, riistaa, lammasta, porsaanlihaa), joka on laadukasta ja suhteellisen edullista. Tuoretta kalaa saa pääasiassa vain rannikon kaupunkien ravintoloista. Pakastettua kalaa on hyvin ja monipuolisesti saatavana suurimmissa kaupungeissa. Ulkona tapahtuva grillaus on hyvin yleinen ruoan valmistustapa ja yhdessäolon muoto.

 

Kaupungeista löytyy hyviä ravintoloita. Etnisistä ravintoloista mainittakoon japanilaiset, kiinalaiset ja intialaiset keittiöt.

Sähkövirta

Maassa on kolmipäiset pistokkeet.

Terveydenhuolto

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti runsaimpana sadeaikana tammi–huhtikuussa, ja sinne matkustettaessa tulee käyttää malarianestolääkitystä. Hiv/aids on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Namibian erittäin kuuma ja kuiva ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä.

Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan. Hyvätasoisten lääkäripalvelujen saannin edellytyksenä on kattava matkavakuutus, muuten etenkin yksityisklinikat voivat kieltäytyä hoidosta.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Windhoek

Päivitetty 12.9.2017

Takaisin ylös