Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet

Matkustusilmoitus

Ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseenUlkomaille ja erityisesti riskialttiille alueelle matkustava tai muuttava voi halutessaan tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle tai Suomen edustustolle.

Matkustusilmoitus tarkoittaa

  • omien henkilötietojen
  • matkan aikana voimassa olevien yhteystietojen
  • matkaa koskevien tietojen

antamista ministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten.

Matkustusilmoitus verkossa

www.matkustusilmoitus.fi

www.matkustusilmoitus.fi

Ohjeet

Matkustusilmoitus tekstiviestinä

1) Kirjoita matkapuhelimeen tekstiviesti:

MATKALLA lähtöpäivä-paluupäivä matkakohde lisätiedot (päivämäärien tulee olla muodossa pp.kk.vvvv. Jos vuosiluvun jättää pois, on oletusarvona kuluva vuosi).

Huom. Jos matkustaa saman matkan aikana useampaan maahan, jokaisesta maasta tehdään eri matkustusilmoitus.

Esimerkki:

MATKALLA 01.02.-09.03.2010 zimbabwe harare 3hlö yhteys zim diamonds group

  • Esimerkki-ilmoituksen mukaan 3 henkilöä on matkalla 01.02.-09.03.2010 Zimbabwessa, Hararessa, ja heihin saa yhteyden Zim Diamonds Groupin hotellista.

2) Lähetä viesti numeroon 16358 (DNA, Elisa ja TeliaSonera)
tai +358 400 358 300 (ulkomaiset liittymät ja muut suomalaiset liittymät).

3) Saat paluuviestissä tiedon, että ilmoituksesi on vastaanotettu. 

Tietojen ilmoittaminen kriisitilanteessa

Kriisitilanteessa omat yhteystietonsa voi ilmoittaa ulkoministeriön verkkosivulla julkaistavaan sähköpostiosoitteeseen. Sivuilla annetaan myös kriisiin liittyviä tietoja ja ohjeita. Sivuille aktivoidaan www-lomake, jolla omainen voi tehdä ilmoituksen henkilöstä, johon ei ole saanut yhteyttä kriisin puhjettua.

Matkapuhelinpalvelut ovat käytössä myös kriisitilanteissa, mutta verkot saattavat kuormittua niin, etteivät yhteydet toimi.

Henkilötietojen käsittely kriisitilanteessa

Suomen edustustot ylläpitävät henkilörekisteriä saadakseen yhteyden Suomen kansalaisiin turvallisuustilanteen niin vaatiessa.

Kriisitilanteessa aktivoidaan ulkoministeriön verkkosivulle www-lomake, jolla omainen voi tehdä ilmoituksen henkilöstä, johon ei ole saanut yhteyttä kriisin puhjettua.

Suomen suurlähetystöt ja konsulaatit avustavat ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia.

pdfEsite: Matkailijan konsulipalvelut (PDF) 

Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista

Annettuja henkilökohtaisia tietoja ei koskaan luovuteta eteenpäin muihin kuin välttämättömiin viranomaistarkoituksiin. Tietojen säilyttäminen perustuu konsulipalvelulakiin.

Ministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä riskialttiisiin maihin matkustaville ja omatoimimatkailijoille. Myös ulkomailla pysyvästi asuvat suomalaiset voivat tehdä matkustusilmoituksen. Tiedot ulkomaille muutosta eivät välity väestörekisteristä Suomen edustustoille.

Konsulipalvelulaki: rekisterin pito ja käyttötarkoitus

Henkilötietojen käsittelyssä kriisitilanteessa noudatetaan konsulipalvelulakia (konsulipalvelulaki 498/1999 /11 luku 36 §). 

  • Rekisterin pito ja käyttötarkoitus (§ 36)

    "Edustusto voi pitää henkilörekisteriä, jos se on välttämätöntä 4 luvussa tarkoitettujen henkilökohtaista turvallisuutta koskevien tehtävien suorittamiseksi. Edustusto päättää rekisterin perustamisesta. Edustuston henkilörekisteriin sovelletaan henkilötietojen suojaa koskevaa lainsäädäntöä, jollei tässä laissa toisin säädetä."

Takaisin ylös