Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Somalia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Somalia on rannikkovaltio Itä-Afrikassa, niin kutsutussa Afrikan sarvessa. Naapurimaihin kuuluvat Djibouti, Etiopia ja Kenia. Somalian rannikon pituus on noin 3000 kilometriä. Suurin osa maata on kuivaa tasankoaluetta, joka sijaitsee noin 200 metriä merenpinnan yläpuolella. Hedelmällisimmät ja viljelyyn parhaimmin sopivat alueet sijaitsevat maan eteläosassa, etenkin Juba- ja Shabelle-jokien valuma-alueilla.

 

Somalia kuuluu Suomen Nairobin-edustuston toimialueeseen.

Asuminen, asunnot

Turvallisuustilanteesta johtuen Somaliassa asumista ei suositella eikä konsulisuojelua voida antaa maassa oleskeleville, mukaan lukien Somalimaa. Somalian parissa työskentelevät kansainväliset työntekijät asuvat pääasiassa Nairobissa.

Edustustot

Suomen Nairobin-suurlähetystö sijaitsee osoitteessa:

Eden Square, Block 3, 6th floor

Greenway Rd off Westlands Rd

Nairobi

Puh. +254-(0)20-3750721-4

Sähköposti: sanomat.nai@formin.fi

 

Postiosoite:

Embassy of Finland

P.O. Box 30379

00100 Nairobi

Kenya

Ilmasto

Ilmasto on ympäri vuoden pääasiassa kuuma ja kuiva. Päivän ylin lämpötila on tyypillisesti 30-40 astetta, yön alin 15-30 astetta. Joulukuusta helmikuuhun monsuunituulet puhaltavat koillisesta ja toukokuusta lokakuuhun lounaasta. Sateet ovat epäsäännöllisiä ja niiden poisjääminen aiheuttaa kuivuuskausia. Viime vuosina väestön elämää ovat kuivuuden lisäksi hankaloittaneet runsaat sateet ja voimakkaat tulvat.

 

Mogadishussa lämpimin kuukausi on huhtikuu ja kylmimmät kuukaudet heinäkuu ja elokuu. Kuivimmat kuukaudet ovat tammikuu ja helmikuu ja eniten sataa vettä kesäkuussa.  

Jätehuolto

Viime vuosina yksityiset jätehuollon firmat ovat aloittaneet jätteidenkeräyksen ainakin Hargeisassa ja Garowessa, mistä asiakkaat maksavat noin viisi dollaria kuukaudessa.

Kansalliset vapaapäivät

Islamilaiset pyhäpäivät: Eid al-Fitr (paastonpäättymisjuhla), Eid-al-Adha (uhrijuhla, noin viikko Eid-al-Fitrin jälkeen), Miraaj (Muhammedin astuminen seitsemänteen taivaaseen), 1. Muharram (islamilainen uuden vuoden päivä), Mawlid (Profeetan syntymän muistopäivä), Laylat al-Miraj (Profeetan ylösnousemuksen päivä). Islamilaiset pyhäpäivät vaihtuvat vuosittain Islamissa käytetyn kuun kiertoon perustuvan kalenterin mukaan. Ennen Eid al-Fitriä vietetään kuukauden pituista Ramadania, jolloin päivisin paastotaan ja iltaisin kokoonnutaan syömään yhdessä. Ramadanin aikaan myös yhteiskunnallinen toiminta ja yrityselämä saattaa hiljentyä.

 

Kansallisia vapaapäiviä ovat lisäksi 1.1. uuden vuoden päivä, 1.5. kansainvälinen työn päivä, 18.-19.5. Somalimaan itsenäisyyspäivä (julistautui itsenäiseksi Somaliasta 1991), 26.6. Itsenäistyminen Britannian siirtomaavallasta, 1.7. Tasavaltapäivä (ei juhlita Somalimaassa).

 

Viikoittainen pyhäpäivä on perjantai. Islamilaiset rukoukset (5 kertaa päivässä) rytmittävät myös arkipäiviä ja mm. monet kaupat ja ravintolat keskeyttävät palvelun rukousten ajaksi.  

Kirjallisuus

Somalin kielen nykyinen kirjoitettu muoto ja virallinen kirjakieli on vuodelta 1972, jolloin kieltä alettiin kirjoittaa latinalaisin kirjaimin. Kirjoitetun kielen sijaan Somaliassa on rikas suullisesti välitetyn kansanrunouden ja tarinankerronnan perinne. Nykykirjailijoista maailmalla tunnetuin lienee Nuruddin Farah.

Koulut ja opiskelu

Somaliassa on yksi maailman alhaisimmista peruskouluikäisten oppilasmääristä. Kouluikäisistä lapsista vain noin 40 % aloittaa koulun käynnin ja koulun kesken jättäminen on yleistä. Erityisesti maansisäisesti siirtymään joutuneilla lapsilla ei ole pääsyä opetuksen piiriin. Osittain opetusta on viime vuosina järjestetty hätäopetuksena tai väliaikaisina kouluina ja oppimiskeskuksina erilaisten yhteisöpohjaisten organisaatioiden, aluehallintojen, koulutusverkostojen, kansalaisjärjestöjen ja uskonnollisten ryhmien toimesta. Hallinnon osuus koulutuksen järjestämisessä on kasvanut vähitellen. Siirtyminen peruskoulusta (8 vuotta) toiselle asteelle muodostaa uuden pullonkaulan koulutusjärjestelmässä tarjolla olevan toisen asteen koulutuksen ollessa vielä vähäisempää.

 

Kansainväliset ja paikalliset järjestöt, kaupalliset yritykset ja lisääntyvissä määrin valtion hallinto tarjoavat lisäksi taitopohjaista ja ammatillista koulutusta työttömille aikuisille ja nuorille. Korkeamman asteen koulutusta tarjoavat lisäksi noin 30 vaihtelevan tasoista yliopistoa ja ammattikorkeakoulua.  

Käymälät

Julkisia käymälöitä on lähinnä ravintoloissa ja kahviloissa. Vessapaperia ja käsien desifiointiainetta kannattaa pitää mukana.

Mitat ja painot

Somaliassa ovat käytössä metrijärjestelmä ja kilogrammat kuten Suomessa.

Pankit

International Bank of Somalia käynnisti toimintansa vuoden 2014 lopussa. Premier Bankilla on ollut sopimus Master Cardin kanssa huhtikuusta 2015 alkaen ja Mogadishussa on nyt toiminnassa muutama pankkiautomaatti. Suurin osa rahaliikenteestä ulkomailta ja ulkomaille toimii kuitenkin toistaiseksi rahanlähetysyritysten kautta.

Posti

Somalian postilaitosta muodostetaan parhaillaan uudelleen. Tällä hetkellä postilähetyksiä hoitavat yksityiset firmat. Kansainvälisistä firmoista Somaliassa toimivat ainakin DHL ja Aramex.  

Puhelimet

Kännykät ovat Somaliassa vilkkaassa käytössä. Arviolta jopa noin 90 % somalialaisista kotitalouksista on käytössään kännykkä. Hormudilla, Telesomilla ja Golisilla on koko maan kattava matkapuhelinverkko. Somtel ja Nation Link toimivat isoissa kaupungeissa mutta niiden liittymistä ei voi soittaa toisen operaattorin numeroon. Ulkomaisten liittymien toimivuuteen ei voi luottaa. Muutoin yhteydet toimivat kohtuullisen hyvin ja hinnat ovat edullisia. Mobiilimaksupalveluita elinkeinotoimintaan kehitetään jatkuvasti.

Pukeutuminen

Pukeutumiskoodia Somaliassa määrittää islaminusko. Julkisilla paikoilla naiset pukeutuvat väljään koko vartalon peittävään asuun ja peittävät myös hiuksensa ja kaulansa huivilla. Vaatteiden ei tule kuultaa läpi ja myös käsivarret on syytä peittää pitkillä hihoilla tai huivilla. Hameen tulee ylettyä nilkkoihin asti. Myös miehet pukeutuvat pääasiassa pitkähihaisiin paitoihin ja pitkälahkeisiin housuihin. Perjantaisin muslimien pyhäpäivänä monet miehet pukeutuvat pitkään kokoasuun, mikä ei kuitenkaan velvoita ulkomaalaisia. Ulkomaalaisille pukeutumiskoodi on muutenkin sallivampi mutta vaatteiden peittävyyteen on suositeltavaa kiinnittää huomiota.    

Ravinto

Somaliassa syödään yleisimmin vuohenlihaa, kamelinlihaa ja lampaanlihaa sekä kalaa tai kanaa riisin tai pastan kanssa. Saatavilla kaupungeissa on myös naudanlihaa ja vihanneksia. Perinteisiin ruokiin kuuluvat myös anjera, maissi- ja papuruoat sekä rannikkoalueilla merenantimet. Hedelmiä on saatavilla runsaasti erityisesti Etelä-Somaliassa.

Rekisteröity parisuhde

Homoseksuaalisuus on kielletty laissa.

Suomi-kuva

Suomi on tunnettu erityisesti Somalimaassa jo 1980-luvun terveyssektorin hankkeistaan. Lisäksi Suomi on tuttu Suomessa asuvien ja asuvan somalidiasporan kautta. Etelä-Somaliassa tunnetaan Kirkon ulkomaanavun tekemä rauhanrakennustyö ja sen tiedetään yleisesti olevan suomalainen järjestö.  

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on Somaliassa 220 V ja pistorasia yleisesti pistoke kahdella pyöreällä pinnillä, kuten Suomessa. Nykyään maahan tuodaan kuitenkin myös kolmepiikkisiä adapterin vaativia pistorasioita Aasiasta.

Terveydenhuolto

Ainoastaan Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa on peruspalvelut tarjoava sairaala, muualla maassa terveyspalvelut ovat lähes olemattomia. Muun muassa tuhkarokko ja tuberkuloosi ovat edelleen ongelmana Somaliassa, samoin koleraepidemiat ovat mahdollisia. Elokuussa 2015 oli kulunut vuosi edellisestä poliotapauksesta. Immuniteettisuoja rokotuksilla estettävien tautien osalta on kuitenkin yleisesti ottaen hauras. Somaliassa esiintyy malariaa. Myös (H1N1)-tapauksia on todettu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta selviävät Somalian rokotesuositukset. Hoidontarpeessa tulee hakeutua Nairobiin tai Dubaihin.

 

Matkustamista Somaliaan ei suositella, ks. matkustustiedote. Jos suosituksesta huolimatta matkustaa, tulee ottaa kaikenkattava matkatavara- ja matkustajavakuutus, joka korvaa evakuoinnin lentoteitse. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät myönnä minkäänlaista vakuutusta sotatoimialueelle. Jotkut vakuutusyhtiöt kuitenkin myöntävät vakuutuksen, joka kattaa äkilliset tapaturmat ja sairastumisen sekä matkatavarat mutta ei tapaturmia, jotka aiheutuvat konfliktitilanteista, sotatoimista tai terrorismista. Asia kannattaa selvittää vakuutusyhtiön kanssa tarkkaan.  

Turvallisuus

Ks. ulkoministeriön matkustustiedote.

Valokuvaaminen

Henkilön kuvaamiseen on aina syytä kysyä lupa.

Valuutta

Somalian rahayksikkö on somalian shillinki. Somalimaassa on oma valuutta somalimaan shillinki. Dollareita käytetään rinnakkain oman valuutan kanssa sekä Somalimaassa että Somaliassa. Muun muassa hallinnon palkat ja suuremmat maksut maksetaan dollareissa. Pienempiin maksuihin käytetään yleisesti mobiilimaksupalveluita.  

Muuta

Viisumi: Sekä Somaliaan että Somalimaahan matkustettaessa tarvitaan viisumi. Viisumivaatimuksista saa tietoa Somalian suurlähetystöistä ja Somalimaan hallinnon nettisivuilta. Suomen ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Somaliaan eikä konsulipalvelulaki ei velvoita suurlähetystöä avustamaan siellä matkustavia Suomen kansalaisia vaan matkustaminen tapahtuu täysin omalla vastuulla. Ks. ulkoministeriön matkustustiedote.

 

Linkkejä:

 

Poliittinen ja talous

 

The Economist Intelligence report

http://country.eiu.com/article.aspx?articleid=293119613&Country=Somalia&topic=Summary&subtopic=Political+structure

http://country.eiu.com/FileHandler.ashx?issue_id=233119607&mode=pdf

 

CIA world factbook

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/so.html

 

Maailmanpankin raportit/Somalia-maasivu

http://data.worldbank.org/country/somalia

 

IMF maaraportti

http://www.imf.org/external/country/SOM/

 

http://somalilandgov.com/

http://somalilandinvest.net/

 

Valtion- ja rauhanrakennus ja kansainvälinen apukoordinaatio

 

New Deal

http://new-deal.so/

http://pbsbdialogue.org/documentupload/49151944.pdf

 

Somali Compact

http://www.pbsbdialogue.org/The%20Somali%20Compact.pdf

 

Suomen kehityspolitiikka ja kehitysyhteistyö hauraissa valtioissa - toimintaohje

http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=128231&GUID=1C3683B8-8B5F-4041-AECA-0C1D66CA21CA

 

YK:n Multi-Partner Trust Fund

http://mptf.undp.org/factsheet/fund/SOM00

 

Maailmanpankin Multi-Partner Fund

http://documents.worldbank.org/curated/en/2013/11/18550708/establishment-programmatic-multi-partner-fund-somalia

 

Afrikan kehityspankki

http://www.afdb.org/en/countries/east-africa/somalia/

 

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 (2000) "Naiset, rauha ja turvallisuus" Suomen kansallinen toimintaohjelma 2012-2016

http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=98071&GUID=%7B151182BB-0109-4848-BEEA-A31D47BE727B%7D

 

Suomen kehitysyhteistyö Somaliassa

 

Joint Health and Nutrition Programme

http://jhnp.org/

 

MIDA FINNSOM Health - Institutionalizing Health Care Improvement through Temporary Returns of Somali Health Professionals from Finland

http://www.iom.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=119&Itemid=112

 

Kansalaisjärjestöjä

 

Suomi-Somalia seura

http://koor.yhdistysavain.fi/

 

Somalia-verkosto

www.somalia-verkosto.fi

 

Kirkon Ulkomaanapu

www.kirkonulkomaanapu.fi

 

Solidaarisuus

www.solidaarisuus.fi

 

SPR- Suomen Punainen Risti

www.punainenristi.fi

 

Pelastakaa Lapset

www.pelastakaalapset.fi

 

Vikes – Viestintä ja kehitys –säätiö

www.vikes.fi

 

Shiffa ry

http://shiffa.org

 

Sahed ry

www.sahed.fi

 

African Care ry  

www.africancare.fi

 

Gannaane ry

www.gannaane.org

 

SORASOD – Somali Reconstruction and Social Development ry

http://srasd.net

 

Tekniikka elämää palvelemaan ry

http://tep.kaapeli.fi

 

Lääkärin Sosiaalinen Vastuu ry

www.lsv.fi

 

SSHDA - Sool, Sanaag and Hawd Development Association ry

www.sshda.com

 

Somalia NGO Consortium

www.somaliangoconsortium.org

 

NGO Safety Program

www.nspsomalia.org

 

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Nairobi

Päivitetty 26.1.2016

Takaisin ylös