Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Somalia

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomi tunnusti Somalian valtiona 3.6.1960 ja diplomaattisuhteet solmittiin 12.3.1971. Ennen maan ajautumista sisällissotaan Suomen Nairobin-suurlähetystöstä akkreditoitui viimeistä kertaa suurlähettiläs Somaliaan vuonna 1990. Diplomaattisuhteet solmittiin uudelleen 26.2.2013, jolloin Suomen suurlähettiläs akkreditoitiin jälleen Nairobista.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Somalian taloudellinen kehitys on pitkälti riippuvainen poliittisen järjestelmän ja turvallisuustilanteen kehittymisestä. Vuonna 2012 alkaneen valtion jälleenrakennuksen myötä talous on hitaasti alkanut elpyä. Vuonna 2014 bruttokansantuote kasvoi 3,7 %. Elpymistä ovat johtaneet kasvu karja- ja kalataloudessa sekä yksityisen sektorin tarjoamat viestintä-, rakennus- ja rahansiirtopalvelut, joissa merkittävä rooli on somalidiasporan paluulla. Infrastruktuuria ja julkisen talouden hallintaa, mm. verotusta, kehitetään kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa, osana New Deal -prosessia. Myös pankit ovat aloittamassa toimintaansa uudelleen. Turvallisuustilanteen parantuessa yksityinen sektori tulee olemaan taloudellisen kasvun dynaamisin osa-alue.

 

Varsinaista kaupankäyntiä tai investointeja ei viime vuosina ole ollut Somalian ja Suomen välillä. Lähes puolet Somalian viennistä kohdistuu Arabiemiraatteihin. Muita päävientimaita ovat olleet Jemen, Oman ja Intia. Somalian päävientituotteita ovat karja, banaanit, nahka, kala, hiili ja metalliromu. Suurin tuontimaa on Djibouti ja muita päätuontimaita Kenia, Intia ja Kiina. Infrastruktuurihankkeiden lisäksi Somalian merialueilla kartoitetut luonnonvarat, kuten öljy ja kaasuvarat sekä kalatalous voivat tulevaisuudessa tarjota kasvumahdollisuuksia. Somalimaa on määrittänyt prioriteeteikseen investoinneille pankki ja rahoituspalvelut, sekä maatalouden, karjatalouden, kalatalouden, teollisuuden ja energiasektorin.

 

Kulttuurisuhteet

Suomessa asuu noin 14 000 somalia äidinkielenään puhuvaa ja kulttuuriyhteistyötä onkin tehty enemmän Suomen päässä yhdessä diasporajärjestöjen kanssa. Hargeisan kansainvälisillä kirjamessuilla elokuussa 2014 Suomea ja Suomen somaleja edusti Somaliland Seuran kokoama seitsemän hengen ryhmä, johon kuuluneet kolme suomalaista somalitaustaista kulttuurivaikuttajaa esiintyivät messujen virallisessa ohjelmassa. He saivat esiintymiseensä ulkoministeriön myöntämää kulttuurialan kehitysyhteistyön tukea.

Suomalaiset, suomen kieli

Somaliaan palanneiden somalitaustaisten Suomen kansalaisten määrästä ei ole tarkkoja tietoja mutta varsinkin Somalimaan puolelle on palannut Suomessa asuneita ja sujuvasti suomea puhuvia somaleita. Suomen somaleita on mukana myös Somalimaan politiikassa. Lisäksi joitakin suomalaisia työskentelee Somaliassa kehitysyhteistyöhankkeissa.

Vierailut

Suomen ensimmäinen ministeritason vierailu Somaliaan toteutui huhtikuussa 2013. Kehitysministeri Heidi Hautala ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasivat presidentti Hassan Sheikh Mohamudin, ulkoministeri Fawzia Y. Haji Adamin, sosiaalisen kehityksen ministerin Maryan Qasimin, parlamentin puhemiehen Mohamed Osman Jawarin sekä YK:n ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Nairobi

Päivitetty 26.1.2016

Takaisin ylös