Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Mosambik

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Mosambikin väliset diplomaattisuhteet solmittiin heinäkuussa 1975, ja Suomen Tansanian suurlähettiläs Martti Ahtisaari valtuutettiin toimimaan suurlähettiläänä myös Mosambikissa. Jo 1970-luvulta asti kehitysyhteistyö on muodostanut Suomen ja Mosambikin välisten suhteiden perustan. Mosambik on yksi Suomen pitkäaikaisista yhteistyömaista ja toiseksi suurin kahdenvälisen kehitysavun vastaanottajamaa. Suomen pitkäaikainen tuki Mosambikille on luonut pohjan myös maiden välisille hyville poliittisille suhteille.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Mosambikin myönteisen talouskehityksen ja suurinvestointien seurauksena suomalaisten yritysten kiinnostus Mosambikia kohtaan on vähitellen lisääntymässä. Maiden välinen kaupankäynti on kuitenkin edelleen hyvin vaatimatonta, ja Mosambikin osuus Suomen kaupasta SADC maiden kanssa vuosina 2002-2007 vastasi alle yhtä prosenttia.   

Kulttuurisuhteet

 Mosambikin vilkas kulttuurielämä sekä suomalaisten kulttuuritoimijoiden kiinnostus maata kohtaan ovat kannustaneet aika ajoin erittäinkin vilkkaaseen yhteistyöhön kevyen musiikin, teatterin, tanssin ja kuvataiteiden saroilla. Suomi-Mosambik-seura järjesti syyskuussa 2011 Helsingin kulttuurikeskus Caisassa Mosambikilaisen kulttuurin viikon, jossa esiintyi useita mosambikilaisia eri alojen taiteilijoita. Edustuston paikallisen yhteistyön määrärahasta on rahoitettu kehitystä edistävää kulttuuriyhteistyötä, josta esimerkkinä Mosambikin teatterikorkeakoulutuksen kehittämishanke. Vuonna 2013 esitettiin Maputossa suomalais-mosambikilaisena yhteistyönä ”Seitsemän veljestä” Mosambikin kontekstiin sovellettuna.

Vierailut

Suomen ja Mosambikin välisiä korkean tason vierailuja on viime vuosina ollut useampia, joista viimeisin oli kehitysministeri Heidi Hautalan vierailu Mosambikissa lokakuussa 2012. Mosambikin ulkoministeri Oldemiro Baloi vieraili Suomessa syyskuussa 2011. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen vieraili Mosambikissa lokakuussa vuonna 2008. Marraskuussa 2008 Mosambikin presidentti Armando Guebuza, ulkoministeri Oldemiro Baloi, maatalousministeri Soares Nhaca sekä tiede- ja teknologiaministeri Venacio Massingue vierailivat Suomessa. Presidentti Tarja Halonen vieraili Mosambikissa vuonna 2002. Mosambikin edellinen presidentti  Joaquim Chissano kävi Suomessa vuonna 2003.

Historia

 

 

Muuta

 

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Maputo

Päivitetty 27.5.2014

Takaisin ylös