Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Bangladesh

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomen ja Bangladeshin väliset suhteet ovat hyvät mutta ohuet. Suhteita leimasi pitkään yhteistyö kehityskysymysten parissa. Suomen ja Bangladeshin välinen kehitysyhteistyö alkoi kehitysluotoista vuonna 1975. Bangladesh kuitenkin pudotettiin vuonna 1993 kehitysavun ensisijaisten kohdemaiden joukosta. Kahdenvälisen kehitysavun viimeisinä vuosina Suomi keskittyi lähinnä Bangladeshin infrastruktuurin kehittämiseen. Hankkeita olivat tuolloin muun muassa Chittagongin satama, sisävesiliikenteen kehittäminen, maaseudun sähköistys sekä tulvasuojeluun liittyvä kartoitus. Viime vuosina Suomi on tukenut kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeita lähinnä koulutus- ja terveyssektoreilla. 

  

Suomen ja Bangladeshin välisillä taloussuhteilla on potentiaalia kehittyä lähivuosina. Bangladesh on kiinnostunut suomalaisesta osaamisesta laivojen rakentamisessa ja suomalaisesta tuulivoima-teknologiasta.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen ja Bangladeshin kahdenvälinen kauppa oli vuonna 2012 noin 151 miljoonaa euroa. Viennin arvo oli noin 43 miljoonaa euroa, vastaava luku vuodelta 2009 oli 22,8 miljoonaa euroa. Suomen vienti koostuu pääosin moottoriajoneuvoista, paperi- ja pahvituotteista ja voimakoneista ja moottoreista.

 

Tuonnin arvo oli noin 108 miljoonaa euroa (64,1 miljoonaa euroa vuonna 2009). Bangladeshista Suomeen tuodaan tällä hetkellä lähinnä vaatteita ja muita tekstiilituotteita.

 

Lähde: (Tulli 2013)

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö New Delhi

Päivitetty 3.7.2014

Takaisin ylös