Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Maatiedosto Kenia

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Viralliselta nimeltään "The Republic of Kenya". Sijaitsee päiväntasaajalla Itä-Afrikassa Intian valtameren äärellä. Kenian rajanaapureita ovat Somalia, Etiopia, Etelä-Sudan, Uganda ja Tansania.

Asuminen, asunnot

Isoimmista kaupungeista, erityisesti Nairobista, löytyy yleensä hyvin vuokra-asumismahdollisuuksia. Nairobissa vuokrien hintataso voi kuitenkin yllättää ja asunnon/ talon koosta riippuen vuokra voi olla noin 500-2500 euron luokkaa. Nairobissa suosittu tapa asua on myös yhteisasumismahdollisuus, jolloin asukas jakaa talon/ asunnon yleensä 2-4 muun henkilön kanssa. Tällöin vuokran hintataso asukasta kohden on noin 300-500 euron luokkaa. Mikäli asuntoa ei vuokraa kalustettuna, keittiökalusteet eivät monesti kuulu varustukseen.

Autot

Autojen määrä lisääntyy Keniassa, etenkin Nairobissa, nopeasti. Käytettyjen autojen markkinat ovat aktiiviset, mutta hinnat silti suomalaisesta näkökulmasta kalliit. Mikäli ulkomaan kansalainen haluaa rekisteröidä kulkuneuvon virallisesti omiin nimiinsä, vaaditaan häneltä Kenian verohallinnon myöntämä pin-koodi. Keniassa on vasemmanpuoleinen liikenne, joten eurooppalaisen tai amerikkalaisen auton maahantuonti ja rekisteröiminen voi olla vaikeaa. Autojen maahantuonti Japanista sen sijaan on melko suosittua, mutta vaatii jonkin verran paperityötä. Maahantuontiin liittyvät säännökset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen suunniteltua maahantuontia. Lisää tietoa esimerkiksi veronmaksajan pin-koodin hankkimisesta ja kulkuneuvon rekisteröimisestä ja maahantuonnista löytyy Kenian verohallinnon verkkosivuilta: http://www.kra.go.ke/

Edustustot

Suomen Nairobin-suurlähetystö sijaitsee osoitteessa:

Eden Square, Block 3, 6th floor

Greenway Rd off Westlands Rd

Nairobi

Puh. +254-(0)20-3750721-4

Sähköposti: sanomat.nai@formin.fi

Viisumi- ja oleskelulupa-asiat: visa.nai@formin.fi

 

Postiosoite:

Embassy of Finland

P.O. Box 30379

00100 Nairobi

Kenya

 

Suomen Mombasan-kunniakonsulaatti sijaitsee osoitteessa:

Green Island Shipping Services Ltd

Mama Ngina Drive, near Mombasa Golf Club

Mombasa

Puh: +254 20 268 3942, +254 20 268 3933

Sähköposti:  salim@omarbajaber.com

 

Postiosoite:

Honorary Consulate of Finland

P.O. Box 99976 – 80107

Mombasa, Kenya

 

Hankinnat

Nairobista on hyvin saatavilla päivittäistavaroita, elektronisia laitteita ja huonekaluja. Nairobin hintataso on yleisesti melko korkea.

Ilmasto

Kenian ilmasto vaihtelee korkeuserojen vuoksi paikasta riippuen. Korkeammilla alueilla, esimerkiksi Nairobissa, ilmasto on vaihtelevampi ja siksi lämpimien kausien lisäksi alueilla on myös viileämpiä kausia ja erityisesti yöt saattavat olla viileitä. Kenian talvikausi sijoittuu heinä-elokuulle.  Rannikon seudulla on taas lähes aina trooppinen ilmasto. Kenian sadekaudet sijoittuvat marras-joulukuulle (pienempi sadekausi) ja maalis-toukokuulle (isompi sadekausi).  

Joukkoliikenne

Keniassa joukkoliikenne koostuu pääasiassa minibusseista (matatu). Matatut ajavat pääasiassa paikallisesti, joskus myös pidempää matkaa.  Niiden käyttöä ei voida kuitenkaan suositella ajoneuvojen huonon kunnon ja vaarallisen liikennekäyttäytymisen vuoksi. Monesti matatuihin otetaan myös matkustajia enemmän kuin on paikkoja. Pidemmillä matkoilla liikennöi pääasiassa isommat bussit. Matkustamista yöllä kannattaa välttää.

 

Nairobissa on lukuisia taksifirmoja ja maassa toimii paljon myös epävirallisia takseja. Nairobissa suosiota kasvattavat sovelluspalvelujen Easytaxi:n ja Uberi:n käyttö. Turistialueilta löytyy yleensä hyvin yksityisiä ja epävirallisia takseja.  Suositellaan käyttämään vain tuttuja ja luotettuja takseja, erityisesti yöaikaan.

 

Maan sisäisesti suosituimpia reittejä pääsee myös lentämällä.  

 

Juomarahat

Yleensä tippiä annetaan noin 10 % laskun loppusummasta, ja joskus ravintoloissa tippi lisätään suoraan laskuun, vaikka tippauskulttuuri ei kaikkialla maassa olekaan kovin vahva. Yleisenä hyvänä sääntönä on kuitenkin antaa tippiä erityisesti ovimiehille ja parkkipojille, sekä ravintolassa tarjoilijoille hyvästä palvelusta.  

Kirjallisuus

Kirjallisuutta Keniasta:

A Grain of Wheat – Ngugi wa Thiong'o

The River and the Source – Margaret Ogola

Kill Me Quick – Meja Mwangi

I Didn't Do It For You – Michela Wrong

Out Of Africa – Karen Blixen

The White Masai – Corinne Hofmann

Koulut ja opiskelu

Kenialainen koulujärjestelmä toimii englantilaisen mallin mukaan. Lapset aloittavat esikoulun 3-4-vuotiaina, peruskoulun 6-vuotiaina ( kesto 8 vuotta), jonka jälkeen siirrytään lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen. Yliopisto Keniassa kestää yleensä 4 vuotta. Suurimpia yliopistoja Keniassa ovat esimerkiksi Nairobi University ja Kenyatta University.  

Käymälät

Julkisilta paikoilta kuten ravintoloista, ostoskeskuksista yms. löytyy yleensä käymälöitä. Omia nenäliinoja/paperia kannattaa pitää aina mukana. Käymälöiden siisteystaso vaihtelee.

Liikennekäyttäytyminen

Kenian liikenne on vaarallista ja ajokulttuuri usein hyvinkin vaarallista. Tiet ja osa ajoneuvoista ovat huonokuntoisia eikä liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia usein noudateta.

 

Sadekausina (pienempi sadekausi marras-joulukuussa ja suurempi maalis-toukokuussa) rankkasateet saattavat vaurioittaa teitä kulkukelvottomiksi tai vettä voi kerääntyä niin paljon, että ajaminen on mahdotonta.

 

Majoitus

Turistille tai muuten tilapäistä majoitusta etsiville Keniasta löytyy hyvin vaihtoehtoja. Nairobi ja Mombasa sekä muut suositut turistialueet ovat täynnä erilaisia hotelleja, hosteleja, majataloja ja telttailualueita. Hintataso vaihtelee ja vaihtoehtoja löytyy budjettimajoituksesta aina tasokkaampaa tai luksusmajoitusta etsiville. Majoituksen laadun taso vaihtelee.  

Mitat ja painot

Keniassa on käytössä metrijärjestelmä, mutta arkipäivässä näkee käytettävän myös jalan mittayksikköä. Painon yksikkönä käytetään kilogrammaa.

Pankit

Keniasta löytyy monia kansainvälisiä pankkeja kuten Barclays, Standard Chartered, Co-operation Bank ja Equity Bank. Keniassa toimii yleensä sekä Visa että Mastercard. Automaatteja ja rahanvaihtopisteitä, kuten Western Union tai Forex, Nairobista myös löytyy hyvin.

Posti

Keniassa ei ole Suomen kaltaista postijärjestelmää, mutta postitoimistoja löytyy. Postin/tavaratoimitusten vastaanottamiseen suositellaan lähettipalvelujen käyttöä, esimerkiksi DHL ja FedEx.  Postittaminen ulkomaille Keniasta (varsinkin isommista kaupungeista) onnistuu yleensä hyvin, mutta toimitusajat saattavat olla melko pitkiä.

Puhelimet

Isoimmat paikalliset teleyhtiöt ovat Safaricom, Airtel ja Orange. Puhelinyhteydet toimivat Nairobissa hyvin tai kohtalaisesti. Maaseudulla kuuluvuus vaihtelee.  Keniasta lähtöisin oleva M-pesa maksujärjestelmä on myös kätevä tapa maksaa laskuja puhelimen välityksellä.  M-pesa on suosittu ja paljon käytetty maanlaajuisesti. Yleisesti kenialaiset ovat ahkeria puhelimen käyttäjiä.

Pukeutuminen

Vaikka Keniassa ei ole mitään tarkkoja pukeutumissääntöjä, kannattaa ottaa huomioon, että työpaikkapukeutuminen on konservatiivista samoin kuin pukeutuminen rannikon muslimialueilla. Turistialueiden ulkopuolella on myös syytä välttää shortseja ja muuta niukkaa pukeutumista.

Pysäköinti

Nairobin kaupungista parkkialueita löytyy vain kohtalaisesti tai huonosti. Isoista ostoskeskuksista löytyy parkkitaloja ja niissä parkkialueet ovat yleensä hyvät.

Ravinto

Kenialainen perinneruoka koostuu ugalista (maissipuuro), riisistä, paikallisista kasviksista, pavuista, kalasta, kanasta ja vuohenlihasta. Nairobissa on tarjolla runsaasti kansainvälisiä ravintoloita ja isoista tavarataloista löytyy myös melko hyvin kansainvälisiä tuotteita. Länsimainen ruoka Keniassa on kuitenkin melko kallista ja vastaa monesti Suomen hintatasoa. Sen sijaan paikallisilta toreilta tai katukauppiailta löytyy yleensä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä edulliseen hintaan.

Rekisteröity parisuhde

Homoseksuaaliset suhteet ovat Keniassa vuosien mittaisten vankeusrangaistusten uhalla kielletty. Erilaiset seksuaaliset suuntaukset ovat maassa edelleen hyvin pitkälle tabu.

Suomi-kuva

Keniassa Suomea tunnetaan maana, " joka toi veden meidän kylään". Suomen vesiohjelmat ovat tuottaneet maassa näkyvää tulosta. Yleisesti Suomi maana ei ole kovin tunnettu Keniassa kaukaisen sijaintinsa vuoksi, mutta pitkäaikaisena kehitysyhteistyökumppanina Suomi on tunnettu ja luotettu. Kenialaiset suhtautuvat pääasiassa positiivisesti suomalaisiin ja aina välillä kuulee jonkun tietävän Helsingin olevan Suomen pääkaupunki.  Mediassa Suomi tulee kaikista eniten esiin urheiluun liittyvien artikkeleiden kautta.

Sähkövirta

Kenian isoin sähkönjakelusta vastaava yhtiö on Kenya Power.

Terveydenhuolto

Nairobissa terveydenhuoltoasemia löytyy yleensä hyvin ja laadukkaita lääkäripalveluita on saatavilla. Yksityisten lääkäriasemien käyttö on suositeltavaa, erityisesti akuuteissa hätätilanteissa. Korkeiden potilasmaksujen vuoksi suositellaan ehdottomasti voimassaolevaa matkavakuutusta.

 

Keniaan tullessa keltakuumerokote on pakollinen ja sen olemassaolo voidaan tarkistaa lentokentällä. Muut rokotesuositukset kannattaa tarkistaa omalta terveysasemalta.  

 

Turvallisuus

Ks. ulkoministeriön matkustustiedote

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen ostoskeskusten sisällä on kielletty. Vieraan ihmisen kuvaamiseen on suositeltavaa pyytää lupa.

Valuutta

Kenian valuutta on Kenian shillinki (KSH).

Keniassa on aina hyvä pitää käteistä mukana. Nairobissa sekä isoimmilla turistialueilla esimerkiksi ruokakaupoissa ja ravintoloissa voi yleensä maksaa myös luottokortilla, mutta pelkkään korttimaksuun ei kannata luottaa ja suurin osa kaupankäynnistä tapahtuukin käteisellä. Isojen rahasummien kanssa ei kuitenkaan kannata liikkua taskuvarkaiden vuoksi.  

Vapaa-aika

Keniassa on runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja Kenian luonto hurmaa moninaisuudellaan. Keniasta löytyy kansallispuistoja, vuoristoseutua, rannikkoa, saaria sekä järvialueita, kuten Lake Victoria. Suosituimmat kohteet matkailijoille ovat perinteisesti olleet järjestetyt safarit, sekä rannikon seutu Intian valtamerellä.

 

Muuta

Keniassa virallisia kieliä ovat suahili ja englanti, mutta tämän lisäksi maasta löytyy 42 erilaista heimokieltä. Englannilla pärjää maassa pääosin hyvin.

 

Ulkomaalaisella tulee olla voimassa oleva työlupa ennen kuin aloittaa työnteon Keniassa. Työluvista löytyy tietoa Kenian sisäministeriön sivuilta, jotka eivät tosin välttämättä ole täysin ajan tasalla: http://www.immigration.go.ke/AboutUs.html

 

Suomen kansalainen tarvitsee Keniaan viisumin. Viisumin voi hakea netistä ennen matkaa vähintään 7 päivää aiemmin ja se tulee olla tulostettuna mukana maahan saapuessa. Turistiviisumi myönnetään enintään 3 kk kerrallaan ja se maksaa 50 USD. Syykuussa 2015 viisumia voi hakea edelleen myös lentokentältä, mutta myöhemmin elektronisen viisumihakemuksen jätön on tarkoitus tulla kaikille pakolliseksi. Hakuohjeet ja viimeisimmät tiedot hakemuksen pakollisuudesta löytyvät täältä: https://account.ecitizen.go.ke/register

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Nairobi

Päivitetty 26.1.2016

Takaisin ylös