Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 14.10.2015

Bahama: matkustustiedote

Bahama: Poliittisesti vakaa matkailumaa. Noudata normaalia varovaisuutta, vältä yksin liikkumista pimeällä. Hurrikaanikausi alkukesästä loppusyksyyn.

Suomen suurlähetystö
Ottawa

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Bahama on poliittisesti vakaa saarivaltio ja suhteellisen turvallinen matkailumaa. Turisteihin kohdistuvia rikoksia kuten ryöstöjä on kuitenkin tapahtunut enenevissä määrin, joten varovaisuus on paikallaan. Yksin liikkumista pimeällä kannattaa välttää. Arvoesineet sekä passi ja matkaliput on syytä säilyttää hotellin turvalokerossa, kopio passista kannattaa pitää jatkuvasti mukana. Ystävälle tai perheelle on syytä jättää kopiot matkustusasiakirjoista kotimaahan.

Hurrikaanit ja trooppiset myrskyt ovat mahdollisia kesällä ja syksyllä.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Matkustaminen

Matkailija vastaa itse matkajärjestelyistään ja turvallisuudestaan ulkomailla.

Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia. Passin on oltava voimassa vähintään puoli vuotta matka-ajankohdan jälkeen. Ilman viisumia maassa voi olla enintään 3 kuukautta. Passin kadotessa on tehtävä välittömästi ilmoitus poliisille. Passia ei voi hakea Bahamalta, sillä Suomella ei ole suurlähetystöä Bahamalla. Koska millään muullakaan EU-maalla ei ole Bahamalla suurlähetystöä, väliaikaisen matkustusasiakirjan saamiseksi tulee olla yhteydessä Suomen Ottawan suurlähetystöön.

Matka-aikataulu on hyvä pitää mukana, sillä esimerkiksi sähköisten matkalippujen esittämisen yhteydessä voidaan vaatia kopio matkasuunnitelmasta. Bahaman maahantulosäännöksiin voi tutustua Bahaman matkailuministeriön sivuilla.

Henkilöiden, jotka aikovat matkustaa Bahamasta Yhdysvaltoihin, on syytä huomioida USA:n passi- ja viisumimääräykset, jotka voi tarkistaa myös Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä. Suomen kansalaisten on haettava etukäteishyväksyntä USA:n viranomaisilta ennen matkaa USA:han, mikäli heillä ei ole viisumia tai niin sanottua green cardia. Lisätietoja Travel.State.Gov.

Rikollisuus

Yksin liikkumista pimeällä hotellialueiden ulkopuolella tulee välttää, sillä turisteihin kohdistuvat rikokset ovat mahdollisia etenkin paikallisväestön asuttamilla alueilla sekä syrjäisillä ranta-alueilla. Matkan ajan voimassaolevat yhteystiedot on suositeltavaa ilmoittaa läheisille.

Terveydenhoito

Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen. Erityisesti on syytä tarkastaa, mitä vapaa-ajan harrastuksia vakuutus kattaa. Terveyspalvelut ovat Bahamalla erittäin kalliita ilman vakuutusta. Sairastapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteyttä oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen.

Suurimpien kaupunkien ulkopuolella terveyspalveluiden saanti saattaa olla vaikeaa. Mitään rokotuksia ei vaadita maahantulon edellytyksenä.

Vakava mahdollinen terveyshaitta on auringonpistos; trooppiselta auringolta on syytä suojautua kunnolla. Myös hyttysiä ja skorpioneja esiintyy, mutta niiden pistokset eivät ole hengenvaarallisia. Aikuisväestöstä 3 % on saanut HIV-tartunnan. Hygieniaolot hotelleissa ja ravintoloissa ovat yleensä hyvät.

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Liikenne

Bahamalla on vasemmanpuoleinen liikenne. Jalankulkijoiden tulee muistaa katsoa oikealle katuja ylitettäessä. Suomalainen ajokortti riittää, mikäli matka kestää enintään kolme kuukautta. Isompien kaupunkien ulkopuolella teiden kunto voi olla huono. Vain virallisin tunnuksin merkittyjä takseja suositellaan käytettäväksi.

Luonnonolot

Bahaman saaret kuuluvat subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen. Hurrikaaneihin ja trooppisiin myrskyihin on syytä varautua sadekaudella (touko-lokakuu) ja hurrikaanikaudella (kesä-marraskuu). Varmista ennen matkalle lähtöäsi, että matkavakuutuksesi sallii matkan keskeytymisen tai peruuntumisen hurrikaanin sattuessa. Seuraa matkasi aikana paikallisia uutislähetyksiä ja säätiedotuksia. Myös Bahaman virallisen sääpalvelun, Yhdysvaltojen National Hurricane Centerin ja Kanadan Hurricane Centren sivustoja kannattaa seurata jo ennen matkalle lähtöä. Hurrikaanin uhatessa on noudatettava paikallisten viranomaisten ohjeita.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Bahaman väestö on valtaosin (85 %) afrikkalaisperäistä. Kulttuurissa kristinuskolla ja kirkoilla on vahva ote. Virallinen kieli on englanti. Pukeutuminen on melko vapaata, mutta esimerkiksi paljastava rantavaatetus kaduilla, ravintoloissa tai kirkoissa on epäsuotavaa.

Hyvä tietää

Paikallinen hätänumero on 911.

Soitettaessa Bahamalta ulkomaille tulee ensin valita 011 ja sen jälkeen maakoodi (esim. Suomeen 358).

Suomella ei ole edustustoa Bahamalla. Suurlähettiläs on sivuakkreditoitu Ottawasta (Kanada). Suomella on kunniakonsulaatti Bahamalla.

Matkailijaa koskevat paikalliset lait. Vakava lainrikkomus voi johtaa vankilatuomioon. Huumelait ovat ankarat ja huumerikoksista seuraavat suuret sakot ja/tai pitkä vankilatuomio. Vangitulla on oikeus ottaa yhteyttä Suomen edustustoon. Lisätietoja edustustojen roolista ja hädänalaisten kansalaisten avustamisesta löytyy Suomen ulkoasianministeriön verkkosivuilta.

Bahaman valuutta Bahaman dollari (BSD) vastaa arvoltaan USA:n dollaria, jota käytetään kaikkialla paikallisen valuutan rinnalla. Hintaluokaltaan Bahama on keskitasoa hieman korkeampi. Rahansiirrot Suomesta hoituvat hätätilanteessa nopeasti esimerkiksi Forexin tai Western Unionin kautta, mikäli omainen tai tuttava tallettaa rahat kyseisiin toimipisteisiin Suomessa. Käteisautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa.

GSM-verkko kattaa suurimman osan New Providencen ja Grand Bahaman saarista, joilla sijaitsevat maan suurimmat kaupungit (Nassau, Freeport). GSM-verkko kattaa myös Nassaun viereisen Paradise Islandin. Toimiakseen puhelimen on kuitenkin oltava kolmitaajuuspuhelin. Suomalaiset matkapuhelinliittymät eivät toimi Bahamalla. Kolmitaajuuspuhelimia voi vuokrata muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Vaikka homoseksuaalisuus on sallittua laissa, on seksuaalisten vähemmistöjen syrjintä yleistä. Lisätietoa verkkosivuilta www.state.gov.

Juomaraha ravintoloissa on 15 prosenttia, mikä lisätään automaattisesti laskuun.

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Soitettaessa Kanadasta ulkomaille tulee ensin valita 011 ja sen jälkeen maakoodi, esimerkiksi Suomeen 358.

Lisätietoja:

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Ottawa

Embassy of Finland
55 Metcalfe Street, Suite 850
Ottawa, Ontario K1P 6L5
Canada
Puh. +1-613-288 2233
Fax: +1-613-288 2244
Sähköposti: embassy@finland.ca
Verkkosivut: www.finland.ca

Yhteystiedot: Suomen kunniakonsulaatti, Nassau (Bahama)

Kunniakonsuli Mike A. Klonaris
Honorary Consulate of Finland
Klonaris Co.
Lyford Financial Centre, Lyford Cay
P.O. Box N-7776
Nassau, Bahamas
Puh: (242) 362-6316
Fax: (242) 362-5788
Sähköposti: mklonaris@klonarislaw.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 14.10.2015

Takaisin ylös