Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 23.10.2015

Trinidad ja Tobago: matkustustiedote

Trinidad ja Tobago: Rikollisuutta etenkin Trinidadilla. Noudata suurta varovaisuutta. Hurrikaanikausi kesä – marraskuu.

Suomen suurlähetystö
México

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Jengiväkivaltaa, aseellisia ja väkivaltaisia ryöstöjä esiintyy erityisesti Trinidadilla, mutta enemmissä määrin myös Tobagon saarella. Suurta varovaisuutta on syytä noudattaa. Eri alueiden turvallisuustilanne on syytä tarkistaa paikan päällä hotellista tai viranomaisilta. Poliittiset jännitteet eri väestöryhmien välillä elävät edelleen pinnan alla.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat ohjeet löytyvät  matkustusilmoitus.fi

Rikollisuus

Matkailu on tärkeä tulonlähde. Viranomaiset ovat pyrkineet panostamaan matkailijoiden turvallisuuteen, mutta väkivaltainen rikollisuus on kasvussa.

Oppaiksi itseään tyrkyttäviä on syytä välttää. Arvotavaroista on syytä pitää erityistä huolta kuten yleensä matkustettaessa. Ryöstöriskin vuoksi matkailijoita kehotetaan välttämään liikkumista pimeän tultua jalkaisin hotellialueiden ulkopuolella. Iltaisin on turvallisempaa liikkua taksilla. Yleisesti ottaen on aina turvallisempaa liikkua ryhmässä varsinkin kaupunkien ulkopuolella ja autioilla rannoilla. Tobagon saarella syrjäisempiä Englishman's Bay ja King Peter's Bayn rantoja on syytä välttää ryöstöriskin vuoksi.

Port of Spainissa on syytä välttää erityisesti kaupungin itäosia, joissa väkivaltaisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä. Eritystä varovaisuutta on syytä noudattaa karnevaalien aikana helmi-maaliskuussa. Myös omakotitaloja vuokraavien matkailijoiden on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Passista ja matkalipuista on syytä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä sekä lähettää skannatut kopiot omaan sähköpostiin. Passikopiota on hyvä pitää aina mukana. Myös luottokorttien tiedot on hyvä kirjata muistiin. Toimenpiteet helpottavat asioiden selvittelyä mahdollisissa varkaus- tai katoamistapauksissa. Mikäli passi katoaa tai varastetaan, tulee siitä tehdä ilmoitus paikalliselle poliisille.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Vuokra-autolla ajettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta sekä ryöstöriskin että teiden puutteellisen kunnon ja vaarallisen ajokulttuurin takia. Maassa on suhteellisen kattava joukkoliikennejärjestelmä sisältäen taksit, minibussit/pakettiautot ("Maxi-Taxi") sekä linja-autot.

Taksi on turvallisinta ottaa hotellista. Hotellien taksit ovat yleensä kalliimpia, mutta suhteellisen luotettavia. Taksimaksu on suositeltavaa sopia etukäteen.

Liikuttaessa Trinidadin Piarco-lentokentän ja kaupungin välillä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Kulttuurisidonnaiset säännöt

Väestö suhtautuu melko ystävällisesti matkailijoihin. Puhuttu englannin murre voi aiheuttaa tulkintavaikeuksia. Afrikkalaisperäisen ja intialaisperäisen väestön välillä on perinteisesti ollut jännitteitä, ja tätä koskeviin kommentteihin ei ole syytä puuttua.

Luonnonolot

Kaatosateet ovat yleisiä iltapäivisin sadekaudella kesäkuusta marraskuuhun. Kostea kuumuus on syytä huomioida sekä nestetasapainon että vaatetuksen osalta. Hurrikaanien normaalireitit ovat tähän saakka ohittaneet Trinidadin ja Tobagon saaret pohjoispuolelta, mutta rankkasateisiin on silti hyvä varautua. Tilannetta voi seurata osoitteesta www.nhc.noaa.gov.  

Maanjäristysriski on olemassa. Maanjäristystilannetta voi seurata University of the West Indies -yliopiston seismologiantutkimuslaitoksen sivuilta http://www.uwiseismic.com/.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa matkailijoita kehotetaan seuraamaan viranomaisten tiedotteita ja ohjeita.

Ekomatkailua pyritään edistämään erityisesti Tobagon saarella. Matkanjärjestäjiltä on aina syytä tarkistaa, että tarpeelliset turvajärjestelyt on huomioitu.

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Lääkärinmaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat sairaalat tai lääkäriasemat eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti.

Dengue- ja chikungunyakuumetta esiintyy. Dengue- ja chikungunyakuumetta vastaan ei ole rokotetta, mutta hyttysen pistoa vastaan voi suojautua hyttysmyrkyillä ja vaatetuksella. Hiv- ja aids-tapauksia esiintyy suhteellisen paljon. Hepatiitti B- sekä lavantautitartuntavaara on mahdollinen. Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan yli yksivuotiailta matkailijoilta, jotka saapuvat infektoituneilta alueilta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta löytyy hyvää tietoa rokotuksista ja matkailijan terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Yksityiset sairaalat kykenevät hoitamaan tavallisimpia sairauksia, mutta vaativimmat tapaukset saattavat edellyttää siirtoa lähialueiden suurempiin sairaaloihin.

Hyvä tietää

Paikalliset hätänumerot Trinidad ja Tobagolla ovat:

  • poliisi 999 tai 555
  • palokunta 990 
  • ambulanssi Trinidad 811
  • ambulanssi Tobago 639 4444
  • merivartiosto (rannikolla tapahtuvia hätätilanteita varten) 634 4440

Rahayksikkö on Trinidad ja Tobagon dollari ("ti-ti" dollar). Näiden ohella US-dollareita käytetään yleisesti. Hinnoista puhuttaessa on hyvä aina täsmentää, kummasta valuutasta puhutaan.

Maastokuvioitujen vaatteiden käyttö sekä niiden tuominen maahan on kiellettyä.

Huumelait ovat ankaria ja huumerikoksista seuraa pitkät tuomiot.

Homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voi saada vankilatuomion.

Veneilijöiden tulee rekisteröidä mahdolliset hallussa olevat ampuma-aseet satamaan saapuessaan.

Lisätietoja

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, México

Embajada de Finlandia
Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
Delegación Miguel Hidalgo
11000 México D.F.
México

Sähköposti: sanomat.mex@formin.fi

Verkkosivut: www.finlandia.org.mx
Facebook: http://www.facebook.com/EmbajadadeFinlandiaMexico
Twitter: https://twitter.com/EmbFinMexico

Puh: + 52 55 5540 6036
Faksi: +52 55 5540 0114

Asiakaspalvelu: ma-pe klo 9.00-13.00

Kun edustusto on suljettuna, voi hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Yhteystiedot: Suomen kunniapääkonsulaatti, Port of Spain (Trinidad ja Tobago)

Kunniapääkonsuli: Troy Garcia

Osoite:
Honorary Consulate General of Finland
153 Eastern Main Road
Barataria
Trinidad and Tobago

Puh: +1 868 638 2570
Faksi:   +1 868 674 2644
Gsm: +1 868 680 7278
Sähköposti:  tgarcia6@hotmail.com

Tämä dokumentti

Päivitetty 23.10.2015

Takaisin ylös