Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 13.11.2015

Pohjois-Korea: matkustustiedote

Pohjois-Korea: Niemimaan tilanne voi muuttua nopeasti. Seuraa maan turvallisuuspoliittista tilannetta tiedotteista ja mediasta. Tee matkustusilmoitus. 

Suomen suurlähetystö
Soul

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan) 

Korean sodan päättymisestä 1953 lähtien on Korean niemimaan poliittinen tilanne kärjistynyt aika ajoin. Viime aikoina Koreoiden välejä ovat kiristäneet maiden rajalla tapahtuneet selkkaukset. Suurlähetystö arvioi turvallisuustilanteen Pohjois-Koreassa jatkuvan kuitenkin suhteellisen vakaana eikä nykytilanteessa nähdä tarvetta erityisiin valmiustoimenpiteisiin. Poliittinen tilanne niemimaalla voi kuitenkin kärjistyä nopeasti eikä provokaatioiden mahdollisuutta voida sulkea pois, joten suurlähetystö kehottaa matkaa valmisteltaessa seuraamaan suurlähetystön tiedotteista ja mediasta Korean niemimaan turvallisuuspoliittisen tilanteen kehittymistä sekä tekemään matkustusilmoituksen matkustusilmoitus.fi-palvelussa.

Pohjois-Koreaan matkustettaessa on syytä olla yhteydessä alueelle matkoja järjestäviin matkatoimistoihin. Matkustamista harkitsevia kehotetaan varmistamaan kaikki matkaan liittyvät järjestelyt tarkoin ennen matkaa, jottei usein ilman ennakkovaroitusta tehtävistä muutoksista matkustusrajoituksiin aiheudu haittaa.

Pohjois-Korean aiemmin ebolan vuoksi käyttöön ottamaa 21-päivän karanteenia maahan saapuville matkustajille on lievennetty 2.3.2015 pois lukien muutamista Länsi-Afrikan maista saapuvia matkustajia. Muualtakin matkustavien terveyttä tarkkaillaan kuitenkin 21 päivän ajan ja oireiden ilmaantuessa henkilö siirretään sairaalaan jatkohoitoon. Pohjois-Koreassa ei ole tiedossa olevia ebola-tapauksia. 

Pohjois-Korea on varsin suljettu yhteiskunta, ja ulkomaiset matkailijat ovat harvinaisia.  Mahdollisuutta omaehtoiseen matkailuun ei käytännössä ole, vaan kaikki liikkuminen on tiukasti valvottua. Yleensä vaaditaan lupa, kun liikutaan 30 kilometriä pidemmälle Pjongjangista Jopa Pjongjangin sisällä pääsee liikkumaan vain sinne, minne opas päästää. Jos matkailee osana ryhmää, on agentti todennäköisesti hankkinut tarvittavat luvat liikkumiseen. Tämä on kuitenkin hyvä tarkastaa etukäteen. Kuvaamiseen on hyvä kysyä etukäteen lupaa.

Useimmat matkailijat kulkevat Pohjois-Koreaan maan kansallisen lentoyhtiön Air Koryon tai Air Chinan lennoilla Pekingistä Pjongjangiin. Air Koryolla on lentoja myös mm. Vladivostokiin ja Shenyangiin. Etelä-Koreasta ei ole toistaiseksi mahdollista matkustaa rajan yli pohjoiseen. On syytä huomioida, että osa Air Koryon lentokoneista on EU:n ns. "mustalla listalla", mikä saattaa aiheuttaa vaikeuksia muun muassa vakuutuksia otettaessa. Air Koryo ei ole lähetystön tietojen mukaan toimittanut len-toturvallisuutta koskevia tietoja koko lentokalustostaan. Kiinasta pääsee Pohjois-Koreaan myös rauta-teitse.

Mahdollisia poikkeustilanteita koskevia suosituksia tai toimia varten suurlähetystö pyrkii tavoittamaan maassa oleskelevat Suomen kansalaiset. Tämän edesauttamiseksi suurlähetystö suosittelee, että Etelä- tai Pohjois-Koreassa asuvat ja matkailevat Suomen kansalaiset ilmoittavat henkilötietonsa suurlähetystölle matkustusilmoitus.fi-sivuston kautta. Tietojen antaminen on vapaaehtoista ja niitä käsitellään luottamuksellisesti tietosuojasäännösten sekä konsulipalvelulain mukaisesti. 

Terveydenhoito

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen.

Terveydenhuoltopalvelut maassa ovat hyvin kehittymättömät. Matkailijan tulee ottaa huomioon, että alueella on esiintynyt myös malariaa ja koleraa, ja ennen matkustamista kannattaa pyytää tietoa tarvittavasta lääkityksestä ja ottaa tarvittavat rokotteet. Mukaan on parasta varata riittävä määrä lääkkeitä. Juomiseen ja hampaiden pesuun tulee käyttää pullotettua vettä. Maitoa ei ole pastöroitu ja se tulee keittää. Ruoaksi nautittavan lihan ja kalan on oltava hyvin kypsennettyä. Vihannekset on myös kypsennettävä ja hedelmät kuorittava.

Pohjois-Koreassa on esiintynyt suu- ja sorkkatautia kevätkaudella 2014.

Lintuinfluenssa

Pohjois-Koreassa on todettu lintuinfluenssaa, viimeksi keväällä 2014. Pohjois-Korean viranomaiset tekevät töitä taudin leviämisen estämiseksi. Matkailijoita kehotetaan  välttämään tarpeetonta kontaktia lintuihin ja tutustumaan Kansanterveyslaitoksen ohjeisiin lintuinfluenssan varalta.  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja WHO seuraavat tilanteen kehitystä, mutta ongelmana voi olla ajantasaisten tietojen saaminen Pohjois-Korean viranomaisilta. 

Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi.

Hyvä tietää

Matkailijoiden kannattaa hankkia kattava vakuutus korvaamaan esimerkiksi peruutetuista lennoista ja kadotetuista passeista tai matkatavaroista aiheutuneita kustannuksia. Mukana on oltava kaiken aikaa jokin henkilöllisyystodistus, mielellään passi, koska muun muassa hotellit kysyvät sitä kirjoittauduttaessa sisään. On syytä ottaa selvää, kattaako vakuutus lennot Air Koryolla.

Käteinen raha on paras ja varmin maksuväline. Palvelut hinnoitellaan euroissa, ja se on toimivin valuutta. Viranomaiset ovat ilmoittaneet Yhdysvaltain dollarin poistamisesta käytöstä, mutta ainakin toistaiseksi niillä asioiminen on ollut mahdollista. Myös Kiinan yuanien käyttäminen on mahdollista joissain paikoissa. Paikallinen valuutta on won, jonka tuonti ja vienti on kiellettyä. Pjongjangin tärkeimmissä hotelleissa voi maksaa luottokorteilla (Visa, Mastercard), mutta niitä ei suositella käytettäväksi. Matkashekkejä ei oteta vastaan.

Ennen paluumatkaa kannattaa hyvissä ajoin varmistaa lento ja paikka koneessa.

Helmikuusta 2013 alkaen matkailijat ovat voineet tuoda matkapuhelimensa maahan. Matkapuhelimet tulee rekisteröidä tullissa saapumisen yhteydessä. Ulkomaiset matkapuhelimet eivät toimi Pohjois-Koreassa, joten käyttöä varten niihin tulee ostaa pohjoiskorealainen sim-kortti. GPS-välineet on jätettävä Pohjois-Korean tulliin maahan tultaessa, josta ne on lunastettava maasta lähdettäessä.

Maahan ei kannata ottaa mukaan kirjoja tai muuta kirjallista aineistoa korean kielellä, koska se voi joutua paikallisten viranomaisten haltuun ottamaksi. Myös esimerkiksi englanninkielisen uskonnollisen, yhteiskunnallisen tai historiallisen kirjallisuuden mukaan ottamista kannattaa välttää.

Yhteystiedot 

Suomella ei ole Korean demokraattisessa kansantasavallassa toimivaa suurlähetystöä, vaan suurlähettiläs on akkreditoitu Etelä-Koreasta (Soul).

Hätätilanteessa Suomen kansalaisen tulee ottaa yhteyttä Ruotsin Pjongjangissa toimivaan suurlähetystöön (ks. alla).

Suomen suurlähetystö, Soul

Embassy of Finland (koreaksi lausuttuna "PILLAND TESAKWAN")
18th floor
Kyobo Bldg,
Jongno1
Jongno-gu
Seoul 03154

Puh: +82 (0)2 732 6737
Fax: +82 (0)2 723 4969
Sähköposti: sanomat.seo@formin.fi
Verkkosivut: http://www.finland.or.kr
Facebook: https://www.facebook.com/FinnishEmbassySeoul

Avoinna: ma-pe 9.00-17.00
Asiakaspalvelu: ma-pe 9.00-12.00

Suurlähetystö on suljettu Suomen lainsäädännön mukaisten pyhä- ja juhlapäivien lisäksi Etelä-Korean yleisinä juhlapäivinä

Suurlähetystö sijaitsee keskusta-alueella saman rakennuksen 18. kerroksessa (Kyobo Building) kuin Etelä-Korean suurin kirjakauppa Kyobo Bookstore. Sen välittömässä läheisyydessä ovat mm. kaupungintalo, ulkoministeriö ja Yhdysvaltain suurlähetystö. Lähin metroasema on Gwanghwamun nro 533, violetti linja (nro 5), exit 3 ja 4.

Päivystys virka-ajan ulkopuolella: +358 9 160 55551

Aikaero: kesäisin +5,5h, talvisin +6,5h

Ruotsin suurlähetystö, Pyongyang

Munsu-dong, Taehak Street
Taedonggang District
Pyongyang

Puh: +850 2 381 74 85
Fax: +850 2 381 76 63

Sähköposti: ambassaden.pyongyang@gov.se
Verkkosivut: www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Pyongyang

Lisätietoa

Maatietoa Pohjois-Koreasta (Korean demokraattinen kansantasavalta)

Kriisitilanteeseen varautuminen ulkomailla

Tämä dokumentti

Päivitetty 13.11.2015

Takaisin ylös