Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 27.10.2015

Islanti: matkustustiedote

Islanti: Turvallinen matkustusmaa. Luonnonolosuhteet ja vaihtuvat sääolosuhteet edellyttävät matkailijalta varovaisuutta erityisesti luonnossa liikuttaessa.

Suomen suurlähetystö
Reykjavík

Lisätietoja tilanteesta:

Islanti on turvallinen matkustusmaa. Luonnonolosuhteet ja vaihtuvat sääolosuhteet edellyttävät matkailijalta varovaisuutta erityisesti luonnossa liikuttaessa. Vaelluksilla ja retkillä luontoon tulee noudattaa paikallisviranomaisten antamia ohjeita.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa tekemään matkustusilmoituksen. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Luonnonolot

Islantia koettelevat usein sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt ja tulvat. Tuliperäinen saarivaltio sijaitsee mannerlaattojen liittymäkohdassa, joten maanjäristykset ja tulivuorenpurkauksetkin ovat mahdollisia.

Jäätiköille ei pidä mennä ilman opasta. Jäätiköt edellyttävät varovaisuutta, sillä niiden eheän pinnan alla saattaa olla syviä railoja. Vaelluksilla ja retkillä luontoon tulee noudattaa paikallisviranomaisten antamia ohjeita.

Islannin pelastuspartion ylläpitämältä Safe Travel -nettisivustolta löytyy matkustusilmoituslomake, johon voi täyttää oman matkasuunnitelmansa. Matkustaessa Islannissa on tärkeää muistaa ilmoittaa reittisuunnitelmista ja aikatauluista.

Safe Travel- nettisivustolta löytyy myös älypuhelimia varten luotu 112-sovellus. Sovellus toimii Iphoneissa, androideissa sekä Windows-puhelimilla. Se on erityisen tehokas Islannin sisämaassa, jossa kuuluvuutta ei juuri ole. Sen avulla pelastusviranomaiset voivat paikantaa eksyneen matkailijan 8m tarkkuudella. 112-sovellus on ilmainen, paikannustietojen päivitys maksaa tekstiviestin verran.

Vaikka käytössä ei olisikaan 112-sovellus, kannattaa älypuhelin pitää päällä hädän hetkellä. Islannissa pelastustarkoituksiin käytetyt helikopterit ovat varustettu laitteilla, jotka paikantavat älypuhelimesta lähtevän signaalin.

Ajankohtaisimmat tiedotteet ja ohjeet liikkumisesta, säätilan muutoksista sekä luonnonolosuhteista Islannissa ovat Islannin ilmatieteenlaitoksen ja pelastuslaitoksen verkkosivuilla. Tulivuorten aktiivisuudesta saa tietoa Islannin yliopiston maantieteenlaitoksen sivuilta ja muuta tietoa matkailijoille Islannin turistitoimiston verkkosivuilta.

Liikenne

Pääkaupunkiseudun tiestö on päällystettyä.

Islannin ympäri kulkeva valtatie 1 on lähes kokonaan päällystetty, vaikkakin erinäisiä vaurioita ja kuoppia saattaa esiintyä. Sillat ovat useimmiten yksikaistaisia. Pitkien asumattomien taipaleiden vuoksi huoltoasemia ja ruokapaikkoja on paikoin harvassa.

Islannin sisämaa on täysin asumatonta vuoristoista erämaata eikä siellä ole palveluja. Islannin sisäosien niin sanottu F-tiestö on tarkoitettu nelivetoisille maastoautoille ja se on avoinna lähinnä kesä-syyskuussa. Merkittyjä päivämääriä on noudatettava, sillä muuna aikana tiestö ei ole ajokunnossa. Yhdellä autolla ja etenkin yksin liikkumista maan sisäosissa on vältettävä.

Autoilijan on hyvä ottaa selvää sääolosuhteista ja teiden kunnosta etukäteen. Jokien ylityspaikoilla on oltava varovainen, sillä joenuomat voivat olla syviäkin. Teiden ulkopuolella ajaminen on kiellettyä.

Erityisesti talvisaikaan sää voi vaihtua erittäin nopeasti. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vain päätiet aurataan ja kunnostetaan kohtuullisen nopeasti.
Voimakkaan tuulen aikana eteläisillä hiekka-alueilla, myös valtatie 1:llä, on syytä välttää ajamista.

Terveydenhoito

Suomen kansalainen saa pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen nojalla samat terveydenhuollon edut kuin Islannin kansalaiset. Matkustajalla tulee olla KELA:n myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Matkailijan kannattaa harkita sellaisen matkavakuutuksen ottamista, joka korvaa sairaanhoito- ja lääkekulut matkan aikana sekä vakavan sairastumisen sattuessa myös kotiinkuljetuksen Suomeen.

Kohdemaahan tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Tietoa rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Hyvä tietää

Matkapuhelinverkon katvealueet ovat hyvin yleisiä heti päätieverkon ulkopuolella maaston suurten korkeuserojen ja sisämaan asumattomien alueiden vuoksi.

Yleinen hätänumero on 112.

Islannin kruunu on rajoitetusti vaihtokelpoinen valuutta, minkä vuoksi kruunujen vaihtaminen Suomessa ei useinkaan onnistu.  Rahaa voi vaihtaa Islannissa lentokentällä ja pankeissa. Kansainväliset maksukortit käyvät Islannissa maksuvälineenä ja niillä voi nostaa automaateista käteistä rahaa.

Ongelmatilanteissa matkailijat voivat kääntyä myös Reykjavikin sosiaalipäivystyksen puoleen: Þjónustumiðstöð Miðborgar og Hlíða, Skúlagata 21, Reykjavík, puh. + 354 411 1600.

Lisätietoja

Ulkoasiainministeriö:   Islannin maatiedosto

Suomen suurlähetystö, Reykjavik

Túngata 30
Reykjavík
Islanti

Puh. +354 5100 100, fax. +354 5623 880

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Sähköposti: sanomat.rey@formin.fi
Verkkosivut: http://www.finland.is/fi/
Facebook: http://fi-fi.facebook.com/SuomenSuurlahetystoReykjavik

Aikaero Suomeen kesäaikana - 3 tuntia, talviaikana -2 tuntia

Suomen kunniakonsulaatit Islannissa:

Kunniakonsuli Jón Birgir Guðmundsson
Suomen kunniakonsulaatti Akureyri
Sjóvá, Strandgata 3
IS-600 Akureyri
Islanti

Puh: +354-440 2385
Matkapuhelin: +354-844 2385
Sähköposti: jon.gudmundsson@sjova.is

Kunniakonsuli Einar Jónatansson
Suomen kunniakonsulaatti Bolungarvik
Fiskimjölsverksmiðja Bolungarvíkur ehf,
Búðarkanti 2
IS-415 Bolungarvík,
Islanti

Puh: +354-456 4100
Matkapuhelin: +354-892 8525
Sähköposti: einar@gna.is

Kunniakonsuli Einar Rafn Haraldsson
Suomen kunniakonsulaatti Egilstađir
Lágafell 4
IS-700 Egilsstađir
Islanti

Puh: +354-471 2444
Matkapuhelin: +354-861 1999
Fax: +354-471 1977
Sähköposti: erharaldsson@simnet.is

Tämä dokumentti

Päivitetty 27.10.2015

Takaisin ylös