Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 350 000
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Matkustustiedotteet, 24.11.2015

Swazimaa: matkustustiedote

Swazimaa: Suhteellisen turvallinen maa – vältä suuria väkijoukkoja ja ajamista pimeällä. Väestössä runsaasti HIV-tartuntoja.

Suomen suurlähetystö
Maputo

(voimassa kunnes toisin ilmoitetaan)

Pääkaupungissa Mbabanessa ja läheisessä Manzinin kaupungissa voi esiintyä ajoittain mielenosoituksia ja niihin liittyviä levottomuuksia. Tuolloin on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta ja välttää suuria väkijoukkoja ja kokoontumisia.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä. Tarkemmat tiedot osoitteesta matkustusilmoitus.fi.

Rikollisuus

Yleinen valppaus on tarpeen. Rikollisuus on lisääntymään päin. Erityisesti pimeällä ei tule liikkua yksin, varsinkaan oudoilla seuduilla. Tuntemattomia ei kannata ottaa kyytiin. Pyri pysäköimään hyvin valaisutuille katuosuuksille ja noudata varovaisuutta  hyväksyessäsi apua tuntemattomilta, koska metodia käytetään joskus autokaappauksissa.  

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Tiestö on osittain hyväkuntoinen ja päällystetty. Huonokuntoisia tieosuuksia on varsinkin vuoristossa. Maksiminopeus on 120 km/h moottoritiellä ja 80km/h  päällystetyillä teillä. Monet ajavat keskelä tietä tien reunan vaurioita väistääkseen. 

Teillä liikkuu runsaasti kotieläimiä, koska tienvarsia käytetään yleisesti laidunmaana. Eläimet aiheuttavat liikenteelle usein vaaratilanteita, erityisesti pimeän aikana. Teiden varsilla saattaa olla myös hylättyjä merkkaamattomia ajoneuvoja sekä koneita jotka etenkin pimeän tullen ovat vaikeasti havaittavissa. Ajonopeudet ovat myös huomattavan suuria. Pimeällä ajamista on syytä välttää. Etelä-Afrikasta Oshoekin raja-aseman kautta kulkevalla N4-tiellä on syytä välttää pimeän jälkeen liikkumista autokaappausriskin vuoksi. Myös tietä Swazimaalta rajan yli Mosambikiin kannattaa pimeällä välttää autokaappausriskin vuoksi.

Lentoliikenne ei ole kovin turvallista – kuten ei monissa muissakaan Afrikan maissa. Yhtiöistä voi tarkistaa IATAn sivuilta.

Luonnonolot

Maa on luonnonkaunis ja varsinkin luonnonpuistot ovat suosittuja matkakohteista. Ilmasto on leuto. Kesäaikana ( marras-tammikuu) sateet voivat olla rankkoja. Turistipalvelut ovat vielä kehittymättömiä, mutta korkeatasoisiakin kohteita löytyy.

Terveydenhoito

HIV-tartuntojen määrä väestöstä on maailman huippuluokkaa ja tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee ehdottomasti välttää. Joka neljännellä henkilöllä on laskettu olevan HIV – tartunta. Tämä kannattaa huomioida lääkäri- ja terveyskäyntien yhteydessä. UNAIDS 2013 Global Aids Epidemic raportin mukaan Swazimaassa on arvioitu olevan noin 190 000 yli 15 vuotiasta, joilla on HIV tartunta. Prosenttimäärä aikuisväestöstä on noin 26,5%. Noudata normaaleja varotoimia tartunnan saamisen välttämiseksi.

Lääkintäpalvelujen taso ei ole korkea. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan palveluja. Kiireellistä lääkäriapua voi soittaa numerosta 933 ja pyytä ambulanssia. Mikäli joudut sairaalahoitoon, ole yhteydessä vakutusyhtiöösi.

Malariatartunnat ovat mahdollisia. Myös muita tartuntatauteja kuten tuberkuloosi esiintyy melko runsaasti. Lisätietoja WHO verkkosivuilta: http://www.who.int/countries/swz/en/.  Lisätietoja rokotuksista ja muita terveydenhoitoon liittyvistä asioista saa: www.thl.fi.

Hyvä tietää

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät sairas- ja kuolemantapaukset ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkavakuutusta.

Mikäli saavut maahan Etelä-Afrikan kautta alle 18v lasten kanssa, tarkista että lapsilla on tarvittavat dokumentit Etelä-Afrikan maahantuloviranomaisten uusien säännösten mukaisesti, esim. Suomen pretorian suurlähetystöstä (http://www.finland.org.za/public/default.aspx?nodeid=36355&contentlan=1&culture=fi-FI).

Keltakuumerokotuskortti vaaditaan matkatessa Swazimaahan useista maista , joissa sitä esiintynyt.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia, vaan voi saada 30 päivän turistiviisumin maahan tultaessa.  Viisumina voi pidentää Swazimaan maahanmuuttoviranomaisten luona asioimalla. Passin on oltava vähintään 3 kk voimassa matkan jälkeen ja sisältää riittävästi tyhjiä sivuja.

Huumeiden käyttö ja salakuljetus, vaikka tavanomaista paikallisessa kulttuurissa – on rikollinen teko. Huumeiden hallussapidosta saa yllättävänkin ankaria tuomioita. 

Miesten välinen homoseksuaalisuus on rangaistavaa Swazimaassa.

Poliisi on sangen korruptoitunut.

Paikallinen raha Emalangeni ei ole vaihdettavissa, mutta maassa käytetään laajasti Etelä-Afrikan randin seteleitä – ei kolikkoja. Luottokortit toimivat useimmissa automaateissa.

Lisätietoja:

Swazimaassa ei ole Suomen suurlähetystöä. Swazimaasta vastaa Maputossa oleva Suomen suurlähetystö. 

Swazimaassa on Suomen kunniakonsuli Tuire Linnovi-Thatcher, osoitetiedot:

Honorary Consulate of Finland, Swasiland
Honorary Consul Ms. Tuire Linnovi-Thatcher
c/o Guava Gallery
Twiga Estate
Mantenga
Mbabane Ezulwini
puh: +268-2416 2912, 2416 1343 / +268-76374415
fax: +268-2416 2986
sähköposti: gold-silver@realnet.co.sz,  tuirelin@realnet.co.sz

Suomen suurlähetystö, Maputo Mosambik
Katuosoite:
Embaixada da Finlândia
Avenida Julius Nyerere, 1128
Maputo, Moçambique

Postiosoite:
Embaixada da Finlândia
P.O.Box 1663
Maputo Moçambique
Puh: +258-21-482 400
Fax: +258-21-491 662
Sähköposti: sanomat.map@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.mz

Aukioloajat ja asiakaspalvelu: ma-to 7.30-15.45, pe 7.30-12.45

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.11.2015

Takaisin ylös