Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
puh: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot | Saapumisohjeet
Lehdistötiedotteet, 29.11.2016

Oleskelulupahakemusten ulkoistettu vastaanotto käynnistyy Turkissa

Tiedote 218/2016
18.11.2016

Ulkoistettu oleskelulupahakemusten vastaanotto käynnistyy Ankarassa, Turkissa 1. joulukuuta 2016, jolloin uusi oleskelulupakeskus aloittaa hakemusten vastaanottamisen Turkin, Syyrian ja Irakin kansalaisilta. Yhteistyökumppanina on VFS Global.

Vuoden 2015 loppupuolella nopeasti lisääntyneiden turvapaikkahakemusten käsittelyruuhkan purku on edennyt Maahanmuuttovirastossa ripeästi. Myös perheenyhdistämisiä koskevien oleskelulupahakemusten määrä on lisääntynyt. Pilottiprojekti hakemusten vastaanoton ulkoistamiseksi käynnistettiin kesällä 2016, jotta Ankaran edustusto selviäisi merkittävästi lisääntyneiden hakemusten aiheuttamasta lisätyömäärästä ja voisi keskittyä hakemuksiin liittyvien viranomaistehtävien hoitoon. Ulkoistaminen nopeuttaa hakemusten vastaanottoa ja käsittelyä.

Oleskelulupakeskuksen teknisiin ja avustaviin tukitehtäviin kuuluvat muun muassa asiakkaiden yleinen neuvonta, ajanvarauspalvelut, maksujen ja oleskelulupahakemusten vastaanotto, hakemustietojen syöttö, liitteiden skannaus, biometristen tunnisteiden kerääminen sekä hakijan valokuvaaminen ja allekirjoitusnäytteen otto hakemuksen sähköistä jatkokäsittelyä varten. Palvelukeskus vastaa myös haastatteluiden koordinoinnista haastattelijoiden kanssa ja mahdollisten videohaastattelujen teknisestä toteutuksesta. Keskuksessa voi asioida myös arabian ja kurdin kielillä.

Ulkomaalaislain nojalla ulkoinen palveluntarjoaja voi periä palvelustaan palvelumaksun. Palvelumaksun suuruus Ankarassa on 50 euroa. Oleskelulupakeskukseen siirtyvät myös edustustoon jo varatut asiointiajat. Siirtyvistä ajoista ei peritä palvelumaksua.

Oleskelulupia koskeva päätösvalmistelu, harkinta- ja päätösvalta säilyy kaikilta osin Suomen viranomaisilla. Projektin aikana luodun toimintamallin käyttöönotosta muualla päätetään erikseen.

Lue lisää oleskelulupien hakemisesta.

*Tiedote päivitetty 24.11.2016: Ulkoistettu hakemusten vastaanotto käynnistyy Ankarassa 1. joulukuuta 2016, ei 24. marraskuuta 2016.

 

Takaisin ylös