Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 27.10.2016 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Vessaan ja käsipesulle! – Nepalista hyviä uutisia

Nepalissa on Suomen tuella saatu aikaan merkittävää kehitystä. Yhteistyön tuloksena Unicefin kanssa vessojen määrä on huomattavasti lisääntynyt eri puolilla Nepalia ja hygienia parantunut erityisesti kouluissa, joihin rakennettiin käsienpesupaikkoja.

Unicef ja Suomi ovat toimineet yhdessä Nepalin hallinnon sekä useiden kansainvälisten ja kansallisten järjestöjen kanssa. Muutos on ollut valtava. Vuosina 2010–2016 sanitaation kattavuus koko maassa on noussut 43:sta 87 prosenttiin. Käytännössä enää noin yhdellä nepalilaisella kymmenestä ei ole käytössään vessaa.

Suomen tukema Unicefin eli YK:n lastenrahaston kehitysyhteistyöohjelma sanitaation ja hygienian parantamiseksi alkoi vuonna 2011 ja päättyi elokuussa 2016. Suomi rahoitti yhteistyötä 9,8 miljoonalla eurolla.

Käsienpesupaikkojen ja käymälöiden saaminen useimpiin Nepalin kyliin ja kouluihin on ollut suuri parannus ja juhlan aihe. Kuvassa Kavrepalanchowkin koululaiset pesevät käsiään. Kuva: Unicef Nepal
Käsienpesupaikkojen ja käymälöiden saaminen useimpiin Nepalin kyliin ja kouluihin on ollut suuri parannus ja juhlan aihe. Kuvassa Kavrepalanchowkin koululaiset pesevät käsiään. Kuva: Unicef Nepal

Kaksikymmentä hankkeeseen osallistunutta piirikuntaa saavutti “Open Defecation Free” (ODF) aseman. Tämä tarkoittaa sitä, että alueen kotitaloudet ja koulut eivät ole enää ilman vessoja ja kansalaisilla on mahdollisuus parantuneeseen hygieniaan.

Apua heikoimmassa asemassa oleville

Puhdas vesi ja toimiva sanitaatio ovat ihmisarvoisen elämän perusedellytyksiä. Vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalvelujen (Water, sanitation and hygiene eli WASH) lisääminen Nepalin kouluissa on toteutunut laajasti.

Piirikunnissa, joissa hanke on ollut käynnissä, vessojen saatavuus kouluissa on nykyään 82 prosenttia ja puhtaan veden saatavuus 78 prosenttia. Tilat ovat nykyisin paremmin myös liikuntaesteisten ulottuvilla.

Naisten ja lasten auttaminen yhteishankkeen avulla on ollut yksi Suomen päämääristä ja suurista onnistumisista:

“Suomi on voinut tarjota puhdasta vettä, sanitaatiota ja parempaa hygieniaa kaikkein haavoittuneimmassa asemassa oleville nepalilaisille – lapsille ja naisille”, sanoo Suomen Nepalin suurlähettiläs Jorma Suvanto.

Sanitaation tarve korostuu luonnonmullistuksissa

Paikallisten muutosten lisäksi yhteistyö on saavuttanut parannuksia myös kansallisella tasolla. Suomen tuella Unicefin työ on tehnyt mahdolliseksi toimintamallien uudistuksia, alueiden välisten erojen kaventumista ja parantanut vessojen kestävyyttä esimerkiksi maanjäristyksissä.

Vuonna 2015 Nepalia koettelivat voimakkaat maanjäristykset. Suomi myönsi välittömästi kaksi miljoonaa euroa humanitaarista apua kotimaisten järjestöjen kautta. Lisäksi Suomi ohjasi 500 000 euron lisätuen Unicefille. Sillä tuettiin veden ja sanitaation saantia 14 piirikunnassa, joissa maanjäristyksen aiheuttamat tuhot olivat kaikista suurimmat.

Luonnonkatastrofien jälkeen sanitaatiolla ja hygienialla on suuri merkitys tautien leviämisen ehkäisyssä. Kuvan käymälä on Mahadevsthanin kylästä, joka toipuu kevään 2015 maanjäristyksistä. Kuva: Julian Boud/UM
Luonnonkatastrofien jälkeen sanitaatiolla ja hygienialla on suuri merkitys tautien leviämisen ehkäisyssä. Kuvan käymälä on Mahadevsthanin kylästä, joka toipuu kevään 2015 maanjäristyksistä. Kuva: Julian Boud/UM

Suomen onnistunut yhteistyö Unicefin kanssa jatkuu nyt maanjäristysten jälkeisessä jälleenrakennuksessa. Tänä vuonna Suomi on mukana rahoittamassa uudelleenrakennusta miljoonalla eurolla. Näillä varoilla korjataan pahoin vahingoittunutta vesi- ja sanitaatioinfrasktruktuuria neljän piirikunnan kylissä ja kouluissa Dolakhassa, Gorkhassa, Kavrepalanchowkssa sekä Nuwakotissa.

Suomi on ollut Nepalin vesi- ja sanitaatiosektorin kehittämisen suurimpia tukijoita useiden vuosikymmenien ajan. Vuodesta 2014 lähtien Suomi on toiminut WASH avunantajien puheenjohtajamaana.

Annamari Oittinen

Kirjoittaja on työkokeilijana ulkoministeriön viestintäosastolla.

Tämä dokumentti

Päivitetty 30.3.2017

Takaisin ylös